EO

HAN neemt centrale rol waterstoftoepassing

13 maart 2018 om 11:16 uur

Met het project Hydrova stimuleert de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) toepassing van brandstofcelsystemen. “Door samen te werken met bedrijven in de regio kunnen we grote stappen zetten.”


Dankzij een actief beleid van de gemeente Arnhem zitten er veel bedrijven op het gebied van waterstof in de omgeving van de HAN. "Het cluster van bedrijven hier is uniek", zegt Mascha Smit, lector Duurzame Energie bij de HAN. "Maar ze zijn elk vanuit hun eigen focus bezig met waterstof. Wij willen tot een betere samenwerking komen door er als onafhankelijke spil tussen te zitten. Zo creëren we meerwaarde en kunnen we grotere stappen zetten."

 

Vragen uit de regio

Studenten en onderzoekers zijn langsgegaan bij bedrijven in de regio Arnhem om te achterhalen met welke vragen zij worstelen. Zo zijn er organisaties die waterstof willen toepassen, maar niet weten wat de mogelijkheden zijn. "Wij ondersteunen bijvoorbeeld een bedrijf dat over een paar jaar een nieuw magazijn wil opzetten met veel intern transport. Zij willen af van de vorkheftrucks en palletwagens op diesel en zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden van waterstof. Met een brandstofcel op waterstof kunnen ze supersnel tanken wanneer dat nodig is. Wij gaan onderzoeken of waterstof-elektrische heftrucks en palletwagens rendabel zijn."

 

Meerdere disciplines en waterstoflab

In de eerste paar maanden zijn acht studenten bij Hydrova aan de slag gegaan. De komende semesters zal dat aantal minimaal verdubbelen. De studenten komen van verschillende studies, zoals Automotive, Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen, Elektrotechniek en zelfs Commerciële Economie. "We zijn nu aan het kijken of we hier ook een waterstoflab op kunnen zetten, als een shared facility. Dat zou een behoorlijk stimulans betekenen voor ons onderzoek naar brandstofcellen en waterstof."

 

Opbrengsten Hydrova

Het Hydrova-project loopt in elk geval nog tot de zomer van 2019. Naast het organiseren van partnerbijeenkomsten met waterstofbedrijven in de regio, gaan de docenten en studenten vooral aan de slag met opdrachten en stages. "We denken graag mee. Is het voor een elektrische vorkheftruck mogelijk om de accu uit de heftruck te halen en te vervangen door een brandstofcelsysteem? Of moet het hele ontwerp van de heftruck worden aangepast? Wij kunnen een haalbaarheidsstudie uitvoeren, systemen ontwerpen, modelleren, simuleren, testen en valideren. Met onze onafhankelijke testfaciliteit kunnen we de toepassing van waterstof in de regio een enorme boost geven."

 

Gerelateerd nieuws

NEN 3140 richt zich op de interactie tussen mens en elektrische installatie

NEN 3140 richt zich op de interactie tussen mens en elektrische installatie

NEN 3140 is een belangrijke norm voor installateurs en (andere) werkgevers, omdat zij er voor moeten zorgen dat hun werknemers veilig kunnen werken. Bijvoorbeeld tijdens het inspecteren van een elektrische installatie.

Subsidie MVI-Energie vernieuwd

Subsidie MVI-Energie vernieuwd

De subsidieregeling Maatschappelijk Verantwoord Innoveren Energie (MVI-Energie) is vernieuwd. Nieuw in de regeling is dat onderzoeksvragen concreet zijn. Het gaat om vraagstukken als de productie van bio-energie, de…

Nieuwe onderzoeksagenda Cybersecurity voor meer veiligheid

Nieuwe onderzoeksagenda Cybersecurity

Dcypher heeft de 3e editie van de National Cyber Security Research Agenda (NCSRA III) gelanceerd. De NCSRA III beschrijft cyberbeveiligingsonderzoekuitdagingen rond vijf pijlers die samen cybersecurityonderzoek en …

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »