EO

Stephen Hawking overleden

14 maart 2018 om 09:32 uur

Stephen Hawking is overleden, woensdagochtend in zijn woonplaats Cambridge. De Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige is vooral beroemd geworden met zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. De laatste jaren waarschuwde hij ook regelmatig voor de gevaren van kunstmatige intelligentie.


"Als de mensheid niet oppast, kunnen we wel eens vervangen worden door robots", meende hij. "We moeten die bedreigingen identificeren voordat we er geen controle meer over hebben." 


Hawking werd geboren op 8 januari 1942 in een arm doch intellectueel gezin. Hij raakte al vroeg geïnteresseerd in de wis- en natuurkunde en toen hij 17 jaar oud was, ging hij natuurkunde studeren aan de Universiteit van Oxford. Dat was het begin van een uiterst succesvolle carrière. Ondanks zijn spierziekte ALS - waardoor de artsen hem op zijn 21e nog 2 jaar te leven gaven - publiceerde Hawking niet alleen tweehonderd wetenschappelijke publicaties en zeventien boeken (waarvan vier kinderboeken over kosmologie in samenwerking met zijn dochter Lucy), maar was hij ook regelmatig te gast in talk- en andere shows, waar hij zijn interessegebieden zeer geëngageerd voor het voetlicht bracht.

 

"Mijn doel is eenvoudig", schreef hij in zijn boek Stephen Hawking's Universe. "Een volledig begrip van het universum, waarom het is zoals het is en waarom het überhaupt bestaat."

 

Zwarte gaten en singulariteiten

Hawking is het bekendst geworden met zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten, punten met een oneindig klein volume en een oneindig grote dichtheid waar ruimte en tijd  ophouden te bestaan. Een belangrijke ontdekking, gedaan samen met Roger Penrose, was dat een singulariteit op het moment van de oerknal in de algemene relativiteitstheorie onvermijdelijk was. Een tweede belangrijke ontdekking was de Hawkingstraling, die wordt uitgezonden door zwarte gaten en deze kan doen ‘verdampen'. Ook ontwikkelde Hawking het begrip imaginaire tijd in de kosmologie. Daarmee hoopte hij singulariteiten te kunnen oplossen.


Hawking kreeg grote bekendheid na de uitgave van zijn boek A Brief History of Time (Het Heelal), waarin hij de stand van zaken in de kosmologie beschreef. Het boek, dat werd geschreven met zijn spraakcomputer, werd een bestseller.

 

Onderscheidingen en een film

Hawking werd in 1982 onderscheiden met een benoeming tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk en in 1988 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van de Broeders van de Eer. In 2006 kreeg hij de Copley Medal en in augustus 2009 werd Hawking door president Obama onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom, de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers.

 

In 2014 bracht regisseur James Marsh een film uit over het leven van de kosmoloog: The Theory of Everything.

 

Persoonlijk

Hawking trouwde in 1965 met Jane Wilde. Ze kregen drie kinderen: Robert (1967), Lucy (1970) en Timothy (1979). Inmiddels heeft hij ook drie kleinkinderen. In 1991 scheidde Hawking van Wilde en in 1995 hertrouwde hij met Elaine Mason, zijn verpleegkundige en ex-vrouw van David Mason, die zijn eerste spraakcomputer ontwierp. Eind 2006 scheidde hij ook van haar.

 

Gerelateerd nieuws

24 man in het ziekenhuis na foutje magazijnrobot

24 man in het ziekenhuis na foutje magazijnrobot

Een robot in een magazijn van Amazon heeft per ongeluk een flacon beren-afweermiddel stukgeprikt. 24 Van zijn menselijke collega’s zijn zo door de giftige dampen geraakt dat ze moesten worden opgenomen in het…

Robots kunnen het werkproces volledig op zijn kop zetten

Robots zetten operatiekamer op z'n kop

Werken met robots kan grote gevolgen hebben voor de dynamiek in een team. Dat blijkt uit een studie van Cornell University (VS). In elk geval in de operatiekamer is het werk volstrekt anders met of zonder bots.

Botjes ter grootte van een cel inspecteren zelfstandig pijpleidingen

Micro-robots inspecteren zelfstandig pijpleidingen (video)

Nog even en dan kan de industrie robots ter grootte van een cel inzetten om olie-, gas-, en andere leidingen te inspecteren (waaronder de aderen in het menselijk lichaam). Dit dankzij een uitvinding aan het Massachusetts…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
PROTECT PSC1: programmeerbaar, modulair, multifunctioneel en kostenbesparend

De PROTECT PSC1-veiligheidsbesturing is compact, heeft een modulaire structuur en kan uiterst flexibel worden ingezet....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

13 december 2018, Breda

2-daagse training HAZOP Leader

De HAZOP studie is een veelgebruikte methode voor het identificeren van risico’s en ongewenste...

11 januari 2019, D&F kantoor Breda

4-daagse masterclass Process Safety voor Engineers

Optimaliseer uw procesveiligheids-management systeem met als resultaat minder ongevallen en stijgende...

Meer agendapunten »