Publieksstemming Ingenieursprijs geopend

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt 21 maart voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs. Een van de genomineerden is universitair docent precisiemechatronica Nima Tolou. Het publiek kan vanaf vandaag stemmen.

Tolou (35) is tevens mede-oprichter van de start-up Flexous. Hij gebruikte zijn kennis van elastische mechanismen en Mems-technologie voor het ontwikkelen van een horloge met een compleet nieuw tijdmechanisme. De juru over zijn nominatie: "Nima heeft het vermogen om maatschappelijke en wetenschappelijke uitdagingen te zien en te combineren tot aansprekend onderzoek. Hij is pas tevreden als dit niet alleen tot innovatie leidt maar ook tot producten die mensen blij maken en de wereld een stukje beter. Nima richt zich in zijn onderzoek op het terugwinnen van energie uit langzame bewegingen zoals uit voertuig- of menselijke beweging, wat zeer relevant is voor moderne draagbare medische apparatuur (wearables). Zo werkt hij momenteel aan de energy harvester; een apparaatje dat trillingen omzet in gratis stroom, bijvoorbeeld wanneer het trilt door een langsrijdende auto of doordat het op een machine staat."

De Prins Friso Ingenieursprijs richt zich op ingenieurs die zich onderscheiden in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap.

De andere finalisten

Als algemeen directeur van Arup Nederland erkent Sander den Blanken (44) de maatschappelijke opgave van het (her)ontwikkelen, reconstrueren en innoveren van het materiaal staal door gebruik te maken van de circulaire mogelijkheden. Den Blanken heeft volgens de jury een enorme schat aan kennis, en durft het aan om nieuwe technieken en werkvelden te verkennen. "Onder zijn leiding excelleert Arup in toegepaste innovaties, waar de traditionele oplossingen niet meer voldoen of waar duurzamere oplossingen worden gevraagd. In zijn rol als directeur stimuleert hij de toepassing van nieuwe materialen en nieuwe ontwerptechnieken. Zijn technisch vernuft toonde de civiel ingenieur onder andere bij de renovatie van de Galecopperbrug in Utrecht. Onder zijn leiding won Arup datzelfde jaar de Nationale Staalprijs voor de Paleisbrug in Den Bosch."

Naast uitzonderlijke expertise in de biotechnologische ontzwaveling van gasstromen weet Jan Klok (34) theoretische inzichten te valoriseren door snelle omzetting van onderzoeksresultaten naar de praktijk. Momenteel werkt hij als procestechnoloog bij Paqell en is hij projectmanager bij Wetsus, European Centre of Excellence for Sustainable Water Technology in Leeuwarden. Bij Wageningen University & Research is hij gastonderzoeker. "Klok zorgt voor een vergroening, onder andere binnen de traditionele olie & gassector. De verbeteringen van het Thiopaq-proces die door Jan tot stand zijn gekomen, zorgen voor een ontzwavelingstechnologie die minder milieubelastend is dan andere ontzwavelingstechnieken. Voor de maatschappij is schone lucht een continue noodzaak, net als het hergebruik van zwavel in de landbouw. De komende jaren wordt een groot tekort van zwavel in de landbouw voorspeld. Het Thiopaq-proces waar Jan mee werkt biedt hiervoor een duurzame en economische oplossing."

Winnaar Aanstormend Talent – Korné Walhout

Korné Walhout (27) is een gedreven waterbouwer en ondernemend ingenieur. Hij werkte de afgelopen jaren aan spraakmakende projecten, waaronder de berging van de Costa Concordia en het crisismanagement, het herstel van havens, vaargeulen en waterkeringen op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius na orkaan Irma. "Hij bezit een grote kennis op het grensvlak tussen het maritieme en de waterbouwkunde en voegt daar innovaties aan toe, zoals vernieuwende digitalisering. Hij weet contacten te leggen om oplossingen te zoeken voor complexe problemen. Met enorm doorzettingsvermogen bouwde Korné het succesvolle Ingenieursbureau Walhout Civil BV in Terneuzen op."

Stemmen kan tot 18 maart op www.kivi.nl/prinsfrisoingenieursprijs/stem-nu