EO

Industrierobots worden flexibeler dankzij voetbal- en zorgrobots

16 januari 2018 om 10:49 uur

De zorgrobots die in onderzoek op de TU/e gebruikt en ontwikkeld worden. Foto: Bart van Overbeeke.

Omgaan met onverwachte gebeurtenissen is geen probleem voor de voetbal- en zorgrobots van de TU Eindhoven – je weet immers nooit wat je tegenstander of je cliënt gaat doen. Ook industrierobots hebben baat hebben bij grotere zelfstandigheid en zelfredzaamheid. De TU/e start daarom met industriepartners een onderzoeksproject om mobiele industrierobots een open wereldbeeld te geven, waarin zo weinig mogelijk vooraf is vastgelegd.


Het project draagt de naam Fast (new Frontiers in Autonomous Systems Technology) en moet mobiele robots opleveren die flexibeler om kunnen gaan met een omgeving waarin situaties veranderen. Dat heeft allerlei voordelen. De omgeving hoeft bijvoorbeeld niet afgebakend te zijn, er zijn geen specifieke banen of herkenningspunten nodig, en de ontwikkeltijd van robots wordt korter.

 

Het High Tech Systems Center van de TU/e, Lely Industries, Vanderlande Industries, ExRobotics (ImProvia), Diversey, Rademaker en de Topsector HTSM investeren samen 1,5 miljoen euro in het project, dat in deze maand van start gaat en vier jaar gaat duren. De TU/e stelt er vier nieuwe promovendi voor aan.

 

Semantisch wereldmodel

Om te beginnen, gaan de partijen samen een ‘semantisch wereldmodel' maken voor robots. Dit is een model waarin een robot informatie kan koppelen aan zijn eigen waarnemingen, en situaties en objecten kan herkennen, waardoor hij beter kan reageren. Bijvoorbeeld: als een robot onderscheid kan maken tussen een pallet met goederen, een groep mensen, en een heftruck, kan hij verschillend reageren. Ook moeten robots leren om op zoek te gaan naar informatie waardoor ze een situatie beter kunnen beoordelen. Bijvoorbeeld door met meerdere sensoren de situatie in beeld te brengen, door informatie te halen van het IoT, of door bij een mens te rade te gaan.


Met deze nieuwe informatie vult de robot zijn wereldbeeld aan. De robots worden dus lerend, zodat ze dezelfde situatie een volgende keer gemakkelijker doorkomen, of weten te vermijden. Ook zullen ze steeds meer tussen en met mensen opereren. Binnen het semantische wereldmodel is de interactie met mensen dan ook een belangrijk onderdeel.

 

Korte ontwikkeltijd

De industriële partners staan samen voor een breed gebied aan toepassingen: landbouw, interne logistiek, inspectierobots, bakkerijsystemen en professionele schoonmaak, en de deur staat open voor partners in aanvullende terreinen. De samenwerking maakt het mogelijk snel ervaringen uit te wisselen en vroeg in het ontwikkelproces relevante gebruiksscenario's aan te dragen. Het is de verwachting dat dit zal bijdragen aan een verkorting van de ontwikkeltijd.

 

Gerelateerd nieuws

Subsidie voor project rond robots met 'soft touch'

Subsidie voor project rond robots met 'soft touch'

Vijf onderzoeksprojecten krijgen in totaal 22 miljoen euro subsidie van de 4TU.Federatie, een samenwerkingsverband op het gebied van wetenschappelijk onderzoek van de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en…

Op weg naar een Internet Of Plants

Op weg naar een Internet Of Plants

Met sensoren informatie vergaren binnenin planten en dit delen via een netwerk. Dat is de technische essentie van het onderzoeksprogramma Plantenna van de 4TU.Federatie. Het doel? Hogere gewasopbrengsten door…

Haptische ondersteuning helpt bij gelijktijdige aansturing van twee robots

Haptische ondersteuning helpt bij gelijktijdige aansturing van twee robots (video)

Een nieuw systeem met haptische besturing maakt het mogelijk twee robots tegelijkertijd aan te sturen. Het systeem is ontwikkeld door onderzoeker Jeroen van Oosterhout van de TU Delft.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Pilz lichtschermen geschikt voor de hoogste veiligheidscategorieën

PSENopt II lichtschermen zijn de eerste type 3 lichtschermen van Pilz en bieden hand- en vingerbescherming in PL...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2018, Veldhoven, Koningshof

Materials 2018

Vakbeurs en congres

30 mei 2018, Krimpen aan den IJssel

LTE-M Seminar

Top Electronics, KPN en Quectel houden een seminar over LTE-M.

4 juni 2018, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week (DTW) worden wonderlijke en innovatieve technologieverhalen verteld.

Meer agendapunten »