Elektrificatie industrie: van gas naar duurzame elektriciteit

De industrie kan op korte termijn deels overschakelen van gas naar elektriciteit. Op momenten dat er veel elektriciteit beschikbaar is uit zon en wind, schakelt de gasinstallatie uit en wordt de proceswarmte uit duurzaam opgewekte elektriciteit gemaakt. Daarvoor is een systeem nodig dat slim en naadloos kan schakelen tussen gas en elektriciteit, zodat de productieprocessen in de bedrijven ongestoord verlopen.

TNO werkt met ECN en een groep bedrijven in het project ‘Industrial Hybrid Energy System’ aan technologieën die dat mogelijk maken:

  • Met de bedrijven Sympower, Scholt Energy Services en de eRisk Group wordt gewerkt aan de flexibele en naadloze schakeling tussen gas en elektriciteit. De schakelmomenten zullen afhankelijk zijn van factoren als een stijgend aanbod van zonne- en windenergie en dalende energieprijzen.
  • Daarnaast zullen TNO en Alliander onderzoeken wat er gebeurt als de markt gaat werken met (fictieve) variabele transport- en capaciteitstarieven (Kwmax). In dit project wordt ook een voorspelling gemaakt van de waardeontwikkeling van flexibiliteit bij verschillende scenario’s, zoals sterke groei van wind op zee en het sluiten van kolencentrales.

Praktijkervaring

Het hybride systeem wordt getest bij drie bedrijven: mengvoederbedrijf E.J.Bos, olie en vetten leverancier Sime Darby Unimills en Emmtec Services, een utility provider die op het gelijknamige bedrijventerrein stoom levert aan verschillende afnemers.

In deze pilot werken kennisinstituut ECN en Huikeshoven mee aan het ontwerpen en plaatsen van een elektrisch verwarmingselement van 1-3 MW in de bestaande ontgasser, om de effecten van de elektrificatie op het primaire productieproces te onderzoeken.

Elektrificatie als strategische keuze

Het bedrijfsleven gebruikt zo’n 530 PJ per jaar aan warmte voor productieprocessen, voornamelijk opgewekt door fossiele energiebronnen als aardgas en olie. Elektrificatie van de industrie is eigenlijk pas interessant als de elektriciteit uit duurzame bronnen afkomstig is en dan ook daadwerkelijk significante CO2 reductie realiseert. Dat vergt echter een geleidelijke transitie met hybride en flexibele oplossingen. Volledige elektrificatie is op korte termijn namelijk niet haalbaar.

Bovenstaand project duurt drie jaar en heeft een omvang van 1,5 miljoen euro.