EO

Eerste slimme weg in Nederland

01 mei 2018 om 16:26 uur

Provincie Noord-Holland heeft de eerste slimme weg van Nederland. Via het 4G-netwerk en wifi communiceren verkeerslichten tijdens het rijden realtime informatie met de automobilist. Op de beurs Intertraffic gaf de Noord-Hollandse gedeputeerde Elisabeth Post de eerste demonstratie van de app Talking Traffic.


De beurs, een evenement voor de verkeersindustrie, is een goede afspiegeling van de laatste trends en ontwikkelingen in de branche. Talking Traffic heeft nieuwe diensten die weggebruikers voorzien van realtime reisinformatie. De N205 is volledig uitgerust met slimme verkeerslichten en is daarmee de eerste slimme weg in Nederland. Tijdens de livedemonstratie was te zien hoe weggebruikers via een app op hun smartphone persoonlijk geïnformeerd worden over hoe lang het nog duurt voordat een verkeerslicht rood of groen wordt.

 

Beschikbaar

De eerste diensten van Talking Traffic zijn vanaf 20 maart beschikbaar voor iedere weggebruiker die de app op zijn telefoon heeft. Actuele reisinformatie op maat: de app communiceert over weerswaarschuwingen, files en stoplichten op de N205. "Zowel het gestandaardiseerde Europese wifinetwerk voor auto's als de cloud door middel van het 4G-netwerk worden gebruikt", vertelt Harm Jan Mostert, Adviseur Smart Mobility van de provincie Noord-Holland. "Het idee is dat wij de data die uit de verkeerslichten komen beschikbaar stellen voor applicatiebouwers. In de toekomst kunnen ook de data van de voertuigen in het systeem geïntegreerd worden."

 

Minder oponthoud

Er zal waarschijnlijk eerst een unit ontwikkeld worden voor vrachtwagens en de transportsector, daar is dit heel handig om voor minder oponthoud in te spelen op de realtime situatie. De nieuwe slimme verkeerslichten zijn in staat aankomend verkeer te ‘herkennen' en kunnen zo inspelen op de actuele verkeersdrukte en bepaalde verkeersstromen voorrang geven boven andere. Het is zeker geen ‘Big Brother is watching you'. In elke sector krijgt een voertuig een ander identificatienummer dat niet geregistreerd wordt door de overheid. De verwachting is dat de fabrikanten het gaan integreren in bestaande navigatiesystemen.

 

"Voor ons is het voordeel dat we, als we weten dat het een vrachtwagen is, op bepaalde kruispunten kunnen helpen door extra groen te geven", stelt Mostert. Dit scheelt milieubelasting, brandstofverbruik en wegslijtage, door hard remmende zware wagens. De kosten op dit moment zijn circa 10.000 euro per object, maar later staat het niet in verhouding tot de kostprijs van bijvoorbeeld verkeerslichten en is het veel goedkoper. Er worden nu landelijk 1200 objecten met de software uitgerust. De bedrijven in de keten investeren er nu ook in, zoals de verkeerslichtenleveranciers.

 

Reacties (1)

Beetje vreemd als je een app bouwt voor de slimme weg terwijl het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer juist de oorzaak van menig ongeval is. Je kan mij niet uitleggen dat dit de veiligheid bevordert.
fred van den end, 3 mei 2018 10:27
 

Gerelateerd nieuws

Ocean Grazer kan duurzame energie opslaan voor de lange termijn

Ocean Grazer slaat energie uit golven op voor de lange termijn

De universiteit in Groningen en het bedrijf Ocean Grazer werken samen aan de Ocean Grazer: een systeem om energie op zee te oogsten en op te slaan.

Microsoft en Volkswagen werken samen aan 'connected car'

Microsoft en Volkswagen werken samen aan 'connected car'

Microsoft en Volkswagen hebben aangekondigd dat ze samen de Volkswagen Automotive Cloud zullen ontwerpen. De Volkswagen Automotive Cloud vormt volgens hen een 'digitaal ecosysteem', waarbij auto's uit de…

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Robots kunnen niet alleen op eigen houtje werken, maar ook fungeren als de handen en ogen van een menselijke operator. Met de nieuwste generatie telebotica voel je het zelfs als je ergens tegenaan stoot. Ook als je zelf…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Slim netwerken met Murrelektronik

Met de nieuwe Murrelektronik PROFINET managed switches, wordt het nu heel eenvoudig om te voldoen aan de PROFINET...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 oktober 2018, Eindhoven

Dutch Design Week

Tijdens DDW ontdek je het beste werk en de meest spraakmakende ideeën van mensen die eigenwijs en...

31 oktober 2018, Delft

Radarontwerptechniek

Radars vinden, behalve in de militaire en civiele luchtverkeersleiding, steeds vaker toepassing in nieuwe...

31 oktober 2018, Breda

2-daagse masterclass Process Safety voor Managers

Bij Process Safety gaat het om de veiligheid van het omgaan met gevaarlijke stoffen in procesinstallaties...

Meer agendapunten »