EO

Subsidie voor project rond robots met 'soft touch'

08 mei 2018 om 09:05 uur

Vijf onderzoeksprojecten krijgen in totaal 22 miljoen euro subsidie van de 4TU.Federatie, een samenwerkingsverband op het gebied van wetenschappelijk onderzoek van de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University & Research. Een van deze projecten heeft betrekking op de ontwikkeling van soft robots, die veilig kunnen samenwerken in de directe omgeving van mensen.


De vier Nederlandse universiteiten hebben in veel gevallen dezelfde aanpak in het Nederlandse wetenschappelijk onderzoeksbeleid. De partijen richten zich op het opleiden van innovatieve ingenieurs en het verwerven van middelen om grensverleggend onderzoek uit te voeren dat impact heeft op de maatschappij en de economische positie van Nederland versterkt. De TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University & Research hebben daarom hun krachten gebundeld in de 4TU.Federatie.

 

4TU Soft Robotics

Een van de projecten die subsidie ontvangt is ‘4TU Soft Robotics'. Dit project is gericht op de ontwikkeling van robots die veilig in de directe omgeving van mensen kunnen opereren. De huidige generatie industriële robots is hiervoor door hun rigide bouw niet geschikt voor. Deze zijn doorgaans alleen in staat voorgeprogrammeerde taken uit te voeren en zijn niet in staat rekening te houden met bijvoorbeeld de aanwezigheid van mensen. Dit betekent in de praktijk dat mensen op een veilige afstand moeten blijven indien de robots aan het werk zijn.

 

Binnen het project 4TU Soft Robotics wordt daarom het concept van rigide robotarmen losgelaten en gekeken naar de mogelijkheid een robotarm te ontwikkeling die geïnspireerd is op de tentakel van een inktvis of de 'soft grip' van een boomkikker kan nabootsen. Hierbij ontstaat een geheel andere robotarm; zo heeft de tentakel van een inktvis een groot aantal vrijheidsgraden en een zenuwstelsel dat lokaal werkt en verdeeld is over de hele arm.


Het project '4TU Soft Robotics' wordt gecoördineerd door professor Herman van der Kooij, verbonden aan zowel de UT als de TU Delft. Meer informatie over het project is hier te vinden.

 

Gerelateerd nieuws

Nederlandse antenne op Chinese satelliet mee naar de maan

Bijzondere NL antenne op Chinese satelliet mee naar de maan

Volgende week wordt een Nederlandse radioantenne op een Chinese satelliet gelanceerd naar de achterkant van de maan. Het gaat om een radioantenne die speciaal is gemaakt om de zwakke radiosignalen uit het heel vroege…

Eerste nationale blockchain onderzoeksagenda

Nationale blockchain onderzoeksagenda samengesteld

De eerste onderzoeksagenda op het gebied van blockchain is aangeboden aan Rob van Gijzel, ambassadeur van de Dutch Blockchain Coalition.

Nieuwe materialen kunnen ontwikkeling van aluminium batterijen versnellen

Nieuwe materialen kunnen ontwikkeling van aluminium batterijen versnellen

Twee nieuwe materialen kunnen de ontwikkeling van aluminium batterijen aanzienlijk versnellen. Het gaat om een corrosie-resistent materiaal voor de geleidende delen van de batterij en een nieuw materiaal voor de…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Pilz lichtschermen geschikt voor de hoogste veiligheidscategorieën

PSENopt II lichtschermen zijn de eerste type 3 lichtschermen van Pilz en bieden hand- en vingerbescherming in PL...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2018, Krimpen aan den IJssel

LTE-M Seminar

Top Electronics, KPN en Quectel houden een seminar over LTE-M.

30 mei 2018, Veldhoven, Koningshof

Materials 2018

Vakbeurs en congres

4 juni 2018, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week (DTW) worden wonderlijke en innovatieve technologieverhalen verteld.

Meer agendapunten »