EO

HAN neemt centrale rol waterstoftoepassing

13 maart 2018 om 11:16 uur

Met het project Hydrova stimuleert de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) toepassing van brandstofcelsystemen. “Door samen te werken met bedrijven in de regio kunnen we grote stappen zetten.”


Dankzij een actief beleid van de gemeente Arnhem zitten er veel bedrijven op het gebied van waterstof in de omgeving van de HAN. "Het cluster van bedrijven hier is uniek", zegt Mascha Smit, lector Duurzame Energie bij de HAN. "Maar ze zijn elk vanuit hun eigen focus bezig met waterstof. Wij willen tot een betere samenwerking komen door er als onafhankelijke spil tussen te zitten. Zo creëren we meerwaarde en kunnen we grotere stappen zetten."

 

Vragen uit de regio

Studenten en onderzoekers zijn langsgegaan bij bedrijven in de regio Arnhem om te achterhalen met welke vragen zij worstelen. Zo zijn er organisaties die waterstof willen toepassen, maar niet weten wat de mogelijkheden zijn. "Wij ondersteunen bijvoorbeeld een bedrijf dat over een paar jaar een nieuw magazijn wil opzetten met veel intern transport. Zij willen af van de vorkheftrucks en palletwagens op diesel en zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden van waterstof. Met een brandstofcel op waterstof kunnen ze supersnel tanken wanneer dat nodig is. Wij gaan onderzoeken of waterstof-elektrische heftrucks en palletwagens rendabel zijn."

 

Meerdere disciplines en waterstoflab

In de eerste paar maanden zijn acht studenten bij Hydrova aan de slag gegaan. De komende semesters zal dat aantal minimaal verdubbelen. De studenten komen van verschillende studies, zoals Automotive, Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen, Elektrotechniek en zelfs Commerciële Economie. "We zijn nu aan het kijken of we hier ook een waterstoflab op kunnen zetten, als een shared facility. Dat zou een behoorlijk stimulans betekenen voor ons onderzoek naar brandstofcellen en waterstof."

 

Opbrengsten Hydrova

Het Hydrova-project loopt in elk geval nog tot de zomer van 2019. Naast het organiseren van partnerbijeenkomsten met waterstofbedrijven in de regio, gaan de docenten en studenten vooral aan de slag met opdrachten en stages. "We denken graag mee. Is het voor een elektrische vorkheftruck mogelijk om de accu uit de heftruck te halen en te vervangen door een brandstofcelsysteem? Of moet het hele ontwerp van de heftruck worden aangepast? Wij kunnen een haalbaarheidsstudie uitvoeren, systemen ontwerpen, modelleren, simuleren, testen en valideren. Met onze onafhankelijke testfaciliteit kunnen we de toepassing van waterstof in de regio een enorme boost geven."

 

Gerelateerd nieuws

Neutrino-experiment ProtoDune ziet eerste deeltjessporen

Neutrino-experiment ProtoDune ziet eerste deeltjessporen

ProtoDune, een kubus gevuld met 565 kubieke meter vloeibaar argon die het prototype vormt voor een toekomstige reuzendetector voor neutrino’s in de VS, heeft zojuist op Cern in Genève zijn eerste deeltjessporen…

Ruud Koornstra op de WoTS: “De energietransitie gaat ons geld opleveren”

Ruud Koornstra op de WoTS: “De energietransitie gaat ons geld opleveren”

Meteen op de eerste dag van de vakbeurs World of Technology and Science (2 t/m 5 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht), om 10 uur ’s morgens, spreekt nationale energiecommissaris Ruud Koornstra over de kansen van een…

IJzerpoeder: schone, alternatieve brandstof voor industrie die van het gas af moet

IJzerpoeder: schone, alternatieve brandstof voor industrie die van het gas af moet (video)

Studenten van de TU Eindhoven werken aan een duurzame technologie die een oplossing kan zijn voor industriële gasgebruikers: ijzerverbranding. IJzerpoeder is namelijk een prima brandstof, zonder CO2-uitstoot, met…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 september 2018, Utrecht

Leiderschapsontwikkeling voor ingenieurs

Voor een succesvolle carrière in de techniek is het steeds belangrijker dat je, naast actuele kennis van...

18 september 2018, Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

Dé 6-daagse opleiding over functionele veiligheid! In deze praktijkgerichte training leren cursisten...

19 september 2018, Eindhoven

Data-analyse en toegepaste statistiek

Data is overal. De kunst is om daaruit belangrijke verbanden en trends te halen.

Meer agendapunten »