EO

Stephen Hawking overleden

14 maart 2018 om 09:32 uur

Stephen Hawking is overleden, woensdagochtend in zijn woonplaats Cambridge. De Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige is vooral beroemd geworden met zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. De laatste jaren waarschuwde hij ook regelmatig voor de gevaren van kunstmatige intelligentie.


"Als de mensheid niet oppast, kunnen we wel eens vervangen worden door robots", meende hij. "We moeten die bedreigingen identificeren voordat we er geen controle meer over hebben." 


Hawking werd geboren op 8 januari 1942 in een arm doch intellectueel gezin. Hij raakte al vroeg geïnteresseerd in de wis- en natuurkunde en toen hij 17 jaar oud was, ging hij natuurkunde studeren aan de Universiteit van Oxford. Dat was het begin van een uiterst succesvolle carrière. Ondanks zijn spierziekte ALS - waardoor de artsen hem op zijn 21e nog 2 jaar te leven gaven - publiceerde Hawking niet alleen tweehonderd wetenschappelijke publicaties en zeventien boeken (waarvan vier kinderboeken over kosmologie in samenwerking met zijn dochter Lucy), maar was hij ook regelmatig te gast in talk- en andere shows, waar hij zijn interessegebieden zeer geëngageerd voor het voetlicht bracht.

 

"Mijn doel is eenvoudig", schreef hij in zijn boek Stephen Hawking's Universe. "Een volledig begrip van het universum, waarom het is zoals het is en waarom het überhaupt bestaat."

 

Zwarte gaten en singulariteiten

Hawking is het bekendst geworden met zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten, punten met een oneindig klein volume en een oneindig grote dichtheid waar ruimte en tijd  ophouden te bestaan. Een belangrijke ontdekking, gedaan samen met Roger Penrose, was dat een singulariteit op het moment van de oerknal in de algemene relativiteitstheorie onvermijdelijk was. Een tweede belangrijke ontdekking was de Hawkingstraling, die wordt uitgezonden door zwarte gaten en deze kan doen ‘verdampen'. Ook ontwikkelde Hawking het begrip imaginaire tijd in de kosmologie. Daarmee hoopte hij singulariteiten te kunnen oplossen.


Hawking kreeg grote bekendheid na de uitgave van zijn boek A Brief History of Time (Het Heelal), waarin hij de stand van zaken in de kosmologie beschreef. Het boek, dat werd geschreven met zijn spraakcomputer, werd een bestseller.

 

Onderscheidingen en een film

Hawking werd in 1982 onderscheiden met een benoeming tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk en in 1988 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van de Broeders van de Eer. In 2006 kreeg hij de Copley Medal en in augustus 2009 werd Hawking door president Obama onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom, de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers.

 

In 2014 bracht regisseur James Marsh een film uit over het leven van de kosmoloog: The Theory of Everything.

 

Persoonlijk

Hawking trouwde in 1965 met Jane Wilde. Ze kregen drie kinderen: Robert (1967), Lucy (1970) en Timothy (1979). Inmiddels heeft hij ook drie kleinkinderen. In 1991 scheidde Hawking van Wilde en in 1995 hertrouwde hij met Elaine Mason, zijn verpleegkundige en ex-vrouw van David Mason, die zijn eerste spraakcomputer ontwierp. Eind 2006 scheidde hij ook van haar.

 

Gerelateerd nieuws

Deze 3D-geprinte structuren kunnen gecontroleerde bewegingen uitveoren onder invloed van een magnetisch veld (beeld: MIT)

Magnetische 3D-prints kruipen, rollen en springen (video)

Engineers aan het Massachusetts Institute Of Technology hebben ‘zachte’ 3D-geprinte structuren ontwikkeld waarvan de bewegingen kunnen worden bestuurd met een magneet.

Subsidie voor project rond robots met 'soft touch'

Subsidie voor project rond robots met 'soft touch'

Vijf onderzoeksprojecten krijgen in totaal 22 miljoen euro subsidie van de 4TU.Federatie, een samenwerkingsverband op het gebied van wetenschappelijk onderzoek van de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en…

Haptische ondersteuning helpt bij gelijktijdige aansturing van twee robots

Haptische ondersteuning helpt bij gelijktijdige aansturing van twee robots (video)

Een nieuw systeem met haptische besturing maakt het mogelijk twee robots tegelijkertijd aan te sturen. Het systeem is ontwikkeld door onderzoeker Jeroen van Oosterhout van de TU Delft.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »