EO

Industrie zoekt nog 2,2 miljard euro voor energiebesparing

15 mei 2018 om 15:38 uur

De Nederlandse industrie heeft plannen voor energiebesparende maatregelen klaarliggen met een totale investeringsomvang van 2,2 miljard. De plannen kunnen echter nauwelijks worden verzilverd, zo stelt het recente RVO.nl onderzoeksrapport A Model Approach to Finance Industrial Energy Efficiency Projects.


"Tenzij de industrie, financiers en technologieleveranciers de juiste financieringsconstructies opzetten", aldus de onderzoekers, die de potentie van industriële energie-efficiency onderzochten op initiatief van branchevereniging FME en in samenwerking met TKI Energie & Industrie.


Ze analyseerden de voorgenomen energiemaatregelen van 1000 bedrijven voor de periode 2017 tot 2020 en concluderen dat de helft van deze investeringen onzeker is of niet wordt uitgevoerd. "Dit komt door gebrek aan investeringsruimte, handhaving, regie, kennis of passende financieringsconstructies."

 

Meer effect dan wind op zee

Daardoor blijven veel kansen liggen. Onder meer om de uitstoot van CO2 te verminderen met een becijferde 13 miljoen ton. "Industriële energie-efficiency is zeer rendabel", aldus de onderzoekers. "De voorgenomen energiemaatregelen hebben bijvoorbeeld viermaal meer effect dan een groot offshore windpark."

 

Aanbevelingen

In het rapport staan aanbevelingen waardoor de industrie de besparingen wel kan realiseren. Om te beginnen adviseren de onderzoekers andere financieringsinstrumenten in te zetten voor de technologieleveranciers om het marktpotentieel aan besparingsmaatregelen te vergroten. Een mogelijkheid is een fonds op te richten om projecten gebundeld te financieren. Hiervoor zou een uniforme methodiek ontwikkeld moeten worden door de industrie, institutionele beleggers en technologiebedrijven.


"Zo'n platform brengt de vraag van de industrie en het aanbod van financiers en technologieleveranciers samen. Bijvoorbeeld rond restwarmte-uitwisseling en interne procesverbeteringen met hoogwaardige technologieën."


Ten tweede kan de industrie projecten uitbesteden aan Energy Service Companies (Esco's). Deze bedrijven, voornamelijk in Italië uitgegroeid tot sector, zijn al 10 jaar succesvol met projectontwikkeling, financiering en energieprestatiecontracten voor industriële bedrijven. Met Esco's drukken investeringen niet op de balans van deze bedrijven.


De onderzoekers adviseren ten derde dat de overheid de wet milieubeheer beter moet handhaven en prioriteit moet geven aan implementatie van het ISO 50001 energie management systeem.

 

Gerelateerd nieuws

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

De ontwerpstudie voor een nieuwe cirkelvormige, ondergrondse deeltjesversneller van 100 kilometer omtrek bij Cern in Genève is gepubliceerd. De superversneller moet de opvolger worden van de huidige LHC-versneller op…

Kracht van wet voor nieuwe Richtlijn Steigers

Wettelijke status voor nieuwe Richtlijn Steigers

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Daarmee heeft de richtlijn nu officiële kracht van wet gekregen dankzij de gezamenlijke inspanning van verschillende branches om de…

SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen geactualiseerd

SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen geactualiseerd

Er is een nieuwe SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen gepubliceerd op 2 januari 2019. Twee maal per jaar publiceert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de meest recente versie van de lijst…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

21 januari 2019, Breda

2-daagse training CE-engineering en fabrikantschap

De Europese CE-richtlijnen gaan uit van het simpele scenario dat bij een verhandeld en/of in gebruik...

Meer agendapunten »