EO

Subsidie voor project rond robots met 'soft touch'

08 mei 2018 om 09:05 uur

Vijf onderzoeksprojecten krijgen in totaal 22 miljoen euro subsidie van de 4TU.Federatie, een samenwerkingsverband op het gebied van wetenschappelijk onderzoek van de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University & Research. Een van deze projecten heeft betrekking op de ontwikkeling van soft robots, die veilig kunnen samenwerken in de directe omgeving van mensen.


De vier Nederlandse universiteiten hebben in veel gevallen dezelfde aanpak in het Nederlandse wetenschappelijk onderzoeksbeleid. De partijen richten zich op het opleiden van innovatieve ingenieurs en het verwerven van middelen om grensverleggend onderzoek uit te voeren dat impact heeft op de maatschappij en de economische positie van Nederland versterkt. De TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University & Research hebben daarom hun krachten gebundeld in de 4TU.Federatie.

 

4TU Soft Robotics

Een van de projecten die subsidie ontvangt is ‘4TU Soft Robotics'. Dit project is gericht op de ontwikkeling van robots die veilig in de directe omgeving van mensen kunnen opereren. De huidige generatie industriële robots is hiervoor door hun rigide bouw niet geschikt voor. Deze zijn doorgaans alleen in staat voorgeprogrammeerde taken uit te voeren en zijn niet in staat rekening te houden met bijvoorbeeld de aanwezigheid van mensen. Dit betekent in de praktijk dat mensen op een veilige afstand moeten blijven indien de robots aan het werk zijn.

 

Binnen het project 4TU Soft Robotics wordt daarom het concept van rigide robotarmen losgelaten en gekeken naar de mogelijkheid een robotarm te ontwikkeling die geïnspireerd is op de tentakel van een inktvis of de 'soft grip' van een boomkikker kan nabootsen. Hierbij ontstaat een geheel andere robotarm; zo heeft de tentakel van een inktvis een groot aantal vrijheidsgraden en een zenuwstelsel dat lokaal werkt en verdeeld is over de hele arm.


Het project '4TU Soft Robotics' wordt gecoördineerd door professor Herman van der Kooij, verbonden aan zowel de UT als de TU Delft. Meer informatie over het project is hier te vinden.

 

Gerelateerd nieuws

Electric Superbike Twente 3e in race met E- en verbrandingsmotoren (video)

Electric Superbike Twente 3e in race met E- en verbrandingsmotoren (video)

Electric Superbike Twente heeft zijn eerste race gewonnen op Donington Park. Coureur Thijs Peeters wist zich in de race met zowel elektrische- als verbrandingsmotoren op te werken van startpositie 13 naar finishpositie 3…

Delfts studententeam bewijst: waterstof is er klaar voor

Racewagen op waterstof 6e tussen de benzineconcurrenten

Studententeam Forze van de TU Delft heeft met een waterstofraceauto als eerste ter wereld een officiële autorace uitgereden. Op zaterdag 18 augustus kwam het team na een race van 60 minuten als 6e over de finish tijdens…

Rijk investeerde 151 miljoen euro in energieonderzoek

Rijk investeerde 151 miljoen euro in energieonderzoek

In 2017 investeerde de rijksoverheid 151 miljoen euro in energieonderzoek. Kennisinstituten en bedrijven kregen meer geld voor investeringen in energieonderzoek dan het jaar daarvoor.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

3 september 2018, Breda

Introductie NEN Veiligheidsladder®

Wilt u de veiligheid op de werkvloer vergroten? De NEN Veiligheidsladder® is een certificeerbare norm om...

4 september 2018, Breda

Performance Level & SISTEMA 2.0

Deze training begint bij de basis: de Machinerichtlijn en de link (via risicobeoordeling) naar...

Meer agendapunten »