EO

Nieuwe opleiding voor energiezuinige aandrijfsystemen industrie

07 mei 2018 om 08:59 uur

Zeven organisaties ontwikkelen de nieuwe opleiding Adviseur Industriële Elektrische Aandrijfsystemen en Automatisering. Afgestudeerde adviseurs kunnen bedrijven helpen te investeren in efficiënte aandrijfsystemen. “Dat bespaart ruim 15% energie.”


Het samenwerkingsverband bestaat uit het Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA), Otib en de opleiders NCOI Techniek & Veiligheid en Boertien Vergouwen Overduin. Het KEEA bestaat uit Uneto-VNI, HPG, Feda en RVO.nl.


Aanleiding voor de samenwerking is de ambitie dat alle bedrijven in Nederland overgaan op een CO2-neutrale energiehuishouding. De eerste stap is het verminderen van de energievraag met energiebesparende technieken.


Investeren in moderne en efficiëntere aandrijfsystemen kan een energiebesparing opleveren van ruim 15%. Industriële automatisering, robotisering en Internet of IoT-toepassingen bieden extra mogelijkheden. De nieuwe opleiding besteedt hier dan ook speciale aandacht aan.

 

De opleiding

In de opleiding staat de auditmethode voor energie-audits voor aandrijfsystemen centraal. Elke les doorlopen de deelnemers de stappen van het auditproces in chronologische volgorde. Daarnaast komt steeds een andere vakdiscipline aan bod: elektrotechniek, werktuigbouw, industriële automatisering en digitalisering, klimaattechniek en systeemanalyse.


De praktijkgerichte HBO/HBO+-opleiding wil een brug slaan tussen technische kennis, technische en menselijke vaardigheden. Zo krijgen deelnemers een intensieve training in presentatie- en rapportagetechnieken. Ze leren ook draagvlak te creëren voor duurzame investeringen.

 

Informatieplicht

Energie besparen is verplicht. Volgend jaar verandert de Wet Milieubeheer. Er komt een informatieplicht. Bedrijven en instellingen die hieronder vallen, zijn verplicht hun energiebesparende maatregelen te melden aan het bevoegd gezag. Dat moeten ze voor 1 juli 2019 doen en daarna eenmaal per vier jaar. Met deze informatieplicht wil de overheid de energiebesparing in bedrijven versnellen.

 

Gerelateerd nieuws

Electric Superbike Twente 3e in race met E- en verbrandingsmotoren (video)

Electric Superbike Twente 3e in race met E- en verbrandingsmotoren (video)

Electric Superbike Twente heeft zijn eerste race gewonnen op Donington Park. Coureur Thijs Peeters wist zich in de race met zowel elektrische- als verbrandingsmotoren op te werken van startpositie 13 naar finishpositie 3…

Rijk investeerde 151 miljoen euro in energieonderzoek

Rijk investeerde 151 miljoen euro in energieonderzoek

In 2017 investeerde de rijksoverheid 151 miljoen euro in energieonderzoek. Kennisinstituten en bedrijven kregen meer geld voor investeringen in energieonderzoek dan het jaar daarvoor.

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken (video)

Pacific Garbage Screening (PGS) is een nieuwe oplossing om uiteindelijk tot schone oceanen te komen. De techniek functioneert zonder netten maar op basis van passieve sedimentatie (bezinking). Het zeeleven wordt niet…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

3 september 2018, Breda

Introductie NEN Veiligheidsladder®

Wilt u de veiligheid op de werkvloer vergroten? De NEN Veiligheidsladder® is een certificeerbare norm om...

4 september 2018, Breda

Performance Level & SISTEMA 2.0

Deze training begint bij de basis: de Machinerichtlijn en de link (via risicobeoordeling) naar...

Meer agendapunten »