Chip werkt zonder batterijen

Aan de universiteit van Singpore is een chip ontwikkeld die het ook doet als de batterij leeg is. De BatLess werkt op een piepkleine zonnecel die energie weet te oogsten uit gedimd licht, trillingen, of andere energiebronnen..

De chip is vooral bedoeld voor toepassing in IoT apparatuur, waarbij de batterij de grootste uitdaging vormt. Batterijen zijn naar verhouding groot en moeten regelmatig worden verwisseld – of in elk geval gecontroleerd. In een fabriek is dat nog te doen, maar consumenten thuis zullen hier niet allemaal even consequent in zijn.

De BatLess is voorzien van een nieuw energiebeheersysteem. Wanneer de batterij nog werkt, gebruikt het apparaat de minimum hoeveelheid energie. Dit om de batterij zo lang mogelijk te laten meegaan. Wanneer de batterij op is, kiest het apparaat echter voor een minimum vermogen. 

Onderzoeksleider Massimo Alioto stelt dat IoT-apparaten met lege batterijen nog steeds hun metingen kunnen doen en data naar de cloud versturen. "Het minimum energieverbruik ligt 100.000 keer lager dan de beste microcontrollers tot nu toe. Tegelijk is onze 16 bit microcontroller 100.000 keer sneller dan andere recent ontwikkelde energiezuinige systemen."

Als gevolg van de vinding kunnen de batterijen voor IoT-apparatuur 10 keer kleiner – en dus goedkoper – worden gemaakt.