EO

Industrie zoekt nog 2,2 miljard euro voor energiebesparing

15 mei 2018 om 15:38 uur

De Nederlandse industrie heeft plannen voor energiebesparende maatregelen klaarliggen met een totale investeringsomvang van 2,2 miljard. De plannen kunnen echter nauwelijks worden verzilverd, zo stelt het recente RVO.nl onderzoeksrapport A Model Approach to Finance Industrial Energy Efficiency Projects.


"Tenzij de industrie, financiers en technologieleveranciers de juiste financieringsconstructies opzetten", aldus de onderzoekers, die de potentie van industriële energie-efficiency onderzochten op initiatief van branchevereniging FME en in samenwerking met TKI Energie & Industrie.


Ze analyseerden de voorgenomen energiemaatregelen van 1000 bedrijven voor de periode 2017 tot 2020 en concluderen dat de helft van deze investeringen onzeker is of niet wordt uitgevoerd. "Dit komt door gebrek aan investeringsruimte, handhaving, regie, kennis of passende financieringsconstructies."

 

Meer effect dan wind op zee

Daardoor blijven veel kansen liggen. Onder meer om de uitstoot van CO2 te verminderen met een becijferde 13 miljoen ton. "Industriële energie-efficiency is zeer rendabel", aldus de onderzoekers. "De voorgenomen energiemaatregelen hebben bijvoorbeeld viermaal meer effect dan een groot offshore windpark."

 

Aanbevelingen

In het rapport staan aanbevelingen waardoor de industrie de besparingen wel kan realiseren. Om te beginnen adviseren de onderzoekers andere financieringsinstrumenten in te zetten voor de technologieleveranciers om het marktpotentieel aan besparingsmaatregelen te vergroten. Een mogelijkheid is een fonds op te richten om projecten gebundeld te financieren. Hiervoor zou een uniforme methodiek ontwikkeld moeten worden door de industrie, institutionele beleggers en technologiebedrijven.


"Zo'n platform brengt de vraag van de industrie en het aanbod van financiers en technologieleveranciers samen. Bijvoorbeeld rond restwarmte-uitwisseling en interne procesverbeteringen met hoogwaardige technologieën."


Ten tweede kan de industrie projecten uitbesteden aan Energy Service Companies (Esco's). Deze bedrijven, voornamelijk in Italië uitgegroeid tot sector, zijn al 10 jaar succesvol met projectontwikkeling, financiering en energieprestatiecontracten voor industriële bedrijven. Met Esco's drukken investeringen niet op de balans van deze bedrijven.


De onderzoekers adviseren ten derde dat de overheid de wet milieubeheer beter moet handhaven en prioriteit moet geven aan implementatie van het ISO 50001 energie management systeem.

 

Gerelateerd nieuws

Ocean Grazer kan duurzame energie opslaan voor de lange termijn

Ocean Grazer slaat energie uit golven op voor de lange termijn

De universiteit in Groningen en het bedrijf Ocean Grazer werken samen aan de Ocean Grazer: een systeem om energie op zee te oogsten en op te slaan.

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Robots kunnen niet alleen op eigen houtje werken, maar ook fungeren als de handen en ogen van een menselijke operator. Met de nieuwste generatie telebotica voel je het zelfs als je ergens tegenaan stoot. Ook als je zelf…

Duizenden kinderen ontdekken wetenschap en technologie tijdens Generation Discover festival

Duizenden kinderen ontdekken wetenschap en technologie tijdens Generation Discover festival

Stuiterballen maken, waterstof splitsen, racen met zoutauto’s en de stad van de toekomst bouwen. Dat komen duizenden kinderen de komende dagen doen op het Generation Discover festival op het Malieveld in Den Haag. Het…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Slim netwerken met Murrelektronik

Met de nieuwe Murrelektronik PROFINET managed switches, wordt het nu heel eenvoudig om te voldoen aan de PROFINET...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 oktober 2018, Eindhoven

Dutch Design Week

Tijdens DDW ontdek je het beste werk en de meest spraakmakende ideeën van mensen die eigenwijs en...

31 oktober 2018, Breda

2-daagse masterclass Process Safety voor Managers

Bij Process Safety gaat het om de veiligheid van het omgaan met gevaarlijke stoffen in procesinstallaties...

31 oktober 2018, Delft

Radarontwerptechniek

Radars vinden, behalve in de militaire en civiele luchtverkeersleiding, steeds vaker toepassing in nieuwe...

Meer agendapunten »