EO

Europese subsidie voor defensieprojecten met drones

19 februari 2018 om 16:11 uur

Enkele Europese defensieprojecten krijgen financiële ondersteuning uit het Europese Defensiefonds. Het fonds is bedoeld om de versnippering bij de Europese krijgsmachten tegen te gaan en de samenwerking met het bedrijfsleven een impuls te geven. Defensie en TNO zijn bij een aantal gehonoreerde projecten betrokken.


In eerste instantie wordt geïnvesteerd in onderzoek. Tot 2020 is er 90 miljoen euro. De bedoeling is op vervolgens een half miljard per jaar beschikbaar te stellen.


Het grootste project, Ocean2020, draait om onbemande onderzeeërs en drones die de situatie op zee in de gaten houden en bij een dreiging in actie kunnen komen. Het project staat onder leiding van het Italiaanse bedrijf Leonardo en telt 42 deelnemers uit vijftien EU-landen, waaronder TNO. Men krijgt 35 miljoen euro om de drones en onderzeeboten te integreren in de bestaande vloten.


In drie andere projecten werkt men aan camouflage die militairen beschermt tegen sensoren, ultralichte kogelbestendige kleding voor infanteristen, en het op elkaar afstemmen van militaire accessoires zoals digitale brillen.


Voor het gezamenlijk ontwikkelen of aankopen van bijvoorbeeld wapens, helikopters, robots en encryptiesoftware steekt de EU tot 2020 590 miljoen euro in het fonds en daarna minstens 1,5 miljard per jaar. Het fonds moet met bijdragen uit de lidstaten jaarlijks minstens 5 miljard euro aan investeringen mogelijk maken.

 

Gerelateerd nieuws

Tips voor preventiemedewerkers

Tips voor preventiemedewerkers

TNO heeft een nieuw filmpje ontwikkeld in de serie “Tips voor preventiemedewerkers” van inPreventie. In deze derde aflevering worden er tips gegeven voor het op de kaart zetten en houden van veilig en gezond werken.

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Heeft iedereen straks een virtuele tweelingbroer of -zus om zijn gezondheid te bewaken? Als het aan Health EU ligt, wel. Het project is in de race voor een miljard euro Europese subsidie.

De zachte materialen van Jacco Snoeijer

De zachte materialen van Jacco Snoeijer

Plakkerige gels en andere zachte materialen gedragen zich aan een oppervlak eigenlijk net zo als een vloeistof. Dat opent de mogelijkheid om de fysica van vaste stoffen te koppelen aan die van vloeistoffen en ‘soft…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 maart 2018, Markelo (NL)

Altium Essentials (Dutch)

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

ESEF

ESEF is een internationale vakbeurs voor toeleveren, uitbesteden, productontwikkeling en engineering.

20 maart 2018, Vianen

Certified Machinery Safety Expert (CMSE) met TÜV Certificaat

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 20, 21, 27 en 28 maart 2018

Meer agendapunten »