Milli-robot opereert in 7 mm3 (video)

Fabrikanten bouwen steeds kleinere robots voor werkzaamheden in kleine ruimtes. Tot nu toe was het echter nog niet gelukt om ze te verkleinen tot millimeterschaal. Het Robert Woods team aan het Harvard Wyss Institute heeft de primeur.

Deltarobots beschikken over drie individueel controleerbare lichtgewicht armen die in drie verschillende richtingen kunnen bewegen. Vanwege hun nauwkeurigheid en snelheid worden ze gebruikt in veel industriële processen,  zoals assemblage en voedselverpakking.

Het Harvard-team vouwt zijn deltarobots uit platen composiet. De dynamische machines op centimeterschaal kunnen lopen of, zoals de inmiddels beroemd geworden RoboBee, vliegen.

In de nieuwe studie richtten de onderzoekers zich op een deltarobot van 15 x 15 x 20 mm. Een sterk staaltje, dat ze hebben kunnen volbrengen doordat de milliDelta is vervaardigd van topkwaliteit composiet, dat buigzame verbindingen kan incorporeren en buigende actuatoren.

Toepassingen

Door het verkleinen is de snelheid en wendbaarheid toegenomen. Een demonstratie met de milliDelta liet zien dat de robot in een ruimte van 7 mm3 kan werken, ideaal voor micromanipulatie in industriële processen en microscopische chirurgie.