In de aanbieding: nieuwbouwwoning + elektrische deelauto

In zeven steden worden de komende drie jaar innovatieve woningbouwprojecten opgeleverd met een grote rol voor elektrische deelauto’s. Hiertoe heeft staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) een City Deal gesloten met Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amstelveen, Amersfoort en Apeldoorn.

De Deal moet leiden tot minder uitstoot, goedkopere woningen, een slimmer energiesysteem en meer ruimte voor groen of kinderspeelplaatsen.

De ondertekening van de City Deal ‘elektrische deelmobiliteit in stedelijke gebiedsontwikkeling’ is het startpunt voor een driejarig programma, waarbij de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, provincie Zuid-Holland, de zeven steden, en grote private partijen samen ervaring gaan opdoen met het delen van elektrische auto’s in combinatie met rond woningen opgewekte zonne-energie. Door de opgedane kennis te delen, kunnen innovaties vervolgens voor meer bouwprojecten in Nederland worden ingezet.

Staatssecretaris van Veldhoven: "Door minder parkeerplaatsen aan te leggen, ontstaat er ruimte voor meer groen, meer kinderspeelplaatsen of voor extra fietsparkeerplekken. Mensen die auto’s delen, nemen bovendien minder snel de auto en eerder de fiets of bus. Dit leidt tot zo’n 20% minder CO2-uitstoot."

5000 woningen, 200 auto’s

In elke stad doen de komende drie jaar minimaal twee bouwprojecten mee. In totaal gaat het om ruim 5000 woningen en 200 elektrische deelauto’s. Door de deelauto’s zijn minder parkeerplaatsen nodig, wat de woningen goedkoper maakt. De energie voor de auto’s wordt opgewekt met zonnepanelen en in een aantal projecten gaat de accu van de auto’s een rol spelen bij de energievoorziening in de wijk. Stilstaande auto’s kunnen als onderdeel van een slimme laadinfrastructuur (een smart grid) overtollige energie opslaan voor later gebruik.