EO

Machine-learning helpt bij snelle ontwikkeling metaalglas

24 april 2018 om 11:21 uur

Aan de Stanford University is een manier gevonden om de computer te laten bedenken welke materiaalcombinaties kunnen leiden tot goed metaalglas. De materialen kunnen dan ook nog eens extra snel worden getest.


Metaalglas is een legering van verschillende metalen met de moleculaire structuur van glas. Dit maakt het materiaal sterker en lichter dan andere metalen, terwijl het vaak beter bestand is tegen slijtage en corrosie.


Het materiaal is dus veelbelovend, zowel als coating als voor structureel gebruik. Van de miljoenen potentiële legeringen, zijn er de afgelopen 50 jaar echter nog maar 6000 getest. En slechts een handjevol had potentie en is doorontwikkeld tot een bruikbaar eindproduct. Dat komt doordat het ontwikkelen en testen nogal arbeidsintensief is: gemiddeld duurt het ongeveer twintig jaar voordat een nieuw materiaal marktrijp is.

 

200 x sneller

De wetenschappers van het SLAC National Accelerator Laboratory, het National Institute of Standards and Technology (NIST) en Northwestern University hebben nu echter een shortcut gevonden. Door gebruik te maken van machine-learning en een snelle testmethode die Stanford al in huis had, kunnen ze legeringen 200 keer sneller dan gebruikelijk bedenken, maken, en testen. Zo hebben ze in een jaar tijd 20.000 materialen kunnen maken en testen. Daarvan bleken er 3 veelbelovend.

 

Verrassende nieuwe ontdekkingen

Het verschil met andere onderzoeksgroepen die gebruik maken van machine-learning, is dat de kandidaat-materialen in dit onderzoek steeds snel werden vervaardigd en getest, waarna het resultaten werden teruggegeven aan het systeem. De snelheid en lage kosten maken het bovendien mogelijk om heel veel materiaalcombinaties te maken. "Normaal gesproken test je alleen combinaties die veelbelovend lijken. Maar in dit systeem kunnen we de computer de beslissingen laten nemen, op basis van de gewenste uitkomst. En dat zou in de toekomst nog wel eens kunnen leiden tot heel verrassende nieuwe ontdekkingen", aldus Jason Hattrick-Simpers, van NIST.

 

Real-time resultaat

Het ultieme doel van Northwest-professor Chris Wolverton, een pionier in het gebruik van AI in de materiaalkunde, is om een systeem te ontwikkelen waarbij een onderzoeker honderden materialen kan scannen en vrijwel direct feedback krijgt.

 

Gerelateerd nieuws

Ocean Grazer kan duurzame energie opslaan voor de lange termijn

Ocean Grazer slaat energie uit golven op voor de lange termijn

De universiteit in Groningen en het bedrijf Ocean Grazer werken samen aan de Ocean Grazer: een systeem om energie op zee te oogsten en op te slaan.

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Robots kunnen niet alleen op eigen houtje werken, maar ook fungeren als de handen en ogen van een menselijke operator. Met de nieuwste generatie telebotica voel je het zelfs als je ergens tegenaan stoot. Ook als je zelf…

Multinationals spelen grote rol in Nederlandse innovatie

Multinationals spelen grote rol in Nederlandse innovatie

Multinationals zijn goed voor maar liefst 41% van de totale Nederlandse uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (14,1 miljard euro). Ze spenderen daarmee ongeveer veel aan R&D als instellingen in onderwijs en overheid…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Slim netwerken met Murrelektronik

Met de nieuwe Murrelektronik PROFINET managed switches, wordt het nu heel eenvoudig om te voldoen aan de PROFINET...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 oktober 2018, Eindhoven

Dutch Design Week

Tijdens DDW ontdek je het beste werk en de meest spraakmakende ideeën van mensen die eigenwijs en...

31 oktober 2018, Delft

Radarontwerptechniek

Radars vinden, behalve in de militaire en civiele luchtverkeersleiding, steeds vaker toepassing in nieuwe...

31 oktober 2018, Breda

2-daagse masterclass Process Safety voor Managers

Bij Process Safety gaat het om de veiligheid van het omgaan met gevaarlijke stoffen in procesinstallaties...

Meer agendapunten »