EO

Subsidie voor project rond robots met 'soft touch'

08 mei 2018 om 09:05 uur

Vijf onderzoeksprojecten krijgen in totaal 22 miljoen euro subsidie van de 4TU.Federatie, een samenwerkingsverband op het gebied van wetenschappelijk onderzoek van de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University & Research. Een van deze projecten heeft betrekking op de ontwikkeling van soft robots, die veilig kunnen samenwerken in de directe omgeving van mensen.


De vier Nederlandse universiteiten hebben in veel gevallen dezelfde aanpak in het Nederlandse wetenschappelijk onderzoeksbeleid. De partijen richten zich op het opleiden van innovatieve ingenieurs en het verwerven van middelen om grensverleggend onderzoek uit te voeren dat impact heeft op de maatschappij en de economische positie van Nederland versterkt. De TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University & Research hebben daarom hun krachten gebundeld in de 4TU.Federatie.

 

4TU Soft Robotics

Een van de projecten die subsidie ontvangt is ‘4TU Soft Robotics'. Dit project is gericht op de ontwikkeling van robots die veilig in de directe omgeving van mensen kunnen opereren. De huidige generatie industriële robots is hiervoor door hun rigide bouw niet geschikt voor. Deze zijn doorgaans alleen in staat voorgeprogrammeerde taken uit te voeren en zijn niet in staat rekening te houden met bijvoorbeeld de aanwezigheid van mensen. Dit betekent in de praktijk dat mensen op een veilige afstand moeten blijven indien de robots aan het werk zijn.

 

Binnen het project 4TU Soft Robotics wordt daarom het concept van rigide robotarmen losgelaten en gekeken naar de mogelijkheid een robotarm te ontwikkeling die geïnspireerd is op de tentakel van een inktvis of de 'soft grip' van een boomkikker kan nabootsen. Hierbij ontstaat een geheel andere robotarm; zo heeft de tentakel van een inktvis een groot aantal vrijheidsgraden en een zenuwstelsel dat lokaal werkt en verdeeld is over de hele arm.


Het project '4TU Soft Robotics' wordt gecoördineerd door professor Herman van der Kooij, verbonden aan zowel de UT als de TU Delft. Meer informatie over het project is hier te vinden.

 

Gerelateerd nieuws

Ocean Grazer kan duurzame energie opslaan voor de lange termijn

Ocean Grazer slaat energie uit golven op voor de lange termijn

De universiteit in Groningen en het bedrijf Ocean Grazer werken samen aan de Ocean Grazer: een systeem om energie op zee te oogsten en op te slaan.

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Robots kunnen niet alleen op eigen houtje werken, maar ook fungeren als de handen en ogen van een menselijke operator. Met de nieuwste generatie telebotica voel je het zelfs als je ergens tegenaan stoot. Ook als je zelf…

Multinationals spelen grote rol in Nederlandse innovatie

Multinationals spelen grote rol in Nederlandse innovatie

Multinationals zijn goed voor maar liefst 41% van de totale Nederlandse uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (14,1 miljard euro). Ze spenderen daarmee ongeveer veel aan R&D als instellingen in onderwijs en overheid…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Slim netwerken met Murrelektronik

Met de nieuwe Murrelektronik PROFINET managed switches, wordt het nu heel eenvoudig om te voldoen aan de PROFINET...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 oktober 2018, Eindhoven

Dutch Design Week

Tijdens DDW ontdek je het beste werk en de meest spraakmakende ideeën van mensen die eigenwijs en...

31 oktober 2018, Breda

2-daagse masterclass Process Safety voor Managers

Bij Process Safety gaat het om de veiligheid van het omgaan met gevaarlijke stoffen in procesinstallaties...

31 oktober 2018, Delft

Radarontwerptechniek

Radars vinden, behalve in de militaire en civiele luchtverkeersleiding, steeds vaker toepassing in nieuwe...

Meer agendapunten »