‘Nederland moet slimmer produceren’

Over drie jaar nog slimmer produceren, zodat de Nederlandse industrie zijn concurrentiekracht verder verhoogt. Dat is het doel van de Smart Industry Implementatieagenda 2018-2021 die Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van het Team Smart Industry, maandag overhandigde aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

"De implementatieagenda is een versnellingsagenda. Ik wil samen met bedrijven, medewerkers, kennisinstellingen en overheid een sprint trekken naar de digitale toekomst", aldus Dezentjé.

De agenda bevat vijf actielijnen. Ten eerste het oprichten van een assessmentprogramma en expertisecentrum, waarin bedrijven meer en gerichter aan de slag kunnen gaan met smart industry. Ten tweede het versterken van de samenwerking tussen fieldlabs met Smart Industry Hubs in dezelfde regio en ten derde het ontwikkelen van nieuwe kennis door middel van een nieuwe Smart Industry roadmap. De vierde lijn is de start van een programma mensgerichte technologie, waarin mensen ondersteund worden met nieuwe technologie, en het ontwikkelen van fieldlab tot skillslabs om een leven lang leren te faciliteren. Vijfde en laatste lijn is een programma over data delen, waarin de programma’s cybersecurity en data value centre worden uitgevoerd.

Dezentjé: "De toekomst stelt ons uitdagende vragen en onze industrie biedt technologische antwoorden. Denk bijvoorbeeld aan de verspilling van grondstoffen, verder internationaliseren, en het opzetten van regionale smart hubs. Maar ook nieuwe competenties van medewerkers ontwikkelen, skills bijbrengen. Vandaar de skillslabs."

Keijzer beaamde het belang van digitalisering in de industrie: "Maar dan moet een ondernemer wel met de nieuwste software kunnen werken en moeten er bijvoorbeeld opleidingen ontwikkeld worden op het gebied van robotprogrammering. Ik steun daarom de overkoepelende Smart Industry Implementatieagenda . Met deze agenda investeren we in kennis en vaardigheden, helpen we bedrijven en kennisinstellingen om veilig en effectief hun data te delen en stimuleren we met behulp van fieldlabs regionale samenwerking. Het kabinet stelt dit jaar hiervoor 3,5 miljoen euro extra beschikbaar."

Resultaten tot nu toe

Tijdens het jaarevent stond Dezentjé ook stil bij de resultaten die tot nu toe zijn geboekt binnen smart industry. "Ik denk dat het grootste winstpunt is dat we bewustzijn hebben gecreëerd over deze digitale revolutie. In de afgelopen jaren zijn er 32 fieldlabs opgezet en we zien hier concrete resultaten; zoals nieuwe producten, verbeterde productieprocessen en nieuwe bedrijvigheid."