EO

Nieuwe opleiding voor energiezuinige aandrijfsystemen industrie

07 mei 2018 om 08:59 uur

Zeven organisaties ontwikkelen de nieuwe opleiding Adviseur Industriële Elektrische Aandrijfsystemen en Automatisering. Afgestudeerde adviseurs kunnen bedrijven helpen te investeren in efficiënte aandrijfsystemen. “Dat bespaart ruim 15% energie.”


Het samenwerkingsverband bestaat uit het Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA), Otib en de opleiders NCOI Techniek & Veiligheid en Boertien Vergouwen Overduin. Het KEEA bestaat uit Uneto-VNI, HPG, Feda en RVO.nl.


Aanleiding voor de samenwerking is de ambitie dat alle bedrijven in Nederland overgaan op een CO2-neutrale energiehuishouding. De eerste stap is het verminderen van de energievraag met energiebesparende technieken.


Investeren in moderne en efficiëntere aandrijfsystemen kan een energiebesparing opleveren van ruim 15%. Industriële automatisering, robotisering en Internet of IoT-toepassingen bieden extra mogelijkheden. De nieuwe opleiding besteedt hier dan ook speciale aandacht aan.

 

De opleiding

In de opleiding staat de auditmethode voor energie-audits voor aandrijfsystemen centraal. Elke les doorlopen de deelnemers de stappen van het auditproces in chronologische volgorde. Daarnaast komt steeds een andere vakdiscipline aan bod: elektrotechniek, werktuigbouw, industriële automatisering en digitalisering, klimaattechniek en systeemanalyse.


De praktijkgerichte HBO/HBO+-opleiding wil een brug slaan tussen technische kennis, technische en menselijke vaardigheden. Zo krijgen deelnemers een intensieve training in presentatie- en rapportagetechnieken. Ze leren ook draagvlak te creëren voor duurzame investeringen.

 

Informatieplicht

Energie besparen is verplicht. Volgend jaar verandert de Wet Milieubeheer. Er komt een informatieplicht. Bedrijven en instellingen die hieronder vallen, zijn verplicht hun energiebesparende maatregelen te melden aan het bevoegd gezag. Dat moeten ze voor 1 juli 2019 doen en daarna eenmaal per vier jaar. Met deze informatieplicht wil de overheid de energiebesparing in bedrijven versnellen.

 

Gerelateerd nieuws

Lignine geschikt als brandstof voor brandstofcellen

Lignine geschikt als brandstof voor brandstofcellen

Onderzoekers van de Laboratory of Organic Electronics van de Zweedse Linköping University hebben een brandstofcel ontwikkeld die op lignine draait. Dit veelvoorkomende biopolymeer zit in hout en komt onder meer vrij bij…

“Je doet het veilig, of je doet het niet”

“Je doet het veilig, of je doet het niet”

Doe het veilig, of doe het niet. Dat was de belangrijkste boodschap op het Safety Event van dinsdag 8 mei.

Low-tech windmolen kent minimaal wrijvingsverlies

Low-tech windmolen kent minimaal wrijvingsverlies

De Finse kunstenaar Simon Gripenberg heeft een verticale windmolen ontwikkeld die ronddraait op water of ijs. Hierdoor is de wrijvingsweerstand bijna nul.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Pilz lichtschermen geschikt voor de hoogste veiligheidscategorieën

PSENopt II lichtschermen zijn de eerste type 3 lichtschermen van Pilz en bieden hand- en vingerbescherming in PL...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2018, Veldhoven, Koningshof

Materials 2018

Vakbeurs en congres

4 juni 2018, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week (DTW) worden wonderlijke en innovatieve technologieverhalen verteld.

Meer agendapunten »