Lignine geschikt als brandstof voor brandstofcellen

Onderzoekers van de Laboratory of Organic Electronics van de Zweedse Linköping University hebben een brandstofcel ontwikkeld die op lignine draait. Dit veelvoorkomende biopolymeer zit in hout en komt onder meer vrij bij papierproductie.

Brandstofcellen draaien meestal op waterstofgas, dat reageert met zuurstof uit de lucht. De chemische energie wordt in de brandstofcel omgezet in elektriciteit, water en warmte. 96% van de waterstof die wereldwijd wordt geproduceerd is echter afkomstig van niet-duurzame bronnen en zorgt voor CO2-uitstoot. Ethanol en methanol zijn ook geschikt als brandstof voor brandstofcellen, maar deze stoffen creëren ook CO2 als bijproduct.

Catechol

Maar nu lijkt lignine uitkomst te gaan bieden. Tenminste, het materiaal catechol dat uit lignine gewonnen kan worden. Lignine bestaat voor 7% uit dit catechol, dat geen CO2-uitstoot veroorzaakt en dat geschikt is als brandstof voor brandstofcellen.

Bomen bestaan voor 25% uit lignine, een biopolymeer dat de cellulosevezels aan elkaar lijmt. Bij de productie van papier worden de cellulosevezels gebruikt en de lignine met chemicaliën opgelost. Het materiaal blijft dus over tijdens de productie van papier en is hierdoor zowel op grote schaal als goedkoop beschikbaar.