Hoefijzer van elastomeer vervangt stalen exemplaar

Rubber- en kunststoftechnoloog ContiTech en paardensportinnovator Turfcord hebben hoefbeschermers uit elastomeer ontwikkeld die aan de hoef worden gelijmd en die de traditionele metalen hoefijzers kunnen vervangen. De hoefbeschermers hebben de Innovation Pferd Award gewonnen op de Duitse vakbeurs Paard & Jacht.

Traditionele hoefijzers zijn eigenlijk helemaal niet zo’n goede oplossing. Ze veranderen de gang van het paard door hun hoge gewicht, de grote stijfheid ontneemt de hoef zijn dempende werking, en een hoefijzer verlaagt de paslengte van het dier ook nog eens met zo’n 10%. Bovendien moet het ijzer direct op de hoef worden gespijkerd. De spijkers beschadigen de hoornlaag op de hoef, wat gezonde groei van de hoef verhindert.

Zonder de nadelen

"Het was voor ons belangrijk een alternatief te ontwikkelen dat langdurige bescherming geeft aan paardenhoeven zonder al deze nadelen", zegt Erich Buschmann van Turfcord.

De ‘hoefrubbers’ van Turfcord zijn licht en absorberen schokken, wat de belasting van de benen van het dier verlaagt. De hoefsmid kan de beschermers bij de reguliere bekapping van de hoeven aanbrengen met een speciale lijm. Om te kunnen bekappen kan de hoefbeschermer worden verwijderd met een nijptang en na het bekappen en vijlen van de hoef weer worden aangebracht. De bescherming kan zes tot acht weken blijven zitten. Dat is even lang als een stalen hoefijzer.