Luchtvochtigheid verandert materiaal van kleur (video)

Leuk voor in de badkamer. Maar ook als echtheidskenmerk op bankbiljetten. Onderzoekers van de TU Eindhoven ontwikkelden een materiaal dat van kleur verandert onder invloed van vocht.

De truc is dat je licht kleur kunt geven door het te laten weerkaatsen op microscopische gelaagde structuren. Dit principe kennen we uit de natuur. De Hercules-kever bijvoorbeeld, heeft een kakigroene kleur, maar in vochtige omstandigheden wordt zijn schild zwart.

TU/e-onderzoekers Monali Moirangthem en Albert Schenning hebben deze techniek nagebootst. Ze begonnen hun onderzoek met een laag gestructureerd polymeer, waar met een inkjet-printer op specifieke plaatsen verschillende concentraties calcium werden aangebracht. In droge toestand reflecteert dit alleen blauw licht, maar na toevoeging van water zet het polymeer uit en ontstaan andere kleuren.

Op plaatsen waar geen calcium aanwezig is zet het polymeer maximaal uit, deze gebieden kaatsen het licht anders terug en krijgen daardoor een oranje kleur. Plaatsen met lage concentraties calcium zetten iets uit, waardoor een groene kleur verschijnt. Bij hoge concentraties calcium zet het polymeer helemaal niet meer uit, waardoor deze gebieden hun blauwe kleur behouden. Door de concentratie calciumnitraat aan te passen, konden Moirangthem en Schenning alle zichtbare kleuren creëren.