Vervanging gevaarlijke stoffen

Het vervangen van gevaarlijke chemicaliën door veiligere chemische stoffen of technieken kan leiden tot flinke voordelen voor uw bedrijf, voor het milieu en voor de gezondheid van werknemers en consumenten. Maar welke voordelen zijn dit precies en welke hulp kunt u krijgen bij vervanging?

Bedrijven die zogenaamde zeer zorgwekkende stoffen uitstoten hebben verplichtingen:
  • Zij zijn op grond van het Activiteitenbesluit verplicht om mogelijkheden voor vervanging van deze stoffen te onderzoeken.
  • Ook op basis van de arbo-regelgeving gelden verplichtingen voor het onderzoeken van mogelijkheden om bepaalde stoffen te vervangen.
  • Bedrijven die zeer zorgwekkende stoffen uitstoten via de lucht hebben de verplichting om de emissie zoveel mogelijk te vermijden – bijvoorbeeld door substitutie van de ZZS – en om hun bevoegd gezag hier elke vijf jaar over te informeren.
Het publiek wordt steeds kritischer over het gebruik van gevaarlijke stoffen in producten en de uitstoot naar het milieu. Bedrijven die duurzame alternatieven gebruiken hebben daardoor vaak een beter imago. Bovendien heeft een bedrijf dat vroegtijdig een gevaarlijke stof vervangt die op de Europese kandidaatslijst van SVHC-stoffen staat een voorsprong op de concurrentie.
Soms kunt u vervanging van een stof combineren met een andere vorm van verduurzaming, zoals gebruik van hernieuwbare bronnen (bijvoorbeeld biobased stoffen) of een circulair productontwerp.