EO

Werkgelegenheid in Duitsland toegenomen dankzij robots

23 april 2018 om 13:14 uur

Met 309 units per 10.000 werknemers is de robotdichtheid in de Duitse maakindustrie de op twee na hoogste wereldwijd. Robots worden hierbij vooral ingezet om menselijke werknemers aan te vullen; de hoge robotdichtheid heeft vooralsnog weinig impact op de werkgelegenheid in Duitsland. Sterker nog: de werkgelegenheid in de Duitse industrie is door robots zelfs toegenomen.


Dit blijkt uit onderzoek van het Centre for European Economic Research (ZEW) in opdracht van het Duitse ministerie voor Onderwijs en Onderzoek. "De resultaten van het ZEW onderzoek naar de arbeidsmarkt bevestigt dat we al langer waarnemen in leidende industriële landen wereldwijd", aldus Junji Tsuda, directeur van de International Federation of Robotics (IFR). "De modernisatie van productie verschuift gevaarlijk, ongezondheid en monotoon werk naar machines. In het overgrote merendeel van de gevallen worden uitsluitend bepaalde activiteiten van een functie geautomatiseerd en niet het volledige spectrum van het werk van een werknemer."

 

Werkgelegenheid stijgt

ZEW wijst erop dat de werkgelegenheid in Duitsland door het toenemend gebruik van robots zelfs met 1% is gestegen. Deze ontwikkeling zet naar verwachting door in de toekomst. ZEW verwacht dat verdere automatisering en digitalisering van de industrie in 2021 zal leiden tot 1,8% meer werkgelegenheid. Deze ontwikkeling loopt in de pas met eerdere ervaringen in de jaren '90 rond de opkomst van de computer. Het grootschalige gebruik van IT door bedrijven maakte traditionele banen op het gebied van dataverwerking overbodig. Berekeningen van ZEW wijzen echter uit dat de werkgelegenheid tussen 1995 en 2011 echter met 0,2% per jaar is gegroeid.

 

De London School of Economics (LSE) heeft onlangs het onderzoek 'Robots at Work' gepubliceerd over het gebruik van industriële robots in 17 ontwikkelde landen in de periode 1993 tot en met 2017. Guy Michaels, hoofd van het onderzoeksteam van LSE, vatte de belangrijkste resultaten van dit onderzoek samen op een persconferentie over automatisering op de Messe Muenchen. Michaels: "Productiviteit is met 15% gegroeid dankzij industriële robots. Tegelijkertijd is het aandeel laag opgeleide arbeid gedaald en het salaris licht gestegen. Industriële robots hebben geen significante impact op het totaal aantal wekrnemers."

 

Gerelateerd nieuws

Ocean Grazer kan duurzame energie opslaan voor de lange termijn

Ocean Grazer slaat energie uit golven op voor de lange termijn

De universiteit in Groningen en het bedrijf Ocean Grazer werken samen aan de Ocean Grazer: een systeem om energie op zee te oogsten en op te slaan.

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Robots kunnen niet alleen op eigen houtje werken, maar ook fungeren als de handen en ogen van een menselijke operator. Met de nieuwste generatie telebotica voel je het zelfs als je ergens tegenaan stoot. Ook als je zelf…

Multinationals spelen grote rol in Nederlandse innovatie

Multinationals spelen grote rol in Nederlandse innovatie

Multinationals zijn goed voor maar liefst 41% van de totale Nederlandse uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (14,1 miljard euro). Ze spenderen daarmee ongeveer veel aan R&D als instellingen in onderwijs en overheid…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Slim netwerken met Murrelektronik

Met de nieuwe Murrelektronik PROFINET managed switches, wordt het nu heel eenvoudig om te voldoen aan de PROFINET...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 oktober 2018, Eindhoven

Dutch Design Week

Tijdens DDW ontdek je het beste werk en de meest spraakmakende ideeën van mensen die eigenwijs en...

31 oktober 2018, Delft

Radarontwerptechniek

Radars vinden, behalve in de militaire en civiele luchtverkeersleiding, steeds vaker toepassing in nieuwe...

31 oktober 2018, Breda

2-daagse masterclass Process Safety voor Managers

Bij Process Safety gaat het om de veiligheid van het omgaan met gevaarlijke stoffen in procesinstallaties...

Meer agendapunten »