Elk jaar 3000 NL doden door werken met gevaarlijke stoffen

Ruim één miljoen Nederlanders heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk; 1 op de 6 werknemers loopt het risico om hier ziek van te worden; en jaarlijks overlijden er zelfs bijna 3000 Nederlanders als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit cijfers van TNO, CBS en RIVM. En dat terwijl eenvoudige voorzorgsmaatregelen een groot deel van dit leed kunnen voorkomen. Daarom lanceert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen.

Werken met gevaarlijke stoffen kan leiden tot ernstige ziekten zoals astma, COPD en longkanker. Jaarlijks sterven naar schatting 4.100 mensen door beroepsziekten, waarvan bijna 3.000 mensen door gevaarlijke stoffen. Ter vergelijking: het aantal verkeersdoden lag in 2017 op 613.

Uit cijfers van TNO, CBS en RIVM blijkt dat het jaren kan duren voordat de ziekteverschijnselen optreden: 80% van de sterfgevallen vindt plaats na het pensioen. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark: "Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars. Maar gelukkig kun je er iets tegen doen. Daar gaat deze campagne over."

Hout, kwarts, diesel en lasrook

Veel gevaarlijke stoffen kun je niet eens zien of ruiken. Of je verwacht niet dat ze zo schadelijk kunnen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om als kwartsstof en isocyanaten op bouwplaatsen, houtstof in meubelmakerijen, dieselrook in garages en lasrook in metaalbedrijven, maar ook om meelstof in bakkerijen.

Longarts Jos Rooijackers: "Gevaarlijke stoffen zijn vrijwel onzichtbaar, maar de stofdeeltjes komen wél in je longen terecht. Door het werken met gevaarlijke stoffen kun je allerlei aandoeningen krijgen. Denk aan astma, COPD, infecties, longfibrose en kanker. Het wisselt per aandoening of je er op korte termijn last van krijgt, zoals astma, of op de langere termijn, zoals met stoflongen. Daar gaan vaak jaren of decennia overheen voordat je de gevolgen merkt en je een beroepsziekte krijgt."

Hoeveiligwerkjij.nl

In de voorlichtingscampagne worden kennis en voorbeelden gedeeld via onder andere een reclamespot, een online test (www.hoeveiligwerkjij.nl), werkbezoeken en netwerkbijeenkomsten.

Van Ark: "Ik vind het schokkende, onacceptabele cijfers. We moeten duidelijk maken dat er vaak iets te doen is aan risico’s van werken met gevaarlijke stoffen. Het is geen gemakkelijke opgave, maar er zijn goede praktijkvoorbeelden waar we allemaal van kunnen leren."