‘Metallurgische industrie ligt op koers voor extra energiebesparing’

De extra energiebesparende maatregelen van de Nederlandse metallurgische industrie zijn onlangs goedgekeurd door de Rijksoverheid. “Hiermee liggen we op koers om de komende jaren bij te dragen aan de afgesproken energiebesparing in Nederland”, aldus Sekhar Lahiri, directeur VNMI.

De energie-intensieve industrie, waaronder de metallurgische sector, tekende in april 2017 het Addendum op het Meerjarenafspraak Energie-efficiency (MEE)-convenant, waarin zij zich committeerde aan extra energiebesparingsmaatregelen voor in totaal een additionele 9 petajoule (PJ). Deze 9 PJ-doelstelling is naar rato verdeeld over de diverse relevante industriële sectoren. De bedrijven stelden daarom in 2017 aanvullende energie-efficiëntieplannen op voor de periode 2017 – 2020 met extra energiebesparingsmaatregelen.

Goedkeuring

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland rondde begin april de beoordeling af van deze plannen. Hieruit blijkt dat bedrijven gezamenlijk 9,7 PJ aan extra besparingsmaatregelen goedgekeurd hebben gekregen. Dit is op 1 mei nog eens bevestigd in de Kamerbrief van minister Wiebes van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.