Iris van Herpen print jurk van kunststof en textiel

De Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen, die onder meer Lady Gaga en Beyonce heeft gekleed, heeft in de Galerie de Minéralogie et de Géologie in Parijs een jurk gepresenteerd die tot stand gekomen door middel van een nieuwe printmethode. De methode is mede ontwikkeld door wetenschappers van de TU Delft en maakt het mogelijk om kunststof te combineren met natuurlijke kledingstoffen.

De jurk, die het openingsstuk vormde van de presentatieshow van collectie Ludi Naturae, is gemaakt met behulp van een printtechniek waarbij meerdere spuitmonden tegelijkertijd verschillende materialen kunnen printen. De druppels bestaan uit thermoharders: polymeren met een driedimensionale netwerkstructuur die verharden door toevoeging van energie, in dit geval ultraviolet licht. Tijdens het printen werd steeds textiel (tule) in de printer geschoven om de materialen met elkaar te verweven.

Onderzoeker Jouke Verlinden: "Tot nu toe was het nog niemand gelukt om kunststof met verschillende eigenschappen op een goede manier te combineren met textiel. We zijn trots op het resultaat."

Omdat de printer niet groot genoeg is om de jurk in één keer te maken, zijn steeds losse patches van 30 x 30 cm geprint. Aterlier Iris van Herpen heeft de patches vervolgens gecombineerd tot één geheel. Het koste ruim 260 uur om de jurk te printen; daar kwam nog 60 uur aan handmatige nabewerking bovenop.