UT maakt waterstof uit zon en silicium

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een manier gevonden om goedkoop en efficiënt waterstof te produceren uit zonlicht. De truc: ze hebben de plaats waar het zonlicht wordt opgevangen, losgekoppeld van de plaats van de omzettingsreactie.

Volgens de UT is het de meest efficiënte methode tot nu toe om licht om te zetten naar waterstof. En dan gebruiken ze ook nog geen edelmetalen.

Het systeem bestaat uit microdraadjes silicium waarvan alleen de bovenkant bedekt is met een katalysator. De fotonen worden tussen de draadjes opgevangen. De chemische reactie waarbij waterstof ontstaat, vindt plaats bij de katalysator aan het uiteinde van de draadjes.

De loskoppeling is nodig, omdat katalysatoren doorgaans licht weerkaatsen, terwijl je die juist wilt omzetten in waterstof. Het blijkt wel belangrijk om die ontkoppeling op de microschaal te doen, want daarboven wordt de geleiding door de siliciumdraden de beperkende factor.

De wetenschappers experimenteerden met microdraadjes van verschillende dichtheid en de lengte en bereikten een maximale efficiëntie van 10,8%. De onderzoekers stellen dat de efficiëntie nog moet stijgen richting 15% om de technologie economisch interessant te kunnen maken.