EO

Sensoren en verlichting van klei en mineralen

17 mei 2018 om 08:52 uur

Japanse onderzoekers hebben een transparante film ontwikkeld van klei en natuurlijke mineralen die van kleur verandert onder invloed van vocht. Aangezien de materialen geen verbindingen aangaan, treedt geen ‘slijtage’ op en kan de film dus schier eindeloos worden gebruikt. De onderzoekers zien toepassingsmogelijkheden in milieuvriendelijke sensoren en lichtversterking in displays.


De combinatie van natuurlijke kleurstoffen met klei en zeoliet (poreus gesteente) wordt al langer herkend als een kansrijke strategie voor de creatie van hybride materialen die een wisselwerking kunnen aangaan met licht. De fysieke structuur van de klei en zeolieten speelt daarin een cruciale rol. De materialen bevatten piepkleine holtes waar lichtgevoelige moleculen in kunnen ‘kruipen'. Deze gedragen zich vervolgens anders dan in een open ruimte.


De holtes in de klei worden groter en kleiner onder invloed van vocht. Sommige elektronen rond het verfmolecuul, vooral die die bepalen wat het effect is van licht, beïnvloeden dan bepaalde chemische groepen in de klei. Deze verandert als gevolg dramatisch van kleur.


Het knappe aan de nieuwe film is dat het gebruikte mineraal, magnesium porfyrine, geen verbinding aangaat met de klei. In het hele proces worden dus geen chemische verbindingen aangegaan of verbroken. Dit maakt het materiaal duurzaam. Bovendien is het gebruik van natuurlijke grondstoffen goedkoop en milieuvriendelijk.

 

Gerelateerd nieuws

Op weg naar een Internet Of Plants

Op weg naar een Internet Of Plants

Met sensoren informatie vergaren binnenin planten en dit delen via een netwerk. Dat is de technische essentie van het onderzoeksprogramma Plantenna van de 4TU.Federatie. Het doel? Hogere gewasopbrengsten door…

Kunnen robots een Ikea-stoel in elkaar zetten?

Kunnen robots een Ikea-stoel in elkaar zetten? (video)

We zijn er inmiddels aan gewend dat robots kunnen vliegen, duiken, springen, zwemmen, boodschappen inpakken, en burgers bakken. Maar kunnen ze ook een Ikea-stoel in elkaar zetten?

Micromechanicus Nima Tolou wint Prins Friso Ingenieursprijs

Ingenieursprijs voor micromechanicus Nima Tolou (video)

Nima Tolou (35), universitair docent in precisiemechatronica aan de TU Delft, is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2018. Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs uit handen van juryvoorzitter Micaela dos Ramos,…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Pilz lichtschermen geschikt voor de hoogste veiligheidscategorieën

PSENopt II lichtschermen zijn de eerste type 3 lichtschermen van Pilz en bieden hand- en vingerbescherming in PL...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2018, Veldhoven, Koningshof

Materials 2018

Vakbeurs en congres

4 juni 2018, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week (DTW) worden wonderlijke en innovatieve technologieverhalen verteld.

Meer agendapunten »