EO

Werkgelegenheid in Duitsland toegenomen dankzij robots

23 april 2018 om 13:14 uur

Met 309 units per 10.000 werknemers is de robotdichtheid in de Duitse maakindustrie de op twee na hoogste wereldwijd. Robots worden hierbij vooral ingezet om menselijke werknemers aan te vullen; de hoge robotdichtheid heeft vooralsnog weinig impact op de werkgelegenheid in Duitsland. Sterker nog: de werkgelegenheid in de Duitse industrie is door robots zelfs toegenomen.


Dit blijkt uit onderzoek van het Centre for European Economic Research (ZEW) in opdracht van het Duitse ministerie voor Onderwijs en Onderzoek. "De resultaten van het ZEW onderzoek naar de arbeidsmarkt bevestigt dat we al langer waarnemen in leidende industriële landen wereldwijd", aldus Junji Tsuda, directeur van de International Federation of Robotics (IFR). "De modernisatie van productie verschuift gevaarlijk, ongezondheid en monotoon werk naar machines. In het overgrote merendeel van de gevallen worden uitsluitend bepaalde activiteiten van een functie geautomatiseerd en niet het volledige spectrum van het werk van een werknemer."

 

Werkgelegenheid stijgt

ZEW wijst erop dat de werkgelegenheid in Duitsland door het toenemend gebruik van robots zelfs met 1% is gestegen. Deze ontwikkeling zet naar verwachting door in de toekomst. ZEW verwacht dat verdere automatisering en digitalisering van de industrie in 2021 zal leiden tot 1,8% meer werkgelegenheid. Deze ontwikkeling loopt in de pas met eerdere ervaringen in de jaren '90 rond de opkomst van de computer. Het grootschalige gebruik van IT door bedrijven maakte traditionele banen op het gebied van dataverwerking overbodig. Berekeningen van ZEW wijzen echter uit dat de werkgelegenheid tussen 1995 en 2011 echter met 0,2% per jaar is gegroeid.

 

De London School of Economics (LSE) heeft onlangs het onderzoek 'Robots at Work' gepubliceerd over het gebruik van industriële robots in 17 ontwikkelde landen in de periode 1993 tot en met 2017. Guy Michaels, hoofd van het onderzoeksteam van LSE, vatte de belangrijkste resultaten van dit onderzoek samen op een persconferentie over automatisering op de Messe Muenchen. Michaels: "Productiviteit is met 15% gegroeid dankzij industriële robots. Tegelijkertijd is het aandeel laag opgeleide arbeid gedaald en het salaris licht gestegen. Industriële robots hebben geen significante impact op het totaal aantal wekrnemers."

 

Gerelateerd nieuws

Zout blijkt prestaties van batterijen te verbeteren

Zout blijkt prestaties van batterijen te verbeteren

Een klein beetje zout blijkt de prestaties van batterijen fors te kunnen verbeteren. Door zout toe te voegen aan de binnenzijde van een supermoleculaire spons en deze vervolgens op 800 graden Celsius te bakken, blijkt de…

Eerste nationale blockchain onderzoeksagenda

Nationale blockchain onderzoeksagenda samengesteld

De eerste onderzoeksagenda op het gebied van blockchain is aangeboden aan Rob van Gijzel, ambassadeur van de Dutch Blockchain Coalition.

Lignine geschikt als brandstof voor brandstofcellen

Lignine geschikt als brandstof voor brandstofcellen

Onderzoekers van de Laboratory of Organic Electronics van de Zweedse Linköping University hebben een brandstofcel ontwikkeld die op lignine draait. Dit veelvoorkomende biopolymeer zit in hout en komt onder meer vrij bij…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Pilz lichtschermen geschikt voor de hoogste veiligheidscategorieën

PSENopt II lichtschermen zijn de eerste type 3 lichtschermen van Pilz en bieden hand- en vingerbescherming in PL...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2018, Veldhoven, Koningshof

Materials 2018

Vakbeurs en congres

4 juni 2018, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week (DTW) worden wonderlijke en innovatieve technologieverhalen verteld.

Meer agendapunten »