Consortium ontwikkelt warmtepomp voor bestaande woningen

Zes kennisinstituten en marktpartijen gaan zich de komende twee jaar inzetten om gezamenlijk een prototype te ontwikkelen van een duurzame warmtepomp die kan worden toegepast in bestaande woningen. De projectresultaten worden beschikbaar gesteld aan de Nederlandse warmtepompindustrie, die het prototype kan doorontwikkelen tot een betaalbaar serieproduct.

Het doel van het project High Performance Little Air Unit Natural Charge Heatpump (HP-Launch) is het ontwikkelen van een warmtepomp met

  • een betere efficiency dan de huidige systemen
  • een aantrekkelijke kostprijs
  • een goede inpassingsmogelijkheid in Nederlandse woningen

Het project pakt drie obstakels voor de grootschalige toepassing van warmtepompen aan:

Terugverdientijd

HP-Launch verbetert het rendement door het technisch ontwerp en de aansturing van de warmtepomp goed aan te laten sluiten bij de behoefte van een Nederlandse woning.
De kosten worden laag gehouden door een efficiënt ontwerp.

Plaatsen in of bij de woning

HP-Launch streeft naar compacte afmetingen en een aangepaste vormgeving waardoor beter wordt ingespeeld op de gemiddelde Nederlandse woning, met beperkte ruimte voor installaties.
Het gebruik van synthetische koudemiddelen die bijdragen aan het broeikaseffect

HP-Launch maakt gebruik van het natuurlijke koudemiddel propaan. Door een revolutionair kleine koudemiddelinhoud worden de risico’s van propaan met betrekking tot brandbaarheid ondervangen.
De projectpartners helpen de sector na HP-Launch om de ontwikkelde kennis naar de markt te brengen. Het project moet ook de concurrentiepositie van de Nederlandse warmtepompfabrikanten versterken. Bovendien kunnen elementen uit deze ontwikkeling ook worden gebruikt in alternatieve systemen, zoals warmtepompen met bodembron- of koelinstallaties.