EO

Subsidie voor project rond robots met 'soft touch'

08 mei 2018 om 09:05 uur

Vijf onderzoeksprojecten krijgen in totaal 22 miljoen euro subsidie van de 4TU.Federatie, een samenwerkingsverband op het gebied van wetenschappelijk onderzoek van de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University & Research. Een van deze projecten heeft betrekking op de ontwikkeling van soft robots, die veilig kunnen samenwerken in de directe omgeving van mensen.


De vier Nederlandse universiteiten hebben in veel gevallen dezelfde aanpak in het Nederlandse wetenschappelijk onderzoeksbeleid. De partijen richten zich op het opleiden van innovatieve ingenieurs en het verwerven van middelen om grensverleggend onderzoek uit te voeren dat impact heeft op de maatschappij en de economische positie van Nederland versterkt. De TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University & Research hebben daarom hun krachten gebundeld in de 4TU.Federatie.

 

4TU Soft Robotics

Een van de projecten die subsidie ontvangt is ‘4TU Soft Robotics'. Dit project is gericht op de ontwikkeling van robots die veilig in de directe omgeving van mensen kunnen opereren. De huidige generatie industriële robots is hiervoor door hun rigide bouw niet geschikt voor. Deze zijn doorgaans alleen in staat voorgeprogrammeerde taken uit te voeren en zijn niet in staat rekening te houden met bijvoorbeeld de aanwezigheid van mensen. Dit betekent in de praktijk dat mensen op een veilige afstand moeten blijven indien de robots aan het werk zijn.

 

Binnen het project 4TU Soft Robotics wordt daarom het concept van rigide robotarmen losgelaten en gekeken naar de mogelijkheid een robotarm te ontwikkeling die geïnspireerd is op de tentakel van een inktvis of de 'soft grip' van een boomkikker kan nabootsen. Hierbij ontstaat een geheel andere robotarm; zo heeft de tentakel van een inktvis een groot aantal vrijheidsgraden en een zenuwstelsel dat lokaal werkt en verdeeld is over de hele arm.


Het project '4TU Soft Robotics' wordt gecoördineerd door professor Herman van der Kooij, verbonden aan zowel de UT als de TU Delft. Meer informatie over het project is hier te vinden.

 

Gerelateerd nieuws

Dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen

Dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen

Je zou zeggen dat de weg een hele slechte plek is voor zonnecellen. Ze krijgen daar immers te maken met vervuiling, hoge druk, wrijving, en - schaduwwerpend– verkeer. Toch is er een sterke wens om het wegdek in te…

In drie uur van Amsterdam naar Sydney

In drie uur van Amsterdam naar Sydney

Een hypersonisch vliegtuig kan acht keer sneller dan het geluid en tien keer sneller dan een hedendaags passagiersvliegtuig. Daarmee vlieg je in drie uur naar Australië. Deze vliegtuigen vliegen in de stratosfeer, waar…

DEI-subsidie breidt uit en zet in op CO?-reductie

DEI-subsidie breidt uit en zet in op CO₂-reductie

Er komen ingrijpende veranderingen aan binnen de subsidieregeling Demonstratie Energie-Innovatie (DEI). Zo behandelt RVO.nl voorstellen voortaan op volgorde van binnenkomst. En verder speelt het criterium CO2-reductie…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

21 januari 2019, Breda

2-daagse training CE-engineering en fabrikantschap

De Europese CE-richtlijnen gaan uit van het simpele scenario dat bij een verhandeld en/of in gebruik...

Meer agendapunten »