EO

Machine-learning helpt bij snelle ontwikkeling metaalglas

24 april 2018 om 11:21 uur

Aan de Stanford University is een manier gevonden om de computer te laten bedenken welke materiaalcombinaties kunnen leiden tot goed metaalglas. De materialen kunnen dan ook nog eens extra snel worden getest.


Metaalglas is een legering van verschillende metalen met de moleculaire structuur van glas. Dit maakt het materiaal sterker en lichter dan andere metalen, terwijl het vaak beter bestand is tegen slijtage en corrosie.


Het materiaal is dus veelbelovend, zowel als coating als voor structureel gebruik. Van de miljoenen potentiële legeringen, zijn er de afgelopen 50 jaar echter nog maar 6000 getest. En slechts een handjevol had potentie en is doorontwikkeld tot een bruikbaar eindproduct. Dat komt doordat het ontwikkelen en testen nogal arbeidsintensief is: gemiddeld duurt het ongeveer twintig jaar voordat een nieuw materiaal marktrijp is.

 

200 x sneller

De wetenschappers van het SLAC National Accelerator Laboratory, het National Institute of Standards and Technology (NIST) en Northwestern University hebben nu echter een shortcut gevonden. Door gebruik te maken van machine-learning en een snelle testmethode die Stanford al in huis had, kunnen ze legeringen 200 keer sneller dan gebruikelijk bedenken, maken, en testen. Zo hebben ze in een jaar tijd 20.000 materialen kunnen maken en testen. Daarvan bleken er 3 veelbelovend.

 

Verrassende nieuwe ontdekkingen

Het verschil met andere onderzoeksgroepen die gebruik maken van machine-learning, is dat de kandidaat-materialen in dit onderzoek steeds snel werden vervaardigd en getest, waarna het resultaten werden teruggegeven aan het systeem. De snelheid en lage kosten maken het bovendien mogelijk om heel veel materiaalcombinaties te maken. "Normaal gesproken test je alleen combinaties die veelbelovend lijken. Maar in dit systeem kunnen we de computer de beslissingen laten nemen, op basis van de gewenste uitkomst. En dat zou in de toekomst nog wel eens kunnen leiden tot heel verrassende nieuwe ontdekkingen", aldus Jason Hattrick-Simpers, van NIST.

 

Real-time resultaat

Het ultieme doel van Northwest-professor Chris Wolverton, een pionier in het gebruik van AI in de materiaalkunde, is om een systeem te ontwikkelen waarbij een onderzoeker honderden materialen kan scannen en vrijwel direct feedback krijgt.

 

Gerelateerd nieuws

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken

Duitse architect ontwerpt kam om oceaan plasticvrij te maken (video)

Pacific Garbage Screening (PGS) is een nieuwe oplossing om uiteindelijk tot schone oceanen te komen. De techniek functioneert zonder netten maar op basis van passieve sedimentatie (bezinking). Het zeeleven wordt niet…

Wereldrecord zelfvliegende drones in één zwerm

Zelfvliegende drones in één zwerm vestigen wereldrecord (video)

Wetenschappers van de ELTE Universiteit in Boedapest en hoogleraar Artificial Intelligence Guszti Eiben van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een succesvolle strategie ontwikkeld om drones in een zwerm te laten…

Delft test wisselwerking tussen Casimireffect en supergeleiding

Delft test wisselwerking tussen Casimireffect en supergeleiding

Het Casimireffect en supergeleiding zijn twee bekende kwantumverschijnselen. Los van elkaar zijn deze fenomenen grondig bestudeerd. Maar wat gebeurt er als je de twee effecten samenbrengt in één experiment?…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

3 september 2018, Breda

Introductie NEN Veiligheidsladder®

Wilt u de veiligheid op de werkvloer vergroten? De NEN Veiligheidsladder® is een certificeerbare norm om...

4 september 2018, Breda

Performance Level & SISTEMA 2.0

Deze training begint bij de basis: de Machinerichtlijn en de link (via risicobeoordeling) naar...

Meer agendapunten »