EO

“Groen gas maakt industrie snel duurzaam”

07 mei 2018 om 11:06 uur

Door te innoveren in groen gas kan de industrie al op korte termijn haar energie- en grondstofgebruik verduurzamen. Dat stelt voorzitter Ulco Vermeulen van Groen Gas Nederland bij de overhangiging van het rapport 'Green Liaisons, hernieuwbare moleculen naast duurzame elektronen. Contouren van een routekaart Hernieuwbare Gassen 2050' aan DG Energie Sandor Gaastra van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).


Volgens Green Liaisons kan hernieuwbaar gas de komende decennia als energiebron en als grondstof bijdragen aan een CO2-arme energievoorziening. ‘Hernieuwbaar gas biedt vooral uitkomst waar andere duurzame oplossingen niet of onvoldoende inzetbaar zijn. Dit geldt met name voor toepassingen in de industrie die afhankelijk zijn van hogetemperatuurwarmte.'

 

Koolstofmoleculen uit gecertificeerde biomassa

De industrie heeft daarnaast de uitdaging om grondstoffen te verduurzamen. Dit kan door met koolstofmoleculen uit gecertificeerde biomassa duurzame materialen te maken. Het rapport schetst hoe de komende decennia hernieuwbaar gas steeds meer wordt ingezet als grondstof, naast de toepassing als duurzame energiebron.

 

Superkritische watervergassing

Het rapport becijfert dat Nederland rond 2050 ongeveer 11 miljard m3 hernieuwbaar gas kan produceren, resulterend in een totale CO2-reductie van circa 17 megaton. In 2030 is dit 2,6 miljard m3, goed voor 4-5 megaton CO2-reductie. Met een samenhangend ontwikkelprogramma is dit realiseerbaar. De doorontwikkeling van vergisting is een belangrijke pijler. Bijvoorbeeld met superkritische watervergassing. Reststromen worden daarbij gekraakt en alle organische stoffen worden benut zodat er geen digestaat meer is. Ook bioraffinage in combinatie met zeewier kan volgens Green Liaisons fors bijdragen aan zowel de eiwittransitie als energietransitie. Dit past in de beweging om offshore windparken geavanceerder te benutten.


Green Liaisons is opgesteld door adviesbureau De Gemeynt, in opdracht van KVGN, Groen Gas Nederland, TKI Nieuw Gas, GasTerra en Gasunie.

 

Investeringen netbeheerders

Kirsten Wilkeshuis, plaatsvervangend directeur van Netbeheer Nederland heeft eveneens een rapport aan EZK overhandigd over de investeringen die netbeheerders kunnen doen om de groei van hernieuwbaar gas tot 3 miljard m3 mogelijk te maken. Wilkeshuis liet weten dat de kosten voor netaanpassingen ongeveer 300 miljoen euro bedragen en dat aanpassingen in de regulering nodig zijn om dit goed van de grond te krijgen.

 

Gerelateerd nieuws

Laatste kans: Experimenten Elektriciteitswet sluit 6 september

Laatste kans: Experimenten Elektriciteitswet sluit 6 september

Mensen die willen experimenteren met decentrale duurzame elektriciteitsopwekking kunnen nog tot 6 september ontheffing aanvragen via de regeling Experimenten Elektriciteitswet. Om 17:00 uur sluit de regeling.

Rijk investeerde 151 miljoen euro in energieonderzoek

Rijk investeerde 151 miljoen euro in energieonderzoek

In 2017 investeerde de rijksoverheid 151 miljoen euro in energieonderzoek. Kennisinstituten en bedrijven kregen meer geld voor investeringen in energieonderzoek dan het jaar daarvoor.

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken (video)

Pacific Garbage Screening (PGS) is een nieuwe oplossing om uiteindelijk tot schone oceanen te komen. De techniek functioneert zonder netten maar op basis van passieve sedimentatie (bezinking). Het zeeleven wordt niet…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

3 september 2018, Breda

Introductie NEN Veiligheidsladder®

Wilt u de veiligheid op de werkvloer vergroten? De NEN Veiligheidsladder® is een certificeerbare norm om...

4 september 2018, Breda

Performance Level & SISTEMA 2.0

Deze training begint bij de basis: de Machinerichtlijn en de link (via risicobeoordeling) naar...

Meer agendapunten »