EO

Eerste slimme weg in Nederland

01 mei 2018 om 16:26 uur

Provincie Noord-Holland heeft de eerste slimme weg van Nederland. Via het 4G-netwerk en wifi communiceren verkeerslichten tijdens het rijden realtime informatie met de automobilist. Op de beurs Intertraffic gaf de Noord-Hollandse gedeputeerde Elisabeth Post de eerste demonstratie van de app Talking Traffic.


De beurs, een evenement voor de verkeersindustrie, is een goede afspiegeling van de laatste trends en ontwikkelingen in de branche. Talking Traffic heeft nieuwe diensten die weggebruikers voorzien van realtime reisinformatie. De N205 is volledig uitgerust met slimme verkeerslichten en is daarmee de eerste slimme weg in Nederland. Tijdens de livedemonstratie was te zien hoe weggebruikers via een app op hun smartphone persoonlijk geïnformeerd worden over hoe lang het nog duurt voordat een verkeerslicht rood of groen wordt.

 

Beschikbaar

De eerste diensten van Talking Traffic zijn vanaf 20 maart beschikbaar voor iedere weggebruiker die de app op zijn telefoon heeft. Actuele reisinformatie op maat: de app communiceert over weerswaarschuwingen, files en stoplichten op de N205. "Zowel het gestandaardiseerde Europese wifinetwerk voor auto's als de cloud door middel van het 4G-netwerk worden gebruikt", vertelt Harm Jan Mostert, Adviseur Smart Mobility van de provincie Noord-Holland. "Het idee is dat wij de data die uit de verkeerslichten komen beschikbaar stellen voor applicatiebouwers. In de toekomst kunnen ook de data van de voertuigen in het systeem geïntegreerd worden."

 

Minder oponthoud

Er zal waarschijnlijk eerst een unit ontwikkeld worden voor vrachtwagens en de transportsector, daar is dit heel handig om voor minder oponthoud in te spelen op de realtime situatie. De nieuwe slimme verkeerslichten zijn in staat aankomend verkeer te ‘herkennen' en kunnen zo inspelen op de actuele verkeersdrukte en bepaalde verkeersstromen voorrang geven boven andere. Het is zeker geen ‘Big Brother is watching you'. In elke sector krijgt een voertuig een ander identificatienummer dat niet geregistreerd wordt door de overheid. De verwachting is dat de fabrikanten het gaan integreren in bestaande navigatiesystemen.

 

"Voor ons is het voordeel dat we, als we weten dat het een vrachtwagen is, op bepaalde kruispunten kunnen helpen door extra groen te geven", stelt Mostert. Dit scheelt milieubelasting, brandstofverbruik en wegslijtage, door hard remmende zware wagens. De kosten op dit moment zijn circa 10.000 euro per object, maar later staat het niet in verhouding tot de kostprijs van bijvoorbeeld verkeerslichten en is het veel goedkoper. Er worden nu landelijk 1200 objecten met de software uitgerust. De bedrijven in de keten investeren er nu ook in, zoals de verkeerslichtenleveranciers.

 

Reacties (1)

Beetje vreemd als je een app bouwt voor de slimme weg terwijl het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer juist de oorzaak van menig ongeval is. Je kan mij niet uitleggen dat dit de veiligheid bevordert.
fred van den end, 3 mei 2018 10:27
 

Gerelateerd nieuws

Snelle en zuinige dataopslag met licht ‘doorbraak naar toekomstig fotonisch geheugen’

Snelle en zuinige dataopslag met licht ‘doorbraak naar toekomstig fotonisch geheugen’

Datacenters maken gebruik van magnetische harde schijven, maar daarmee kost het versturen van informatie veel energie. Licht is de meest energie-efficiënte manier om informatie mee te verzenden. Het is alleen niet…

In drie uur van Amsterdam naar Sydney

In drie uur van Amsterdam naar Sydney

Een hypersonisch vliegtuig kan acht keer sneller dan het geluid en tien keer sneller dan een hedendaags passagiersvliegtuig. Daarmee vlieg je in drie uur naar Australië. Deze vliegtuigen vliegen in de stratosfeer, waar…

System 001 Ocean Cleanup eerder terug naar haven

System 001 Ocean Cleanup eerder terug naar haven

Als gevolg van het niet goed functioneren van System 001 van Ocean Cleanup in de oceaantest, heeft de organisatie van Boyan Slat bekendgemaakt dat is besloten het systeem eerder dan gepland terug te slepen naar de haven.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

17 januari 2019, Breda

1-daagse training ATEX 114

In deze training staat de ATEX Productrichtlijn centraal. De Richtlijn 2014/34/EU (beter bekend als de...

Meer agendapunten »