“We kunnen vliegen op brandstof uit gft”

Gft-afval wordt normaal gesproken vergist tot methaangas. Maar micro-organismen kunnen uit gft ook andere waardevolle grondstoffen maken. “Uit het voedselafval in de EU kunnen we genoeg biobrandstof maken om 10% van alle vliegtuigen ter wereld te laten vliegen!”

Aan het woord is David Strik, milieutechnoloog van de universiteit in Wageningen.

Bacteriën zetten een deel van het gft-afval om in kleine vetzuren en in een volgende stap zetten andere bacteriën die weer om in grote vetzuurmoleculen. 30% wordt capronzuur. "Dit is een fantastisch goedje: je kunt het gebruiken als supplement in diervoeding én als grondstof voor plastics, smeermiddelen en brandstof", vertelt Strik in het Wageningen World-magazine .

De omzetting naar biobrandstof lukt al in het lab. Daarvoor is nu nog veel ethanol nodig, dat de bacteriën gebruiken als elektronendonor voor die omzetting. "De productie van suikerbieten voor de ethanolproductie kost echter land en water. Daarom hebben we een alternatief ontwikkeld: elektriciteit levert de elektronen direct aan de bacterie, zodat ethanol niet meer nodig is. En stroom opgewekt door windmolens kan in de nabije toekomst zeker concurreren met de ethanolproductie door de landbouw."