Bedrijf beboet nadat werknemers ernstige brandwonden opliepen

Een gieterij in Engeland is veroordeeld nadat twee werknemers ernstige brandwonden opliepen door een elektrische flashover.

Twee werknemers van BAS Castings (Manufacturer of High Integrity Iron Casting) waren bezig om de stroomtoevoer naar een van de ovens te herstellen nadat reparatiewerkzaamheden door aannemers waren voltooid. Na het vervangen van de zekeringen, sloten ze de deur naar het zekeringenpaneel dat de vergrendeling activeerde en probeerden ze de hoofdschakelaar te sluiten. Omdat dit niet werkte, openden ze de paneeldeur en besloten ze de vergrendeling met een schroevendraaier te omzeilen om de hoofdschakelaar opnieuw te proberen te sluiten. Op dat moment vond een elektrische flashover plaats. Beide werknemers liepen ernstige huidverbrandingen op. 
Een onderzoek door de Health and Safety Executive (HSE)(de Engelse Arbeidsinspectie) wees uit dat BAS Castings Ltd ten tijde van het incident geen elektrische veiligheidsregels, veilige werksystemen of een vergunningensysteem had en er geen geregistreerde systemen waren of regels voor het werken met elektriciteit. Er was geen risicobeoordeling en de gewonde werknemers kregen geen specifieke instructies over hoe ze het werk veilig konden uitvoeren. Het bedrijf liet werknemers werken aan levende geleiders (live conductors) zonder inachtneming van de regels die daarvoor in de wet zijn vastgelegd.
Het bedrijf kreeg een boete opgelegd van in totaal £ 60.000 en werd veroordeeld tot het betalen van £ 1353,90 van de proceskosten.
 
Bron: http://press.hse.gov.uk/