PhD-opleiding duurzame energieconversie van start

Het Zwaartekrachtprogramma Netherlands Center for Multiscale Catalytic Energy Conversion (MCEC) start met een PhD-opleiding die de scheikundige, natuurkundige en technische aspecten van de duurzame energieconversie integreert, zowel in samenwerkingen binnen de wetenschap als met de industrie. het Europese Marie Skłodowska-Curie Cofund-programm geeft 1,7 miljoen euro subsidie.

"Ons onderzoek naar duurzame energieconversie richt zich op een van de grootste maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Wij vinden het daarom belangrijk om te investeren in een innovatieve gezamenlijke opleiding voor de volgende generatie onderzoekers", licht professor Bert Weckhuysen toe, wetenschappelijk directeur van MCEC .

De opleiding start met zestien internationale studenten. "Zij ontwikkelen al in een vroeg stadium van hun loopbaan vaardigheden en competenties die ze nodig hebben om effectief te opereren in multidisciplinaire teams. Wij verwachten dat zij met een vliegende start kunnen bijdragen aan het veld", zegt Weckhuysen.

Joint degree

Het Marie Skłodowska-Curie fonds is bedoeld om in de opleiding van onderzoekers excellentie, mobiliteit en loopbaanontwikkeling te stimuleren. Het voorstel voor de verdere ontwikkeling van het MCEC PhD-trainingsprogramma eindigde in de top drie van in totaal 48 ingediende voorstellen.

Het PhD-opleidingsprogramma omvat drie Summer Schools die zich richten op de multidisciplinaire aspecten van het onderzoek. Studenten kunnen daarnaast onderzoek doen bij twee van de drie deelnemende universiteiten. Dit stelt hen in staat hun ervaring in het veld uit te breiden, samen te werken met collega’s uit andere disciplines en een doctorsbul van twee universiteiten te behalen. De promovendi zullen tijdens hun opleiding bijdragen aan outreach-activiteiten voor het algemene publiek en middelbare scholieren.

MCEC

In het MCEC bundelen chemici, fysici en ingenieurs van Universiteit Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven en Universiteit Twente hun krachten om efficiënte processen te ontwikkelen voor het omzetten van hernieuwbare grondstoffen, zoals niet eetbare biomassa, afval en zonne-energie, in brandstoffen en chemische bouwstenen. Als resultaat van een positieve evaluatie, is het Zwaartekrachtprogramma onlangs door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verlengd met nog eens 5 jaar.