EO

Nieuwe opleiding voor energiezuinige aandrijfsystemen industrie

07 mei 2018 om 08:59 uur

Zeven organisaties ontwikkelen de nieuwe opleiding Adviseur Industriële Elektrische Aandrijfsystemen en Automatisering. Afgestudeerde adviseurs kunnen bedrijven helpen te investeren in efficiënte aandrijfsystemen. “Dat bespaart ruim 15% energie.”


Het samenwerkingsverband bestaat uit het Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA), Otib en de opleiders NCOI Techniek & Veiligheid en Boertien Vergouwen Overduin. Het KEEA bestaat uit Uneto-VNI, HPG, Feda en RVO.nl.


Aanleiding voor de samenwerking is de ambitie dat alle bedrijven in Nederland overgaan op een CO2-neutrale energiehuishouding. De eerste stap is het verminderen van de energievraag met energiebesparende technieken.


Investeren in moderne en efficiëntere aandrijfsystemen kan een energiebesparing opleveren van ruim 15%. Industriële automatisering, robotisering en Internet of IoT-toepassingen bieden extra mogelijkheden. De nieuwe opleiding besteedt hier dan ook speciale aandacht aan.

 

De opleiding

In de opleiding staat de auditmethode voor energie-audits voor aandrijfsystemen centraal. Elke les doorlopen de deelnemers de stappen van het auditproces in chronologische volgorde. Daarnaast komt steeds een andere vakdiscipline aan bod: elektrotechniek, werktuigbouw, industriële automatisering en digitalisering, klimaattechniek en systeemanalyse.


De praktijkgerichte HBO/HBO+-opleiding wil een brug slaan tussen technische kennis, technische en menselijke vaardigheden. Zo krijgen deelnemers een intensieve training in presentatie- en rapportagetechnieken. Ze leren ook draagvlak te creëren voor duurzame investeringen.

 

Informatieplicht

Energie besparen is verplicht. Volgend jaar verandert de Wet Milieubeheer. Er komt een informatieplicht. Bedrijven en instellingen die hieronder vallen, zijn verplicht hun energiebesparende maatregelen te melden aan het bevoegd gezag. Dat moeten ze voor 1 juli 2019 doen en daarna eenmaal per vier jaar. Met deze informatieplicht wil de overheid de energiebesparing in bedrijven versnellen.

 

Gerelateerd nieuws

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

De ontwerpstudie voor een nieuwe cirkelvormige, ondergrondse deeltjesversneller van 100 kilometer omtrek bij Cern in Genève is gepubliceerd. De superversneller moet de opvolger worden van de huidige LHC-versneller op…

Werknemers in praktische beroepen hebben drie keer zo vaak een beroepsziekte

Werknemers in praktische beroepen hebben drie keer zo vaak een beroepsziekte

Werknemers in praktische beroepen - vaak aangeduid met een lagere sociaal economische positie (SEP) - hebben bijna drie keer zo vaak een beroepsziekte. Dit blijkt uit het rapport ‘Beroepsziekten in Cijfers 2018’ van…

Dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen

Dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen

Je zou zeggen dat de weg een hele slechte plek is voor zonnecellen. Ze krijgen daar immers te maken met vervuiling, hoge druk, wrijving, en - schaduwwerpend– verkeer. Toch is er een sterke wens om het wegdek in te…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

17 januari 2019, Breda

1-daagse training ATEX 114

In deze training staat de ATEX Productrichtlijn centraal. De Richtlijn 2014/34/EU (beter bekend als de...

Meer agendapunten »