Europese subsidie voor defensieprojecten met drones

Enkele Europese defensieprojecten krijgen financiële ondersteuning uit het Europese Defensiefonds. Het fonds is bedoeld om de versnippering bij de Europese krijgsmachten tegen te gaan en de samenwerking met het bedrijfsleven een impuls te geven. Defensie en TNO zijn bij een aantal gehonoreerde projecten betrokken.

In eerste instantie wordt geïnvesteerd in onderzoek. Tot 2020 is er 90 miljoen euro. De bedoeling is op vervolgens een half miljard per jaar beschikbaar te stellen.

Het grootste project, Ocean2020, draait om onbemande onderzeeërs en drones die de situatie op zee in de gaten houden en bij een dreiging in actie kunnen komen. Het project staat onder leiding van het Italiaanse bedrijf Leonardo en telt 42 deelnemers uit vijftien EU-landen, waaronder TNO. Men krijgt 35 miljoen euro om de drones en onderzeeboten te integreren in de bestaande vloten.

In drie andere projecten werkt men aan camouflage die militairen beschermt tegen sensoren, ultralichte kogelbestendige kleding voor infanteristen, en het op elkaar afstemmen van militaire accessoires zoals digitale brillen.

Voor het gezamenlijk ontwikkelen of aankopen van bijvoorbeeld wapens, helikopters, robots en encryptiesoftware steekt de EU tot 2020 590 miljoen euro in het fonds en daarna minstens 1,5 miljard per jaar. Het fonds moet met bijdragen uit de lidstaten jaarlijks minstens 5 miljard euro aan investeringen mogelijk maken.