EO

Drie dode Tesla-rijders, wellicht door brandbaarheid batterijen

17 mei 2018 om 11:51 uur

Vorige week zijn er drie mensen om het leven gekomen na ongevallen waarbij een Tesla was betrokken. Vermoedelijke oorzaak: de batterijen vlogen in brand en konden niet snel genoeg worden geblust.


Op Hemelvaartsdag botste een 48-jarige Duitser vlakbij de Zwitserse Ceneri-Tunnel tegen de vangrail. Zijn auto vatte vlam en voordat de brandweer de brand kon blussen, was de man al overleden. De brandweer suggereerde dat er sprake kon zijn van thermal runaway: een proces waarbij chemicaliën de hitte zó snel doen toenemen, dat blussen zeer moeilijk of soms onmogelijk wordt.


Twee dagen voor dit ongeval verloren twee mannen van 18 in Florida (VS) hun leven in een brandende Tesla. En dit zijn niet de eerste gevallen. In Amerika en China eisen brandende elektrische voertuigen (want het probleem beperkt zich niet tot het merk Tesla) steeds meer doden. Nederland kende zijn eerste brandende-Tesla-dode in 2016, toen een 53-jarige inwoner van Hilversum in Baarn tegen een boom reed.


De brandweer wist toen niet wat te doen - en dat is nog steeds vaak het probleem. De hitte is enorm, er schieten onderdelen uit het batterijpakket rond als ware het vuurwerk en de brandweermannen lopen het risico te worden geëlektrocuteerd. Daarbij kan een batterij natuurlijk sowieso niet ‘standaard' (met water) worden geblust, dus de brandweer moet ook maar net weten wat te doen. 

 

Een oplossing voor het probleem is er vooralsnog niet. Als één batterij in brand vliegt, steekt hij de andere nou eenmaal snel aan.

   

In onderstaand filmpje komen een brandweerman en garagehouder aan het woord over het ongeval in Zwitserland. Ook wordt getoond hoe gemakkelijk batterijen ontbranden als je er een steen op gooit:

 

Gerelateerd nieuws

Zout blijkt prestaties van batterijen te verbeteren

Zout blijkt prestaties van batterijen te verbeteren

Een klein beetje zout blijkt de prestaties van batterijen fors te kunnen verbeteren. Door zout toe te voegen aan de binnenzijde van een supermoleculaire spons en deze vervolgens op 800 graden Celsius te bakken, blijkt de…

Nieuwe materialen kunnen ontwikkeling van aluminium batterijen versnellen

Nieuwe materialen kunnen ontwikkeling van aluminium batterijen versnellen

Twee nieuwe materialen kunnen de ontwikkeling van aluminium batterijen aanzienlijk versnellen. Het gaat om een corrosie-resistent materiaal voor de geleidende delen van de batterij en een nieuw materiaal voor de…

1,5 miljoen euro voor ontwikkeling batterij met silicium-anode

1,5 miljoen euro voor ontwikkeling batterij met silicium-anode

LeydenJar Technologies, een spin-out van ECN, ontvangt een kapitaalinjectie van in totaal 1,5 miljoen euro. LeydenJar wil het geld gebruiken om een nieuwe batterijtechnologie op basis van een silicium-anode in plaats van…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Pilz lichtschermen geschikt voor de hoogste veiligheidscategorieën

PSENopt II lichtschermen zijn de eerste type 3 lichtschermen van Pilz en bieden hand- en vingerbescherming in PL...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2018, Veldhoven, Koningshof

Materials 2018

Vakbeurs en congres

4 juni 2018, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week (DTW) worden wonderlijke en innovatieve technologieverhalen verteld.

Meer agendapunten »