Testplein voor laden elektrische auto’s

Staatssecretaris Van Veldhoven opende gisteren het eerste volledig functionerende testplein waarmee alle facetten van het laden van elektrische auto’s getest kunnen worden. Op het terrein van ElaadNL in Arnhem staan alle publieke laadpalen die in Nederland voorkomen, inclusief een snellaadstation, laadlantaarnpalen, een ‘laadeiland’, onderling verbonden met zonnepanelen en urban windmills.

In het testlab kunnen effecten van ladende auto’s op de power quality gemeten worden. Nieuwe types elektrische auto’s kunnen een ‘rondje Nederland’ doen en kijken of deze aan alle palen goed laden. Daarnaast worden er proeven gedaan met Smart Charging; auto’s meer of minder laten laden aan de hand van de beschikbaarheid van stroom uit zon of wind of de belasting van het elektriciteitsnet.

Nergens in Europa kan getest worden met zoveel verschillende laadpalen. ElaadNL test nieuwe automodellen op interoperabiliteit en de mogelijkheden daarvoor zijn nu sterk vergroot. Onder de laadpalen zijn enkele zeer bijzondere. Zo beschikt het plein over twee laadlantaarnpalen, een ‘laadeiland’ en een containerbatterij om opgeslagen stroom beschikbaar te maken voor elektrisch laden.

Van Veldhoven benadrukte hoe belangrijk het is om elektrisch rijden laagdrempelig te maken. "Je elektrische voertuig van energie voorzien zou net zo simpel moeten zijn als het opladen van je telefoon."