EO

Eerste slimme weg in Nederland

01 mei 2018 om 16:26 uur

Provincie Noord-Holland heeft de eerste slimme weg van Nederland. Via het 4G-netwerk en wifi communiceren verkeerslichten tijdens het rijden realtime informatie met de automobilist. Op de beurs Intertraffic gaf de Noord-Hollandse gedeputeerde Elisabeth Post de eerste demonstratie van de app Talking Traffic.


De beurs, een evenement voor de verkeersindustrie, is een goede afspiegeling van de laatste trends en ontwikkelingen in de branche. Talking Traffic heeft nieuwe diensten die weggebruikers voorzien van realtime reisinformatie. De N205 is volledig uitgerust met slimme verkeerslichten en is daarmee de eerste slimme weg in Nederland. Tijdens de livedemonstratie was te zien hoe weggebruikers via een app op hun smartphone persoonlijk geïnformeerd worden over hoe lang het nog duurt voordat een verkeerslicht rood of groen wordt.

 

Beschikbaar

De eerste diensten van Talking Traffic zijn vanaf 20 maart beschikbaar voor iedere weggebruiker die de app op zijn telefoon heeft. Actuele reisinformatie op maat: de app communiceert over weerswaarschuwingen, files en stoplichten op de N205. "Zowel het gestandaardiseerde Europese wifinetwerk voor auto's als de cloud door middel van het 4G-netwerk worden gebruikt", vertelt Harm Jan Mostert, Adviseur Smart Mobility van de provincie Noord-Holland. "Het idee is dat wij de data die uit de verkeerslichten komen beschikbaar stellen voor applicatiebouwers. In de toekomst kunnen ook de data van de voertuigen in het systeem geïntegreerd worden."

 

Minder oponthoud

Er zal waarschijnlijk eerst een unit ontwikkeld worden voor vrachtwagens en de transportsector, daar is dit heel handig om voor minder oponthoud in te spelen op de realtime situatie. De nieuwe slimme verkeerslichten zijn in staat aankomend verkeer te ‘herkennen' en kunnen zo inspelen op de actuele verkeersdrukte en bepaalde verkeersstromen voorrang geven boven andere. Het is zeker geen ‘Big Brother is watching you'. In elke sector krijgt een voertuig een ander identificatienummer dat niet geregistreerd wordt door de overheid. De verwachting is dat de fabrikanten het gaan integreren in bestaande navigatiesystemen.

 

"Voor ons is het voordeel dat we, als we weten dat het een vrachtwagen is, op bepaalde kruispunten kunnen helpen door extra groen te geven", stelt Mostert. Dit scheelt milieubelasting, brandstofverbruik en wegslijtage, door hard remmende zware wagens. De kosten op dit moment zijn circa 10.000 euro per object, maar later staat het niet in verhouding tot de kostprijs van bijvoorbeeld verkeerslichten en is het veel goedkoper. Er worden nu landelijk 1200 objecten met de software uitgerust. De bedrijven in de keten investeren er nu ook in, zoals de verkeerslichtenleveranciers.

 

Reacties (1)

Beetje vreemd als je een app bouwt voor de slimme weg terwijl het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer juist de oorzaak van menig ongeval is. Je kan mij niet uitleggen dat dit de veiligheid bevordert.
fred van den end, 3 mei 2018 10:27
 

Gerelateerd nieuws

Menselijk brein kan naast de eigen armen ook een cyborg-arm bedienen

Menselijk brein kan eigen armen én cyborg-arm bedienen (video)

Het menselijk brein is prima in staat om naast de eigen armen ook een cyborg-arm te bedienen. Dat blijkt uit onderzoek aan het Hiroshi Ishiguro Laboratorium in Japan. Dit maakt het mogelijk om vieze of gevaarlijke…

Wereldrecord zelfvliegende drones in één zwerm

Zelfvliegende drones in één zwerm vestigen wereldrecord (video)

Wetenschappers van de ELTE Universiteit in Boedapest en hoogleraar Artificial Intelligence Guszti Eiben van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een succesvolle strategie ontwikkeld om drones in een zwerm te laten…

Onzichtbaar voor de radar

Onzichtbaar voor de radar

Onderzoekers hebben een manier gevonden dingen onzichtbaar te maken voor radar. Ze vangen de geluidsgolven op en zetten ze door.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

3 september 2018, Breda

Introductie NEN Veiligheidsladder®

Wilt u de veiligheid op de werkvloer vergroten? De NEN Veiligheidsladder® is een certificeerbare norm om...

4 september 2018, Breda

Performance Level & SISTEMA 2.0

Deze training begint bij de basis: de Machinerichtlijn en de link (via risicobeoordeling) naar...

Meer agendapunten »