EO

De zachte materialen van Jacco Snoeijer

27 februari 2018 om 13:45 uur

Plakkerige gels en andere zachte materialen gedragen zich aan een oppervlak eigenlijk net zo als een vloeistof. Dat opent de mogelijkheid om de fysica van vaste stoffen te koppelen aan die van vloeistoffen en ‘soft matter’, voor bijvoorbeeld het printen van laagjes van uiteenlopende materialen. UT-hoogleraar Jacco Snoeijer heeft hiervoor een Vici-subsidie ontvangen van NWO.


Hoe komt een zacht, maar wel vast materiaal in contact met andere materialen? "Dit contact is heel ingewikkeld, maar we weten op de UT al heel veel over het contact dat vloeistofdruppels maken met een vast oppervlak. We hebben ook aangetoond dat zachte materialen zoals gels zich aan een oppervlak net zo gedragen als vloeistoffen", aldus Snoeijer.


Daarmee komen verschillende gebieden uit de fysica, van oudsher gescheiden, samen. De uitdaging is om één gemeenschappelijke theorie te vinden die geldig is voor verschillende contacten tussen vast, vloeibaar en zacht. En niet alleen een theorie: "We kunnen nu technieken uit verschillende vakgebieden combineren, zoals hogesnelheidscamera's, digitale holografie en microscopie zoals AFM."

 

Toepassingsgebieden

‘Soft contact' speelt bijvoorbeeld bij het printen van lagen van verschillende materialen: sommige nog vloeibaar, andere al uitgehard. Niet alleen het contact van de eerste laag, met het papier of de andere drager speelt daarbij, maar ook elk volgend contact in combinaties van vast-zacht-vloeibaar. Dat geldt ook voor het contact met hydrogels, die de eigenschappen van levend weefsel kunnen benaderen. Voorts wil Snoeijer onderzoeken hoe nanodeeltjes zich hechten aan het oppervlak van een polymeer, van belang om materiaal te maken met goede thermische isolatie.

 

Vici-subsidie

Voor dit onderzoek heeft hij nu een Vici-subsidie van 1,5 miljoen ontvangen voor vijf jaar, die hem in staat stelt drie promovendi en een post-doc aan te trekken. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) reikt deze subsidie uit aan zeer ervaren onderzoekers. Van de 233 ingediende voorstellen in deze ronde, zijn er 35 gehonoreerd.

 

Gerelateerd nieuws

Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

Mysterie supergeleidingskoepel opgelost

Natuurkundigen van de universiteiten in Groningen, Nijmegen en Hong Kong, hebben een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld. Door de veldsterkte steeds verder te verhogen…

1,5 miljoen euro voor ontwikkeling batterij met silicium-anode

1,5 miljoen euro voor ontwikkeling batterij met silicium-anode

LeydenJar Technologies, een spin-out van ECN, ontvangt een kapitaalinjectie van in totaal 1,5 miljoen euro. LeydenJar wil het geld gebruiken om een nieuwe batterijtechnologie op basis van een silicium-anode in plaats van…

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Heeft iedereen straks een virtuele tweelingbroer of -zus om zijn gezondheid te bewaken? Als het aan Health EU ligt, wel. Het project is in de race voor een miljard euro Europese subsidie.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 maart 2018, Markelo (NL)

Altium Essentials (Dutch)

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

ESEF

ESEF is een internationale vakbeurs voor toeleveren, uitbesteden, productontwikkeling en engineering.

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

Technishow

TechniShow is een platform voor de maakindustrie van de Benelux.

Meer agendapunten »