Sensoren en verlichting van klei en mineralen

Japanse onderzoekers hebben een transparante film ontwikkeld van klei en natuurlijke mineralen die van kleur verandert onder invloed van vocht. Aangezien de materialen geen verbindingen aangaan, treedt geen ‘slijtage’ op en kan de film dus schier eindeloos worden gebruikt. De onderzoekers zien toepassingsmogelijkheden in milieuvriendelijke sensoren en lichtversterking in displays.

De combinatie van natuurlijke kleurstoffen met klei en zeoliet (poreus gesteente) wordt al langer herkend als een kansrijke strategie voor de creatie van hybride materialen die een wisselwerking kunnen aangaan met licht. De fysieke structuur van de klei en zeolieten speelt daarin een cruciale rol. De materialen bevatten piepkleine holtes waar lichtgevoelige moleculen in kunnen ‘kruipen’. Deze gedragen zich vervolgens anders dan in een open ruimte.

De holtes in de klei worden groter en kleiner onder invloed van vocht. Sommige elektronen rond het verfmolecuul, vooral die die bepalen wat het effect is van licht, beïnvloeden dan bepaalde chemische groepen in de klei. Deze verandert als gevolg dramatisch van kleur.

Het knappe aan de nieuwe film is dat het gebruikte mineraal, magnesium porfyrine, geen verbinding aangaat met de klei. In het hele proces worden dus geen chemische verbindingen aangegaan of verbroken. Dit maakt het materiaal duurzaam. Bovendien is het gebruik van natuurlijke grondstoffen goedkoop en milieuvriendelijk.