EO

Stephen Hawking overleden

14 maart 2018 om 09:32 uur

Stephen Hawking is overleden, woensdagochtend in zijn woonplaats Cambridge. De Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige is vooral beroemd geworden met zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. De laatste jaren waarschuwde hij ook regelmatig voor de gevaren van kunstmatige intelligentie.


"Als de mensheid niet oppast, kunnen we wel eens vervangen worden door robots", meende hij. "We moeten die bedreigingen identificeren voordat we er geen controle meer over hebben." 


Hawking werd geboren op 8 januari 1942 in een arm doch intellectueel gezin. Hij raakte al vroeg geïnteresseerd in de wis- en natuurkunde en toen hij 17 jaar oud was, ging hij natuurkunde studeren aan de Universiteit van Oxford. Dat was het begin van een uiterst succesvolle carrière. Ondanks zijn spierziekte ALS - waardoor de artsen hem op zijn 21e nog 2 jaar te leven gaven - publiceerde Hawking niet alleen tweehonderd wetenschappelijke publicaties en zeventien boeken (waarvan vier kinderboeken over kosmologie in samenwerking met zijn dochter Lucy), maar was hij ook regelmatig te gast in talk- en andere shows, waar hij zijn interessegebieden zeer geëngageerd voor het voetlicht bracht.

 

"Mijn doel is eenvoudig", schreef hij in zijn boek Stephen Hawking's Universe. "Een volledig begrip van het universum, waarom het is zoals het is en waarom het überhaupt bestaat."

 

Zwarte gaten en singulariteiten

Hawking is het bekendst geworden met zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten, punten met een oneindig klein volume en een oneindig grote dichtheid waar ruimte en tijd  ophouden te bestaan. Een belangrijke ontdekking, gedaan samen met Roger Penrose, was dat een singulariteit op het moment van de oerknal in de algemene relativiteitstheorie onvermijdelijk was. Een tweede belangrijke ontdekking was de Hawkingstraling, die wordt uitgezonden door zwarte gaten en deze kan doen ‘verdampen'. Ook ontwikkelde Hawking het begrip imaginaire tijd in de kosmologie. Daarmee hoopte hij singulariteiten te kunnen oplossen.


Hawking kreeg grote bekendheid na de uitgave van zijn boek A Brief History of Time (Het Heelal), waarin hij de stand van zaken in de kosmologie beschreef. Het boek, dat werd geschreven met zijn spraakcomputer, werd een bestseller.

 

Onderscheidingen en een film

Hawking werd in 1982 onderscheiden met een benoeming tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk en in 1988 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van de Broeders van de Eer. In 2006 kreeg hij de Copley Medal en in augustus 2009 werd Hawking door president Obama onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom, de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers.

 

In 2014 bracht regisseur James Marsh een film uit over het leven van de kosmoloog: The Theory of Everything.

 

Persoonlijk

Hawking trouwde in 1965 met Jane Wilde. Ze kregen drie kinderen: Robert (1967), Lucy (1970) en Timothy (1979). Inmiddels heeft hij ook drie kleinkinderen. In 1991 scheidde Hawking van Wilde en in 1995 hertrouwde hij met Elaine Mason, zijn verpleegkundige en ex-vrouw van David Mason, die zijn eerste spraakcomputer ontwierp. Eind 2006 scheidde hij ook van haar.

 

Gerelateerd nieuws

FotoEen robot als een fruitvliegje (video)

Een robot als een fruitvliegje (video)

Zijn prestaties zijn haast onnavolgbaar en toch is hij vrij eenvoudig te maken. De vleugels gaan 17 keer per seconde op en neer. Hiermee genereren ze de nodige lift waardoor hij in de lucht kan blijven. Met kleine…

Hyperbrains, of apocalyptische chaos? 1-daagse tentoonstelling toont visie studenten DesignLab UT

Hyperbrains, of apocalyptische chaos? 1-daagse tentoonstelling toont visie studenten DesignLab UT

Van robotgeboorte tot allesoverheersende cyborg. Dinsdag 3 juli onthullen studenten Creative Technology het resultaat van wekenlang werken aan interactieve kunstinstallaties in DesignLab Universiteit Twente. Een selectie…

Start-up ontwikkelt alternatief voor tandwielaandrijving

Start-up ontwikkelt alternatief voor tandwielaandrijving

De Delftse startup IMSystems heeft een alternatief ontwikkeld voor tandwielaandrijving. “Met het nieuwe transmissiesysteem Archimedes Drive wordt kracht efficiënter, compacter en goedkoper overgebracht. Dat zorgt…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 september 2018, Utrecht

Leiderschapsontwikkeling voor ingenieurs

Voor een succesvolle carrière in de techniek is het steeds belangrijker dat je, naast actuele kennis van...

18 september 2018, Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

Dé 6-daagse opleiding over functionele veiligheid! In deze praktijkgerichte training leren cursisten...

19 september 2018, Eindhoven

Data-analyse en toegepaste statistiek

Data is overal. De kunst is om daaruit belangrijke verbanden en trends te halen.

Meer agendapunten »