EO

De zachte materialen van Jacco Snoeijer

27 februari 2018 om 13:45 uur

Plakkerige gels en andere zachte materialen gedragen zich aan een oppervlak eigenlijk net zo als een vloeistof. Dat opent de mogelijkheid om de fysica van vaste stoffen te koppelen aan die van vloeistoffen en ‘soft matter’, voor bijvoorbeeld het printen van laagjes van uiteenlopende materialen. UT-hoogleraar Jacco Snoeijer heeft hiervoor een Vici-subsidie ontvangen van NWO.


Hoe komt een zacht, maar wel vast materiaal in contact met andere materialen? "Dit contact is heel ingewikkeld, maar we weten op de UT al heel veel over het contact dat vloeistofdruppels maken met een vast oppervlak. We hebben ook aangetoond dat zachte materialen zoals gels zich aan een oppervlak net zo gedragen als vloeistoffen", aldus Snoeijer.


Daarmee komen verschillende gebieden uit de fysica, van oudsher gescheiden, samen. De uitdaging is om één gemeenschappelijke theorie te vinden die geldig is voor verschillende contacten tussen vast, vloeibaar en zacht. En niet alleen een theorie: "We kunnen nu technieken uit verschillende vakgebieden combineren, zoals hogesnelheidscamera's, digitale holografie en microscopie zoals AFM."

 

Toepassingsgebieden

‘Soft contact' speelt bijvoorbeeld bij het printen van lagen van verschillende materialen: sommige nog vloeibaar, andere al uitgehard. Niet alleen het contact van de eerste laag, met het papier of de andere drager speelt daarbij, maar ook elk volgend contact in combinaties van vast-zacht-vloeibaar. Dat geldt ook voor het contact met hydrogels, die de eigenschappen van levend weefsel kunnen benaderen. Voorts wil Snoeijer onderzoeken hoe nanodeeltjes zich hechten aan het oppervlak van een polymeer, van belang om materiaal te maken met goede thermische isolatie.

 

Vici-subsidie

Voor dit onderzoek heeft hij nu een Vici-subsidie van 1,5 miljoen ontvangen voor vijf jaar, die hem in staat stelt drie promovendi en een post-doc aan te trekken. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) reikt deze subsidie uit aan zeer ervaren onderzoekers. Van de 233 ingediende voorstellen in deze ronde, zijn er 35 gehonoreerd.

 

Gerelateerd nieuws

Subsidie MVI-Energie vernieuwd

Subsidie MVI-Energie vernieuwd

De subsidieregeling Maatschappelijk Verantwoord Innoveren Energie (MVI-Energie) is vernieuwd. Nieuw in de regeling is dat onderzoeksvragen concreet zijn. Het gaat om vraagstukken als de productie van bio-energie, de…

Nieuwe onderzoeksagenda Cybersecurity voor meer veiligheid

Nieuwe onderzoeksagenda Cybersecurity

Dcypher heeft de 3e editie van de National Cyber Security Research Agenda (NCSRA III) gelanceerd. De NCSRA III beschrijft cyberbeveiligingsonderzoekuitdagingen rond vijf pijlers die samen cybersecurityonderzoek en …

Bescherming defensiepersoneel tegen chroom-6 was onvoldoende

Bescherming defensiepersoneel tegen chroom-6 was onvoldoende

In de periode 1984-2006 zijn medewerkers van Defensie tijdens onderhoudswerkzaamheden blootgesteld aan chroom-6. Dit gebeurde op vijf POMS-locaties (Prepositioned Organizational Materiel Storage) met NAVO-materieel. Het…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »