De zachte materialen van Jacco Snoeijer

Plakkerige gels en andere zachte materialen gedragen zich aan een oppervlak eigenlijk net zo als een vloeistof. Dat opent de mogelijkheid om de fysica van vaste stoffen te koppelen aan die van vloeistoffen en ‘soft matter’, voor bijvoorbeeld het printen van laagjes van uiteenlopende materialen. UT-hoogleraar Jacco Snoeijer heeft hiervoor een Vici-subsidie ontvangen van NWO.

Hoe komt een zacht, maar wel vast materiaal in contact met andere materialen? "Dit contact is heel ingewikkeld, maar we weten op de UT al heel veel over het contact dat vloeistofdruppels maken met een vast oppervlak. We hebben ook aangetoond dat zachte materialen zoals gels zich aan een oppervlak net zo gedragen als vloeistoffen", aldus Snoeijer.

Daarmee komen verschillende gebieden uit de fysica, van oudsher gescheiden, samen. De uitdaging is om één gemeenschappelijke theorie te vinden die geldig is voor verschillende contacten tussen vast, vloeibaar en zacht. En niet alleen een theorie: "We kunnen nu technieken uit verschillende vakgebieden combineren, zoals hogesnelheidscamera’s, digitale holografie en microscopie zoals AFM."

Toepassingsgebieden

‘Soft contact’ speelt bijvoorbeeld bij het printen van lagen van verschillende materialen: sommige nog vloeibaar, andere al uitgehard. Niet alleen het contact van de eerste laag, met het papier of de andere drager speelt daarbij, maar ook elk volgend contact in combinaties van vast-zacht-vloeibaar. Dat geldt ook voor het contact met hydrogels, die de eigenschappen van levend weefsel kunnen benaderen. Voorts wil Snoeijer onderzoeken hoe nanodeeltjes zich hechten aan het oppervlak van een polymeer, van belang om materiaal te maken met goede thermische isolatie.

Vici-subsidie

Voor dit onderzoek heeft hij nu een Vici-subsidie van 1,5 miljoen ontvangen voor vijf jaar, die hem in staat stelt drie promovendi en een post-doc aan te trekken. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) reikt deze subsidie uit aan zeer ervaren onderzoekers. Van de 233 ingediende voorstellen in deze ronde, zijn er 35 gehonoreerd.