Hightech pak voor daklozen

Sheltersuit is een waterafstotend en winddicht pak met afneembare slaapzak voor vluchtelingen en daklozen. Maar nu krijgt het een update. DesignLab UT, het Saxion lectoraat Smart Functional Materials en Stichting Sheltersuit gaan het pak met behulp van elektronica transformeren tot Urban Safety Kit.

Het idee voor de originele Sheltersuit komt uit de koker van de Twentse ontwerper Bas Timmer. Hij richtte in 2014 Stichting Sheltersuit op, omdat een vader van twee vrienden was overleden op straat door onderkoeling. Ondertussen zijn meer dan 1800 Sheltersuits gemaakt en wereldwijd gedistribueerd, onder andere in kamp Kara Tepe op het Griekse eiland Lesbos.

Bij de doorontwikkeling van het pak staan praktijkproblemen van daklozen centraal. Onveilige situaties tijdens het slapen, kans op onderkoeling en beperkte toegang tot oplaadpunten voor een telefoon bijvoorbeeld. "Iedereen die buiten in de kou moet slapen in de stad kan het gebruiken", vertelt projectcoördinator DesignLab Edo de Wolf. "Ook denkbaar is dat je dit pak inzet bij het opvangen van vluchtelingen, net als de originele Sheltersuit."

DesignLab brengt voor het project studenten en onderzoekers uit diverse studierichtingen samen om een elektronische module te ontwikkelen en testen. Het Saxion lectoraat Smart Functional Materials voedt het project met expertise op het gebied van smart textiles, terwijl Sheltersuit focust op het businessmodel en de productielijn.

Voor de winter klaar

De tijdlijn van het Urban Safety Kit-project bedraagt zes maanden: van april tot september 2018. In het najaar willen de partners de prototype-pakken klaar hebben, testen en verspreiden.