EO

Cybercrimineel verschilt nogal van gewone crimineel

30 januari 2018 om 20:10 uur

De anonieme digitale context waarin cybercriminaliteit plaatsvindt, veroorzaakt mogelijk verschillen tussen cybercriminelen en traditionele criminelen. Zo blijkt, onder andere, de intrinsieke motivatie belangrijker te zijn voor cybercriminelen. Dit blijkt uit het promotie- onderzoek van Marleen Weulen Kranenbarg (VU).


Weulen Kranenbarg onderzocht de verschillen tussen traditionele criminaliteit en cybercriminaliteit op vier punten: daderschap gedurende de levensloop; persoonlijke en situationele risicofactoren voor daderschap en slachtofferschap; crimineel gedrag en criminele opvattingen van sterke sociale contacten; en de mate van overlap tussen verschillende vormen van cybercriminaliteit en traditionele criminaliteit en de motivaties van daders hiervoor.

 

Alleenstaande criminelen met kind

Net als bij traditionele criminaliteit, verlaagt samenleven met een partner, of partner en kind de kans op cyberdeliquentie. Het alleen-ouderschap verhoogt de kans op dit gedrag juist. Deze effecten zijn zelfs sterker voor cybercrime in vergelijking met traditionele criminaliteit.

 

Werk remt niet

Opvallend is dat het hebben van werk, in tegenstelling tot traditionele criminaliteit, niet per definitie een beschermende factor is. Dit is vermoedelijk omdat werk in de IT-sector juist cybercriminele gelegenheden biedt.

 

Geen financiële motivatie

Ook de motivatie voor crimineel gedrag is afwijkend. De cyberdaders rapporteren nauwelijks financiële motivaties. Intrinsieke motivaties als nieuwsgierigheid en iets willen leren, zijn het belangrijkst voor alle cybercriminelen. Extrinsieke motivaties zoals geld en aanzien, waren minder belangrijk bij cybercrime dan in de traditionele criminaliteit.

 

Oudere rolmodellen

Ook is een opvallend verschil dat cybercriminelen, wat betreft hun criminele gedrag, minder lijken op hun sociale omgeving dan traditionele criminelen. Als cybercriminelen wel criminele contacten hebben, neigen zij vaker naar oudere leden van hun netwerk terwijl traditionele criminelen neigen naar leeftijdsgenoten. Dit kan er op wijzen dat oudere rolmodellen belangrijker zijn voor cybercrime dan voor traditionele criminaliteit.

 

Toepassen van de digitale context

Weulen Kranenbarg laat zien dat cybercrimineel gedrag in zekere mate vergelijkbaar is met traditioneel crimineel gedrag, maar op elk criminologisch onderzoeksgebied zijn er ook belangrijke verschillen. Deze verschillen lijken het gevolg te zijn van de digitale context waarin cybercrime plaatsvindt. Weulen Kranenbarg geeft aan dat de huidige verklaringen en interventies die gebaseerd zijn op traditionele criminaliteit moeten worden geüpdatet naar de digitale context.

 

Gerelateerd nieuws

Dodelijk ongeval met zelfrijdende auto Uber

Dodelijk ongeval met zelfrijdende auto Uber

Bij een ongeval met een autonoom rijdende auto van Uber in Tempe, Arizona, is een 49-jarige voetgangster om het leven gekomen. De vrouw werd bij het oversteken (lopend met fiets aan de hand) aangereden door de Uber-auto.…

De zachte materialen van Jacco Snoeijer

De zachte materialen van Jacco Snoeijer

Plakkerige gels en andere zachte materialen gedragen zich aan een oppervlak eigenlijk net zo als een vloeistof. Dat opent de mogelijkheid om de fysica van vaste stoffen te koppelen aan die van vloeistoffen en ‘soft…

Hacker betaald in bitcoins

Almi Smart Machining betaalde hackers in bitcoins om eigen bestanden terug te krijgen

Een jaar geleden werd Almi Smart Machining uit Vriezenveen getroffen door een aanval van een hacker, dat had grote financiële gevolgen. Door het verhaal te delen, wil directeur Frank Landhuis andere ondernemers hiervoor…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 maart 2018, Markelo (NL)

Altium Essentials (Dutch)

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

ESEF

ESEF is een internationale vakbeurs voor toeleveren, uitbesteden, productontwikkeling en engineering.

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

Technishow

TechniShow is een platform voor de maakindustrie van de Benelux.

Meer agendapunten »