EO

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

07 maart 2018 om 11:29 uur

Heeft iedereen straks een virtuele tweelingbroer of -zus om zijn gezondheid te bewaken? Als het aan Health EU ligt, wel. Het project is in de race voor een miljard euro Europese subsidie.


‘Stel je eens voor dat iedereen zijn eigen medische avatar heeft: een virtuele kopie van jezelf, waarop je je persoonlijke gegevens kunt aflezen en waarmee je je gezondheid kunt bewaken en die leidt tot een betere behandeling bij ziekte.'


Zo luidt het voorstel dat Health EU heeft ingediend om als FET Flagship te worden aangemerkt. Het project wordt uitgevoerd door een consortium onder leiding van de TU in Lausanne (EPFL), in samenwerking met het Nederlandse Institute for Human Organ and Disease Model Technologies (hDMT).

 

Een scala aan technologieën

De centrale gedachte achter het project is om medicatie op maat te combineren met digitale technologie. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de nieuwste technologische ontwikkelingen, zoals onderling verbonden voorwerpen, kunstmatige intelligentie en het concept van de 'digitale tweeling'. Een digitale tweeling is een digitale kopie van een voorwerp, die kan worden gebruikt om het effect van bepaalde variabelen, processen en scenario's te testen en te meten, wat in het echt onmogelijk zou zijn. Deze benadering wordt al gebruikt in de lucht- en ruimtevaarttechniek en astrofysica en in de auto-industrie. Maar op mensen is deze techniek nog niet eerder toegepast.

 

Internet der Gezondheid

"Avatars zijn geen simpele digitale modellen", zegt Adrian Ionescu, hoogleraar nano-elektronica aan de EPFL en een van de initiators van het project. "Ze worden steeds verder ontwikkeld en geijkt op basis van grote hoeveelheden persoonlijke gegevens die via experimenten worden vergaard tijdens ons dagelijks leven. Met behulp van kunstmatige intelligentie worden geavanceerde modellen ontwikkeld. Achter de schermen creëren we de infrastructuur voor het toekomstige Internet der Gezondheid zodat we alle data straks kunnen beheren via echte menselijke avatars."


Het Health EU-project wil rond patiënten en hun virtuele tweelingbroers of -zussen een compleet technologisch platform ontwikkelen dat in staat is 'big and deep data' te genereren. Het platform werkt met genomische en biologische gegevens die worden gekoppeld, maar ook met omgevings- en gedragsinformatie, zoals gegevens over de gewoonten en leefstijl van mensen. Voor het verzamelen van deze gegevens wil het project gebruikmaken van een breed spectrum van geavanceerde technologieën: draagbare sensoren, implantaten, nanogeneeskundige technieken en medische beeldvorming.

 

Organs-on-a-chip

Belangrijke bouwstenen van het project zijn 'organen-op-een-chip'. Bij deze technologie worden cellen op een microchip aangebracht om te kunnen bestuderen hoe zij functioneren en reageren. Deze toepassing is het meest fysieke en tastbare aspect van de avatars. De methode biedt de mogelijkheid om buiten het menselijk lichaam de biologische functies van een orgaan of de interactie tussen meerdere organen te testen. Zo kan het effect van een geneesmiddel al in een vroeg stadium worden gemeten, zonder de soms zeer schadelijke bijwerkingen, en kunnen behandelingen zo nauwkeurig mogelijk worden afgestemd op de behoeften van de patiënt.

 

Minder dierproeven

Een greep uit de doelen die Health EU voor ogen heeft: beter kunnen anticiperen op risico's, advisering op maat, nauwkeuriger medische controle, beter op de patiënt afgestemde behandelingen en een snellere diagnose. Meer in het algemeen heeft het project als doel de kosten van de gezondheidszorg omlaag te brengen en innovatie in deze sector een grote impuls te geven. "Bovendien kunnen we met de oplossingen die wij voorstellen het aantal benodigde dierproeven aanzienlijk reduceren", benadrukt Albert van den Berg van de Universiteit Twente, een van de coördinatoren van het Organs-on-Chips Platform.

 

Netflix voor genomische en zintuiglijke gegevens

Voordat het zover is moeten er nog veel hobbels worden genomen, zoals het ontwikkelen en verfijnen van de technologieën, samenwerkingen aangaan met deskundigen van uiteenlopende vakgebieden en uit verschillende landen en het beschermen van de persoonlijke gegevens die worden verzameld. "Europa moet waken over zijn datasoevereiniteit", vindt Patrick Boisseau, VP Healthcare van CEA Tech en voorzitter van het European Technology Platform on Nanomedicine. "De informatie wordt opgeslagen op servers die zich in Europa bevinden. We werken ook aan met MPEG vergelijkbare compressiestandaards die speciaal worden aangepast aan het programma van Health EU. Deze beveiligde infrastructuur wordt het toekomstige Internet der Gezondheidszorg, ontwikkeld door toonaangevende cyberveiligheidsdeskundigen uit de hele wereld. Een soort Netflix voor genomische en zintuiglijke gegevens! Uiteindelijk is het altijd aan de patiënten om te bepalen welke informatie voor artsen toegankelijk is en welke artsen hun data mogen bekijken", aldus Ionescu.


Meer dan 90 wetenschappers van 47 onderzoeksgroepen van universiteiten, instituten, klinieken en bedrijven in 16 Europese landen zijn direct betrokken bij Health EU. En nog eens 60 andere wetenschappers zijn projectpartners. Het voorstel voor Health EU is onlangs ingediend bij de EU en het uiteindelijke besluit over het al dan niet verkrijgen van de FET Flagship-status valt naar verwachting begin 2020.

 

Reacties (1)

Op zich lijkt dit een nobel idee, maar wanneer men mensen met implantaten onderdeel maakt van IoT-netwerken, wordt het gevaarlijk. Is de volgende stap dat men ook kan uploaden naar onze interne chips en zo ons gedrag beinvloeden?
Waar is de borging dat zoiets niet kan gebeuren?
Rens Patrick, 8 maart 2018 10:37
 

Gerelateerd nieuws

De A340 ‘Flight Lab BLADE‘ (beeld: NLR)

Eerste vliegtuig met laminaire vleugel gepresenteerd

Het eerste demonstratievliegtuig ter wereld met een laminaire vleugel is onlangs gepresenteerd tijdens de ILA luchtvaartshow in het Duitse Berlijn. Het gaat om de A340 ‘Flight Lab BLADE’, die is voorzien van een…

Vliegen op frituurvet: duurzaam en goedkoop

Vliegen op frituurvet: duurzaam en goedkoop

De luchtvaartsector veroorzaakt 1,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Naar verwachting is de uitstoot van de sector tegen 2050 met een factor drie tot zes gegroeid. Volgens promovendus Sierk de Jong van…

Stakingen bij DAF en Fokker om vastlopen cao Metalektro

Stakingen bij DAF en Fokker om vastlopen cao Metalektro

De werkgevers hebben het ultimatum van de vakbonden laten verlopen en zijn dus niet tegemoet gekomen aan de eisen van de werknemers. FNV Metaal kondigt daarom voor deze week al de eerste acties aan. Bij het hoofdkantoor…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »