EO

Machine-learning helpt bij snelle ontwikkeling metaalglas

24 april 2018 om 11:21 uur

Aan de Stanford University is een manier gevonden om de computer te laten bedenken welke materiaalcombinaties kunnen leiden tot goed metaalglas. De materialen kunnen dan ook nog eens extra snel worden getest.


Metaalglas is een legering van verschillende metalen met de moleculaire structuur van glas. Dit maakt het materiaal sterker en lichter dan andere metalen, terwijl het vaak beter bestand is tegen slijtage en corrosie.


Het materiaal is dus veelbelovend, zowel als coating als voor structureel gebruik. Van de miljoenen potentiële legeringen, zijn er de afgelopen 50 jaar echter nog maar 6000 getest. En slechts een handjevol had potentie en is doorontwikkeld tot een bruikbaar eindproduct. Dat komt doordat het ontwikkelen en testen nogal arbeidsintensief is: gemiddeld duurt het ongeveer twintig jaar voordat een nieuw materiaal marktrijp is.

 

200 x sneller

De wetenschappers van het SLAC National Accelerator Laboratory, het National Institute of Standards and Technology (NIST) en Northwestern University hebben nu echter een shortcut gevonden. Door gebruik te maken van machine-learning en een snelle testmethode die Stanford al in huis had, kunnen ze legeringen 200 keer sneller dan gebruikelijk bedenken, maken, en testen. Zo hebben ze in een jaar tijd 20.000 materialen kunnen maken en testen. Daarvan bleken er 3 veelbelovend.

 

Verrassende nieuwe ontdekkingen

Het verschil met andere onderzoeksgroepen die gebruik maken van machine-learning, is dat de kandidaat-materialen in dit onderzoek steeds snel werden vervaardigd en getest, waarna het resultaten werden teruggegeven aan het systeem. De snelheid en lage kosten maken het bovendien mogelijk om heel veel materiaalcombinaties te maken. "Normaal gesproken test je alleen combinaties die veelbelovend lijken. Maar in dit systeem kunnen we de computer de beslissingen laten nemen, op basis van de gewenste uitkomst. En dat zou in de toekomst nog wel eens kunnen leiden tot heel verrassende nieuwe ontdekkingen", aldus Jason Hattrick-Simpers, van NIST.

 

Real-time resultaat

Het ultieme doel van Northwest-professor Chris Wolverton, een pionier in het gebruik van AI in de materiaalkunde, is om een systeem te ontwikkelen waarbij een onderzoeker honderden materialen kan scannen en vrijwel direct feedback krijgt.

 

Gerelateerd nieuws

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

De ontwerpstudie voor een nieuwe cirkelvormige, ondergrondse deeltjesversneller van 100 kilometer omtrek bij Cern in Genève is gepubliceerd. De superversneller moet de opvolger worden van de huidige LHC-versneller op…

Dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen

Dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen

Je zou zeggen dat de weg een hele slechte plek is voor zonnecellen. Ze krijgen daar immers te maken met vervuiling, hoge druk, wrijving, en - schaduwwerpend– verkeer. Toch is er een sterke wens om het wegdek in te…

Snelle en zuinige dataopslag met licht ‘doorbraak naar toekomstig fotonisch geheugen’

Snelle en zuinige dataopslag met licht ‘doorbraak naar toekomstig fotonisch geheugen’

Datacenters maken gebruik van magnetische harde schijven, maar daarmee kost het versturen van informatie veel energie. Licht is de meest energie-efficiënte manier om informatie mee te verzenden. Het is alleen niet…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

17 januari 2019, Breda

1-daagse training ATEX 114

In deze training staat de ATEX Productrichtlijn centraal. De Richtlijn 2014/34/EU (beter bekend als de...

Meer agendapunten »