Nieuwe opleiding voor energiezuinige aandrijfsystemen industrie

Zeven organisaties ontwikkelen de nieuwe opleiding Adviseur Industriële Elektrische Aandrijfsystemen en Automatisering. Afgestudeerde adviseurs kunnen bedrijven helpen te investeren in efficiënte aandrijfsystemen. “Dat bespaart ruim 15% energie.”

Het samenwerkingsverband bestaat uit het Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA), Otib en de opleiders NCOI Techniek & Veiligheid en Boertien Vergouwen Overduin. Het KEEA bestaat uit Uneto-VNI, HPG, Feda en RVO.nl.

Aanleiding voor de samenwerking is de ambitie dat alle bedrijven in Nederland overgaan op een CO2-neutrale energiehuishouding. De eerste stap is het verminderen van de energievraag met energiebesparende technieken.

Investeren in moderne en efficiëntere aandrijfsystemen kan een energiebesparing opleveren van ruim 15%. Industriële automatisering, robotisering en Internet of IoT-toepassingen bieden extra mogelijkheden. De nieuwe opleiding besteedt hier dan ook speciale aandacht aan.

De opleiding

In de opleiding staat de auditmethode voor energie-audits voor aandrijfsystemen centraal. Elke les doorlopen de deelnemers de stappen van het auditproces in chronologische volgorde. Daarnaast komt steeds een andere vakdiscipline aan bod: elektrotechniek, werktuigbouw, industriële automatisering en digitalisering, klimaattechniek en systeemanalyse.

De praktijkgerichte HBO/HBO+-opleiding wil een brug slaan tussen technische kennis, technische en menselijke vaardigheden. Zo krijgen deelnemers een intensieve training in presentatie- en rapportagetechnieken. Ze leren ook draagvlak te creëren voor duurzame investeringen.

Informatieplicht

Energie besparen is verplicht. Volgend jaar verandert de Wet Milieubeheer. Er komt een informatieplicht. Bedrijven en instellingen die hieronder vallen, zijn verplicht hun energiebesparende maatregelen te melden aan het bevoegd gezag. Dat moeten ze voor 1 juli 2019 doen en daarna eenmaal per vier jaar. Met deze informatieplicht wil de overheid de energiebesparing in bedrijven versnellen.