Windenergie: kosten verder omlaag

Er is er nog veel ruimte voor kostenreductie in windenergie. Dat stelde professor Simon Watson in zijn intreerede aan de TU Delft. Of dat er ook van komt, zal afhangen van een aantal toekomstige innovaties.

"Bijvoorbeeld met betrekking tot de windcondities. Geavanceerde statistiek en modelleringstechnieken kunnen worden gebruikt om windomstandigheden beter te begrijpen die de prestatie en levensduur van windturbines beïnvloeden. Het is belangrijk om de interactie van de wind met de turbine beter te begrijpen om de energieopbrengst te optimaliseren en de last op de turbine te verminderen. Dit kan door de turbineblad-dynamica te verbeteren, de aansturing te optimaliseren en wake-effecten (zog van andere turbines) te minimaliseren."

Integratie

Operatie en onderhoud veroorzaken bijna een derde van de kosten van offshore windenergie. Data van turbinesensoren en geavanceerde modelleringstechnieken kunnen worden gebruikt om proactief en voorspellend om te gaan met onderhoud, volgens Watson de sleutel tot het kostenefficiënt in bedrijf houden van windturbines.

"Een ander sleutel-issue is integratie. Omdat windenergie een steeds groter deel levert van de elektriciteitsvraag van Europa, wordt de variabiliteit van het windaanbod een grotere uitdaging voor researchers. Zij moeten methoden ontwikkelen om stroom van offshore wind farms goed te integreren in de stroomnetwerken door interconnectie, vraagsturing en energie-opslag."

Ambitieuze doelen

De Nederlandse regering heeft het doel om de uitstoot van broeikasgassen tot 0 te reduceren in 2050. "Offshore windenergie speelt daar een grote rol in, dus er valt nog heel veel te doen", besluit Watson.