Elpee van koeienbloed

Kunstenaar Basse Stittgen maakt voorwerpen van runderbloed. In maart en april werkt hij met twee wetenschappers van de Wageningse faculteit Animal Sciences aan een innovatieve manier om zijn voorwerpen in veelvoud te kunnen maken.

In zijn eerdere project Blood Related maakte Stittgen al kleine objecten van dierenbloed. Een sierradendoosje bijvoorbeeld, eierdopjes en zelfs een elpee die de hartslag van een varken laat horen. Nu wil hij de productie van die voorwerpen opschalen.

Jaarlijks worden in Nederland zo’n twee miljoen koeien geslacht en elke koe bevat 20 tot 25 liter bloed. Zeventig procent hiervan wordt gesteriliseerd en afgevoerd naar het riool. Slechts dertig procent wordt gedroogd en gebruikt als eiwitbron voor bemesting. Deze verspilling motiveerde de kunstenaar te onderzoeken hoe je bloed kunt bewerken tot iets nuttigs.

Een weerzinwekkend idee voor sommigen, maar niet voor Stittgen. "Mensen hebben een sterke associaties met bloed", zegt hij. "Als we bloed zien, denken we aan pijn, agressie en de dood. Een voorwerp gebruiken dat gemaakt is van bloed, roept meer weerstand op dan het eten van vlees. Maar eigenlijk is bloed een waardevol eiwitrijk en een natuurlijk materiaal."

Plastic vervangen

Door zijn productie op te schalen wil Stittgen een oplossing ontwikkelen om de afvalstroom van bloed van slachthuizen te verminderen. "Dan zorg ik niet alleen voor bewustwording, maar kan ik, in het beste geval, plastic voorwerpen vervangen."