EO

Industrie zoekt nog 2,2 miljard euro voor energiebesparing

15 mei 2018 om 15:38 uur

De Nederlandse industrie heeft plannen voor energiebesparende maatregelen klaarliggen met een totale investeringsomvang van 2,2 miljard. De plannen kunnen echter nauwelijks worden verzilverd, zo stelt het recente RVO.nl onderzoeksrapport A Model Approach to Finance Industrial Energy Efficiency Projects.


"Tenzij de industrie, financiers en technologieleveranciers de juiste financieringsconstructies opzetten", aldus de onderzoekers, die de potentie van industriële energie-efficiency onderzochten op initiatief van branchevereniging FME en in samenwerking met TKI Energie & Industrie.


Ze analyseerden de voorgenomen energiemaatregelen van 1000 bedrijven voor de periode 2017 tot 2020 en concluderen dat de helft van deze investeringen onzeker is of niet wordt uitgevoerd. "Dit komt door gebrek aan investeringsruimte, handhaving, regie, kennis of passende financieringsconstructies."

 

Meer effect dan wind op zee

Daardoor blijven veel kansen liggen. Onder meer om de uitstoot van CO2 te verminderen met een becijferde 13 miljoen ton. "Industriële energie-efficiency is zeer rendabel", aldus de onderzoekers. "De voorgenomen energiemaatregelen hebben bijvoorbeeld viermaal meer effect dan een groot offshore windpark."

 

Aanbevelingen

In het rapport staan aanbevelingen waardoor de industrie de besparingen wel kan realiseren. Om te beginnen adviseren de onderzoekers andere financieringsinstrumenten in te zetten voor de technologieleveranciers om het marktpotentieel aan besparingsmaatregelen te vergroten. Een mogelijkheid is een fonds op te richten om projecten gebundeld te financieren. Hiervoor zou een uniforme methodiek ontwikkeld moeten worden door de industrie, institutionele beleggers en technologiebedrijven.


"Zo'n platform brengt de vraag van de industrie en het aanbod van financiers en technologieleveranciers samen. Bijvoorbeeld rond restwarmte-uitwisseling en interne procesverbeteringen met hoogwaardige technologieën."


Ten tweede kan de industrie projecten uitbesteden aan Energy Service Companies (Esco's). Deze bedrijven, voornamelijk in Italië uitgegroeid tot sector, zijn al 10 jaar succesvol met projectontwikkeling, financiering en energieprestatiecontracten voor industriële bedrijven. Met Esco's drukken investeringen niet op de balans van deze bedrijven.


De onderzoekers adviseren ten derde dat de overheid de wet milieubeheer beter moet handhaven en prioriteit moet geven aan implementatie van het ISO 50001 energie management systeem.

 

Gerelateerd nieuws

Nederlandse antenne op Chinese satelliet mee naar de maan

Bijzondere NL antenne op Chinese satelliet mee naar de maan

Volgende week wordt een Nederlandse radioantenne op een Chinese satelliet gelanceerd naar de achterkant van de maan. Het gaat om een radioantenne die speciaal is gemaakt om de zwakke radiosignalen uit het heel vroege…

Supergeleider kabel in Enschede te kostbaar

Supergeleider kabel in Enschede te kostbaar

Het afgelopen jaar heeft TenneT onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de aanleg van een 3,4 kilometer lange supergeleidende kabel in Enschede. Hoewel het bedrijf al rekening hield met een hogere prijs dan bij een…

Lignine geschikt als brandstof voor brandstofcellen

Lignine geschikt als brandstof voor brandstofcellen

Onderzoekers van de Laboratory of Organic Electronics van de Zweedse Linköping University hebben een brandstofcel ontwikkeld die op lignine draait. Dit veelvoorkomende biopolymeer zit in hout en komt onder meer vrij bij…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Pilz lichtschermen geschikt voor de hoogste veiligheidscategorieën

PSENopt II lichtschermen zijn de eerste type 3 lichtschermen van Pilz en bieden hand- en vingerbescherming in PL...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2018, Krimpen aan den IJssel

LTE-M Seminar

Top Electronics, KPN en Quectel houden een seminar over LTE-M.

30 mei 2018, Veldhoven, Koningshof

Materials 2018

Vakbeurs en congres

4 juni 2018, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week (DTW) worden wonderlijke en innovatieve technologieverhalen verteld.

Meer agendapunten »