Nieuwe master Biobased Sciences

WUR wil in september beginnen met de nieuwe masteropleiding Biobased Sciences. Het moet een multidisciplinaire studie worden die zich richt op de kennis over productie en verwerking van biomassa en de invoering van een circulair economiemodel.

Dit meldt WUR-magazine Resource.

De nieuwe master moet studenten klaarstomen om te werken aan een toekomst waarin we minder afhankelijk zijn van fossiele grondstoffen. Sonja Isken, de beoogde opleidingsdirecteur: "Onze hele economie is gebaseerd op aardolie; onze energie, onze materialen, plastics, geneesmiddelen. Wat we willen, is overgaan naar verschillende vormen van biomassa als voedingsbron voor onze economie. Denk dan aan mais of de stengels van mais en soja. In Wageningen werken we ook met zeewier en algen. Dát moeten de grondstoffen zijn van een nieuwe economie."

Isken denkt overigens niet dat de wereld helemaal af zal stappen van aardolie. "Het zal een combinatie worden. Als we onze energie elders vandaan halen en plastics uitbannen, dan heb je al een grote reductie van oliegebruik. En dat ene geneesmiddel dat zo goed uit aardolie gehaald kan worden, laten we dat dan blijven doen."

Circulaire economie

In Wageningen is heel veel kennis over de verschillende soorten biomassa en de verwerking ervan. En al die kennis is nu samengebald tot een nieuwe master. De masterstudent leert om de verschillende biomassa’s te ontwikkelen, dus de primaire productie ervan te ontwikkelen. Vervolgens gaat het in de opleiding over de omzetting van biomassa in bruikbare producten. En een derde onderwerp is de circulaire economie met biomassa als grondstof.