EO

Elk jaar 3000 NL doden door werken met gevaarlijke stoffen

16 mei 2018 om 13:59 uur

Ruim één miljoen Nederlanders heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk; 1 op de 6 werknemers loopt het risico om hier ziek van te worden; en jaarlijks overlijden er zelfs bijna 3000 Nederlanders als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit cijfers van TNO, CBS en RIVM. En dat terwijl eenvoudige voorzorgsmaatregelen een groot deel van dit leed kunnen voorkomen. Daarom lanceert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen.


Werken met gevaarlijke stoffen kan leiden tot ernstige ziekten zoals astma, COPD en longkanker. Jaarlijks sterven naar schatting 4.100 mensen door beroepsziekten, waarvan bijna 3.000 mensen door gevaarlijke stoffen. Ter vergelijking: het aantal verkeersdoden lag in 2017 op 613.


Uit cijfers van TNO, CBS en RIVM blijkt dat het jaren kan duren voordat de ziekteverschijnselen optreden: 80% van de sterfgevallen vindt plaats na het pensioen. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark: "Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars. Maar gelukkig kun je er iets tegen doen. Daar gaat deze campagne over."

 

Hout, kwarts, diesel en lasrook

Veel gevaarlijke stoffen kun je niet eens zien of ruiken. Of je verwacht niet dat ze zo schadelijk kunnen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om als kwartsstof en isocyanaten op bouwplaatsen, houtstof in meubelmakerijen, dieselrook in garages en lasrook in metaalbedrijven, maar ook om meelstof in bakkerijen.


Longarts Jos Rooijackers: "Gevaarlijke stoffen zijn vrijwel onzichtbaar, maar de stofdeeltjes komen wél in je longen terecht. Door het werken met gevaarlijke stoffen kun je allerlei aandoeningen krijgen. Denk aan astma, COPD, infecties, longfibrose en kanker. Het wisselt per aandoening of je er op korte termijn last van krijgt, zoals astma, of op de langere termijn, zoals met stoflongen. Daar gaan vaak jaren of decennia overheen voordat je de gevolgen merkt en je een beroepsziekte krijgt."

 

Hoeveiligwerkjij.nl

In de voorlichtingscampagne worden kennis en voorbeelden gedeeld via onder andere een reclamespot, een online test (www.hoeveiligwerkjij.nl), werkbezoeken en netwerkbijeenkomsten.


Van Ark: "Ik vind het schokkende, onacceptabele cijfers. We moeten duidelijk maken dat er vaak iets te doen is aan risico's van werken met gevaarlijke stoffen. Het is geen gemakkelijke opgave, maar er zijn goede praktijkvoorbeelden waar we allemaal van kunnen leren."

 

Reacties (1)

Mijn partner heeft in een tankstation gewerkt, en daar is een lek door de brandweer geconstateerd. En nu vermoeden de artsen dat dit waarschijnlijk de oorzaak is van de dunne vezel neuropathie waar ze nu al jaren last van heeft. Maar dit is nu onmogelijk te achterhalen. Ze is nu meer dan 50 procent afgekeurd. En pas 43 jaar.
Jolanda van Breukelen, 25 juni 2018 13:16
 

Gerelateerd nieuws

Delft test wisselwerking tussen Casimireffect en supergeleiding

Delft test wisselwerking tussen Casimireffect en supergeleiding

Het Casimireffect en supergeleiding zijn twee bekende kwantumverschijnselen. Los van elkaar zijn deze fenomenen grondig bestudeerd. Maar wat gebeurt er als je de twee effecten samenbrengt in één experiment?…

Flexibele zonnecellen in de vangrail

Flexibele zonnecellen in de vangrail

Voor het eerst zijn er zonnecellen aangebracht op een vangrail. Het gaat om een stuk van 72 meter op een vangrail naast de provinciale weg N194 bij Heerhugowaard. Het is een proef met flexibele folie met zonnecellen.…

Rotterdams bouwt test-snellaadplein voor slim laden elektrische voertuigen

Rotterdam bouwt test-snellaadplein voor slim laden elektrische voertuigen

Het consortium Flex EV heeft 1,9 miljoen euro subsidie ontvangen voor het realiseren van een innovatief snellaadplein aan de zuidkant van Rotterdam. Hier kunnen logistieke bedrijven hun elektrische voertuigen laden voor…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

3 september 2018, Breda

Introductie NEN Veiligheidsladder®

Wilt u de veiligheid op de werkvloer vergroten? De NEN Veiligheidsladder® is een certificeerbare norm om...

4 september 2018, Breda

Performance Level & SISTEMA 2.0

Deze training begint bij de basis: de Machinerichtlijn en de link (via risicobeoordeling) naar...

Meer agendapunten »