EO

Kabinet onderzoekt maatschappelijke effecten van technologische ontwikkelingen

12 maart 2018 om 08:51 uur

Het kabinet gaat meer onderzoek doen naar de maatschappelijke effecten van technologische ontwikkelingen. Dit naar aanleiding van input van het Rathenau Instituut.


Nieuwe technologieën, waaronder robots, kunstmatige intelligentie en virtual en augmented reality, kunnen een positief of een negatief effect hebben op waarden als privacy, non-discriminatie, menselijke waardigheid, mensenrechten en het recht op een eerlijk proces. Het Rathenau Instituut stelt dat het daarom noodzakelijk is om meer onderzoek te doen naar de maatschappelijke effecten van technologische ontwikkelingen.


Het kabinet herkent dit en zal een interdepartementale werkgroep oprichten die zich buigt over digitaliseringsvraagstukken. Ter voorbereiding daarop laat minister Ollongren momenteel juridisch-wetenschappelijk onderzoek doen naar de effecten van het gebruik van algoritmen op de mensenrechten.


Er zal ook onderzoek worden gedaan naar de kansen en risico's die zich in de nabije toekomst gaan voordoen rondom algoritmen die ‘besluiten nemen' en hoe deze zich verhouden tot de bestaande juridische kaders. Het kabinet dient voorts een adviesaanvraag in bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over de impact van kunstmatige intelligentie op publieke waarden en heeft de Raad voor het Openbaar Bestuur verzocht om onderzoek te doen naar de kansen en bedreigingen van digitalisering voor een goed functionerende, moderne democratie en de handelingsperspectieven voor het openbaar bestuur.

 

Gerelateerd nieuws

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Heeft iedereen straks een virtuele tweelingbroer of -zus om zijn gezondheid te bewaken? Als het aan Health EU ligt, wel. Het project is in de race voor een miljard euro Europese subsidie.

De zachte materialen van Jacco Snoeijer

De zachte materialen van Jacco Snoeijer

Plakkerige gels en andere zachte materialen gedragen zich aan een oppervlak eigenlijk net zo als een vloeistof. Dat opent de mogelijkheid om de fysica van vaste stoffen te koppelen aan die van vloeistoffen en ‘soft…

UT en Clear Flight Solutions winnen ‘anti-drone-competitie’ DroneClash

Drone UT sterkst in luchtgevecht

De Universiteit Twente en UT-start-up Clear Flight Solutions hebben de eerste editie van DroneClash gewonnen. In deze wedstrijd moesten teams anti-drone-maatregelen bedenken en in een gevecht de drones van de…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 maart 2018, Markelo (NL)

Altium Essentials (Dutch)

20 maart 2018, Vianen

Certified Machinery Safety Expert (CMSE) met TÜV Certificaat

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 20, 21, 27 en 28 maart 2018

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

Technishow

TechniShow is een platform voor de maakindustrie van de Benelux.

Meer agendapunten »