Kunnen robots een Ikea-stoel in elkaar zetten? (video)

We zijn er inmiddels aan gewend dat robots kunnen vliegen, duiken, springen, zwemmen, boodschappen inpakken, en burgers bakken. Maar kunnen ze ook een Ikea-stoel in elkaar zetten?

Want dat zou pas echt handig zijn.

Een Ikea-stoel vraagt meer geduld, ruimtelijk inzicht, en talent voor het ontcijferen van handleidingen dan de meesten van ons bezitten, dus als de meubelgigant voortaan botjes kan bijleveren die het vuile werk opknappen, zou dat veel mensen een hoop ergernis schelen.

Het probleem is echter: dingen die een uitdaging zijn voor de meeste mensen, zijn dat zeker voor de meeste bots.

Toegegeven, vliegen is iets wat wij waarschijnlijk nooit zullen leren en bots doen het moeiteloos. Maar vliegen is tamelijk eendimensionaal. Het in elkaar zetten van een stoel daarentegen, vereist niet alleen het eerdergenoemde geduld, ruimtelijk inzicht etcetera, de bots moeten ook nog bepalen wanneer ze hoeveel kracht zullen zetten.

Een mooie uitdaging, vonden ze aan de Nanyang TU in Singapore en ze zetten twee industriële robotarmen aan het puzzelen. De armen werden uitgerust met grijpers, sensoren om de krachten te meten, en 3D camera’s; de stoelonderdelen lagen in een bergje om hen heen.

De eerste keren bakten ze niet veel van, maar na een tijdje konden de bots in 9 minuten een stoel assembleren. Daarbij hebben de onderzoekers de bots echter steeds opnieuw en steeds preciezer geprogrammeerd. Er is hier geen sprake van deep-learning of andere geavanceerde AI; de mens heeft de bot gewoon tot op de millimeter aangestuurd.