EO

Experiment bevestigt bestaan Majorana’s

17 januari 2018 om 10:04 uur

Door nieuwe fabricagemethoden is het wetenschappers van de TU’s in Delft en Eindhoven gelukt om Majorana’s te observeren in sterk verbeterde omstandigheden. "Dit sluit alternatieve verklaringen uit én is een stap dichter bij de toekomstige topologische kwantumcomputer."


Majorana quasideeltjes zijn een veelbelovende kandidaat voor robuuste kwantumbits in een toekomstige topologische kwantumcomputer. Een grote uitdaging is echter het fabriceren van bruikbare kwantumchips waarin geen verstoringen optreden.


De deeltjes verschijnen in materialen onder zeer bijzondere omstandigheden. Door een nanodraad gemaakt uit een halfgeleider te verbinden met supergeleidend materiaal, observeren wetenschappers bij bepaalde magnetische velden en elektrische spanning een zogeheten zero-bias peak. promovendus Jouri Bommer: "Dit signaal is het kenmerk van de aanwezigheid van Majorana's, maar kan onder ruizige omstandigheden ook anders verklaard worden."


De wetenschappers realiseerden nu een schone nanodraad, met verbeterde contacten die de nanodraad op vrijwel atomair niveau intact laten. "Met behulp van onze verbeterde Majorana-metingen zijn we nu heel zeker we met de zero-bias peak ook werkelijk Majorana's hebben gevonden," zegt Bommer. "Dit is een belangrijke stap naar het ontwikkelen van een topologische kwantumcomputer, omdat deze alleen ontwikkeld kan worden als de Majorana's ook daadwerkelijk verschijnen."

 

Gerelateerd nieuws

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Krijgt iedereen een avatar om zijn gezondheid te managen?

Heeft iedereen straks een virtuele tweelingbroer of -zus om zijn gezondheid te bewaken? Als het aan Health EU ligt, wel. Het project is in de race voor een miljard euro Europese subsidie.

Elpee van koeienbloed

Elpee van koeienbloed

Kunstenaar Basse Stittgen maakt voorwerpen van runderbloed. In maart en april werkt hij met twee wetenschappers van de Wageningse faculteit Animal Sciences aan een innovatieve manier om zijn voorwerpen in veelvoud te…

De zachte materialen van Jacco Snoeijer

De zachte materialen van Jacco Snoeijer

Plakkerige gels en andere zachte materialen gedragen zich aan een oppervlak eigenlijk net zo als een vloeistof. Dat opent de mogelijkheid om de fysica van vaste stoffen te koppelen aan die van vloeistoffen en ‘soft…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 maart 2018, Markelo (NL)

Altium Essentials (Dutch)

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

Technishow

TechniShow is een platform voor de maakindustrie van de Benelux.

20 maart 2018, Jaarbeurs Utrecht

ESEF

ESEF is een internationale vakbeurs voor toeleveren, uitbesteden, productontwikkeling en engineering.

Meer agendapunten »