EO

De zachte materialen van Jacco Snoeijer

27 februari 2018 om 13:45 uur

Plakkerige gels en andere zachte materialen gedragen zich aan een oppervlak eigenlijk net zo als een vloeistof. Dat opent de mogelijkheid om de fysica van vaste stoffen te koppelen aan die van vloeistoffen en ‘soft matter’, voor bijvoorbeeld het printen van laagjes van uiteenlopende materialen. UT-hoogleraar Jacco Snoeijer heeft hiervoor een Vici-subsidie ontvangen van NWO.


Hoe komt een zacht, maar wel vast materiaal in contact met andere materialen? "Dit contact is heel ingewikkeld, maar we weten op de UT al heel veel over het contact dat vloeistofdruppels maken met een vast oppervlak. We hebben ook aangetoond dat zachte materialen zoals gels zich aan een oppervlak net zo gedragen als vloeistoffen", aldus Snoeijer.


Daarmee komen verschillende gebieden uit de fysica, van oudsher gescheiden, samen. De uitdaging is om één gemeenschappelijke theorie te vinden die geldig is voor verschillende contacten tussen vast, vloeibaar en zacht. En niet alleen een theorie: "We kunnen nu technieken uit verschillende vakgebieden combineren, zoals hogesnelheidscamera's, digitale holografie en microscopie zoals AFM."

 

Toepassingsgebieden

‘Soft contact' speelt bijvoorbeeld bij het printen van lagen van verschillende materialen: sommige nog vloeibaar, andere al uitgehard. Niet alleen het contact van de eerste laag, met het papier of de andere drager speelt daarbij, maar ook elk volgend contact in combinaties van vast-zacht-vloeibaar. Dat geldt ook voor het contact met hydrogels, die de eigenschappen van levend weefsel kunnen benaderen. Voorts wil Snoeijer onderzoeken hoe nanodeeltjes zich hechten aan het oppervlak van een polymeer, van belang om materiaal te maken met goede thermische isolatie.

 

Vici-subsidie

Voor dit onderzoek heeft hij nu een Vici-subsidie van 1,5 miljoen ontvangen voor vijf jaar, die hem in staat stelt drie promovendi en een post-doc aan te trekken. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) reikt deze subsidie uit aan zeer ervaren onderzoekers. Van de 233 ingediende voorstellen in deze ronde, zijn er 35 gehonoreerd.

 

Gerelateerd nieuws

Neutrino-experiment ProtoDune ziet eerste deeltjessporen

Neutrino-experiment ProtoDune ziet eerste deeltjessporen

ProtoDune, een kubus gevuld met 565 kubieke meter vloeibaar argon die het prototype vormt voor een toekomstige reuzendetector voor neutrino’s in de VS, heeft zojuist op Cern in Genève zijn eerste deeltjessporen…

FotoEen robot als een fruitvliegje (video)

Een robot als een fruitvliegje (video)

Zijn prestaties zijn haast onnavolgbaar en toch is hij vrij eenvoudig te maken. De vleugels gaan 17 keer per seconde op en neer. Hiermee genereren ze de nodige lift waardoor hij in de lucht kan blijven. Met kleine…

Brexit? Dat is voor andere bedrijven

Brexit? Dat is voor andere bedrijven

Ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk (VK) treffen beduidend vaker voorbereidingen op de Brexit dan een jaar geleden. Toch onderneemt bijna de helft (46%) nog steeds helemaal niets. En de diensten die de…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 september 2018, Utrecht

Leiderschapsontwikkeling voor ingenieurs

Voor een succesvolle carrière in de techniek is het steeds belangrijker dat je, naast actuele kennis van...

18 september 2018, Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

Dé 6-daagse opleiding over functionele veiligheid! In deze praktijkgerichte training leren cursisten...

19 september 2018, Eindhoven

Data-analyse en toegepaste statistiek

Data is overal. De kunst is om daaruit belangrijke verbanden en trends te halen.

Meer agendapunten »