EO

Licht ‘gekrompen’ tot 1 atoom

25 april 2018 om 11:31 uur

Onderzoekers van het Europese Graphene Flagship zijn erin geslaagd om licht te ‘ ‘krimpen’ tot de afmeting van één atoom. Dit biedt kansen voor optische schakelaars, detectoren en sensoren met de dikte van een enkele nanometer.


Zeer snelle communicatie, ultra-gevoelige sensoren en on-chip lasers op nanoschaal. Dat zijn zo wat toepassingsgebieden voor de fotonica. Eerdere technieken hebben aangetoond dat licht krimpt als het door bepaalde metalen wordt gestuurd. Maar de golven verliezen snel hun energie. In het Graphene Flagship is nu echter een doorbraak bereikt.


De onderzoekers kozen voor grafeen omdat dat licht kan geleiden middels het oscilleren van elektronen (ook wel: plasmonen). Het nano-optische gereedschap werd gemaakt van 2 twee-dimensionale materialen: een laagje grafeen (dat dienst doet als halfmetaal) werd bovenop een raatstructuur van boornitride gelegd, met daarop metalen staafjes. Toen ze hier infrarood licht doorheen stuurden, namen de onderzoekers plasmonenpropagatie waar tussen het metaal en het grafeen. Ze maakten de ruimte tussen de materialen steeds kleiner. De efficiëntie werd daarbij niet kleiner. Zelfs toen de boornitride werd geminimaliseerd tot een monolaag, konden de plasmonen nog vrij propageren. De propagatie bleek aan en uit te schakelen door er simpelweg een elektrische spanning op te zetten. En de controle over licht in ruimtes kleiner dan een nanometer was bewezen.

 

Gerelateerd nieuws

Zout blijkt prestaties van batterijen te verbeteren

Zout blijkt prestaties van batterijen te verbeteren

Een klein beetje zout blijkt de prestaties van batterijen fors te kunnen verbeteren. Door zout toe te voegen aan de binnenzijde van een supermoleculaire spons en deze vervolgens op 800 graden Celsius te bakken, blijkt de…

Lignine geschikt als brandstof voor brandstofcellen

Lignine geschikt als brandstof voor brandstofcellen

Onderzoekers van de Laboratory of Organic Electronics van de Zweedse Linköping University hebben een brandstofcel ontwikkeld die op lignine draait. Dit veelvoorkomende biopolymeer zit in hout en komt onder meer vrij bij…

Low-tech windmolen kent minimaal wrijvingsverlies

Low-tech windmolen kent minimaal wrijvingsverlies

De Finse kunstenaar Simon Gripenberg heeft een verticale windmolen ontwikkeld die ronddraait op water of ijs. Hierdoor is de wrijvingsweerstand bijna nul.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Pilz lichtschermen geschikt voor de hoogste veiligheidscategorieën

PSENopt II lichtschermen zijn de eerste type 3 lichtschermen van Pilz en bieden hand- en vingerbescherming in PL...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2018, Veldhoven, Koningshof

Materials 2018

Vakbeurs en congres

4 juni 2018, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week (DTW) worden wonderlijke en innovatieve technologieverhalen verteld.

Meer agendapunten »