‘Dwingender rol overheid nodig bij energietransitie’

Om de doelen uit het Klimaatakkoord op tijd halen, is een veel dwingender rol van de overheid nodig. Dat stelt de energiesector na de ‘Strategie Summit Energie & Utilities’, waarbij 70 bestuurders uit de energie- en industriesector bij elkaar kwamen.

Om aan de doelen uit het Parijse Klimaatakkoord te voldoen, mag Nederland in 2030 49% minder broeikasgassen uitstoten dan nu. Het aandeel CO2-uitstoot dat de industrie voor zijn rekening neemt, bedraagt momenteel 40%. Daarvan komt 78% uit de zware industrie.

De energietransitie is niet onmogelijk, stellen de bestuurders. "Er is veel voor nodig, CO2 beprijzing bijvoorbeeld, maar er zijn ook veel mogelijkheden, waaronder wind, geothermie, enzovoort." Een andere bestuurder vult aan: "We zien kansen om wereldwijd juist in Nederland te laten zien dat het anders kan. We hebben een gidsfunctie: dat je een groene chemie kan opzetten en dat je op niet-fossiel gebaseerde energiedragers onze industrie kunt laten draaien."

"Echte slagen kunnen we echter alleen maken door een gezamenlijke aanpak," zo was tijdens de topontmoeting te beluisteren. "Niet alleen de overheid én het bedrijfsleven, maar door samenwerkingen tussen bedrijven en de overheid, en bedrijven en organisaties onderling."