EO

Industrie zoekt nog 2,2 miljard euro voor energiebesparing

15 mei 2018 om 15:38 uur

De Nederlandse industrie heeft plannen voor energiebesparende maatregelen klaarliggen met een totale investeringsomvang van 2,2 miljard. De plannen kunnen echter nauwelijks worden verzilverd, zo stelt het recente RVO.nl onderzoeksrapport A Model Approach to Finance Industrial Energy Efficiency Projects.


"Tenzij de industrie, financiers en technologieleveranciers de juiste financieringsconstructies opzetten", aldus de onderzoekers, die de potentie van industriële energie-efficiency onderzochten op initiatief van branchevereniging FME en in samenwerking met TKI Energie & Industrie.


Ze analyseerden de voorgenomen energiemaatregelen van 1000 bedrijven voor de periode 2017 tot 2020 en concluderen dat de helft van deze investeringen onzeker is of niet wordt uitgevoerd. "Dit komt door gebrek aan investeringsruimte, handhaving, regie, kennis of passende financieringsconstructies."

 

Meer effect dan wind op zee

Daardoor blijven veel kansen liggen. Onder meer om de uitstoot van CO2 te verminderen met een becijferde 13 miljoen ton. "Industriële energie-efficiency is zeer rendabel", aldus de onderzoekers. "De voorgenomen energiemaatregelen hebben bijvoorbeeld viermaal meer effect dan een groot offshore windpark."

 

Aanbevelingen

In het rapport staan aanbevelingen waardoor de industrie de besparingen wel kan realiseren. Om te beginnen adviseren de onderzoekers andere financieringsinstrumenten in te zetten voor de technologieleveranciers om het marktpotentieel aan besparingsmaatregelen te vergroten. Een mogelijkheid is een fonds op te richten om projecten gebundeld te financieren. Hiervoor zou een uniforme methodiek ontwikkeld moeten worden door de industrie, institutionele beleggers en technologiebedrijven.


"Zo'n platform brengt de vraag van de industrie en het aanbod van financiers en technologieleveranciers samen. Bijvoorbeeld rond restwarmte-uitwisseling en interne procesverbeteringen met hoogwaardige technologieën."


Ten tweede kan de industrie projecten uitbesteden aan Energy Service Companies (Esco's). Deze bedrijven, voornamelijk in Italië uitgegroeid tot sector, zijn al 10 jaar succesvol met projectontwikkeling, financiering en energieprestatiecontracten voor industriële bedrijven. Met Esco's drukken investeringen niet op de balans van deze bedrijven.


De onderzoekers adviseren ten derde dat de overheid de wet milieubeheer beter moet handhaven en prioriteit moet geven aan implementatie van het ISO 50001 energie management systeem.

 

Gerelateerd nieuws

Rijk investeerde 151 miljoen euro in energieonderzoek

Rijk investeerde 151 miljoen euro in energieonderzoek

In 2017 investeerde de rijksoverheid 151 miljoen euro in energieonderzoek. Kennisinstituten en bedrijven kregen meer geld voor investeringen in energieonderzoek dan het jaar daarvoor.

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken (video)

Pacific Garbage Screening (PGS) is een nieuwe oplossing om uiteindelijk tot schone oceanen te komen. De techniek functioneert zonder netten maar op basis van passieve sedimentatie (bezinking). Het zeeleven wordt niet…

Wereldrecord zelfvliegende drones in één zwerm

Zelfvliegende drones in één zwerm vestigen wereldrecord (video)

Wetenschappers van de ELTE Universiteit in Boedapest en hoogleraar Artificial Intelligence Guszti Eiben van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een succesvolle strategie ontwikkeld om drones in een zwerm te laten…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

3 september 2018, Breda

Introductie NEN Veiligheidsladder®

Wilt u de veiligheid op de werkvloer vergroten? De NEN Veiligheidsladder® is een certificeerbare norm om...

4 september 2018, Breda

Performance Level & SISTEMA 2.0

Deze training begint bij de basis: de Machinerichtlijn en de link (via risicobeoordeling) naar...

Meer agendapunten »