Lesgeven naast je baan: de toekomst?

40% Van de niet-leraren heeft interesse om les te geven. Alleen niet fulltime, en niet voor de rest van hun leven. Dat blijkt uit het onderwijsdrijfverenonderzoek van Stichting Platform Bètatechniek. OCW-ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob zijn geïnteresseerd.

Op maandag 29 januari presenteerde regio Zuidoost-Nederland in Eindhoven de resultaten en toekomstplannen voor een regionale aanpak van het (bètatechnisch) lerarentekort. OCW-ministers Slob en Van Engelshoven namen de plannen voor meer circulaire carrières in het onderwijs in ontvangst en zegden hun steun voor de regionale aanpak toe. "Om circulaire carrières mogelijk te maken hoeven we geen lange nota’s te schrijven, dat is gewoon een kwestie van doen", stelde Van Engelshoven.

De regionale aanpak werd vergezeld van vier aanbevelingen:

  • Stimuleer en faciliteer de ontwikkeling van hybride routes naar het leraarschap.
  • Maak regels rond bekwaamheids- en bevoegdheidseisen flexibeler voor het vmbo (beroepsgerichte vakken) en mbo en geef ruimte voor meer differentiatie in rollen; zonder in te leveren op kwaliteit van het onderwijs.
  • Stimuleer de regio gezamenlijk te komen tot een regionale meerjarige aanpak tussen vmbo, mbo, lerarenopleidingen en bedrijven, zowel voor het lerarentekort als voor professionalisering.
  • Bundel subsidieregelingen voor het opleiden en professionaliseren van (aankomende) docenten in één regeling als impuls voor regionale aanpakken.