Eén miljoen voor innovatieve technologiën Zuid-Hollandse MKB’ers

High Tech kassen, circulaire hotel- en kantoorruimten en sensortechnologie in sectoren als de bloementeelt: 47 Zuid-Hollandse MKB-ondernemers gaan samenwerken om dit te realiseren. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) stellen hiervoor samen ruim één miljoen euro voor beschikbaar.

De projecten brengen ondernemers uit uiteenlopende branches samen. Door elkaars kennis te benutten, komen toepassingen tot stand die bijdragen aan de transitie naar de nieuwe economie waar technologieën als big data, 3D-printing, sensortechnologie en robotisering een rol spelen. Het gaat om de volgende projecten:

Dutch Windwheel – Smart Spaces as a Service

Het cluster rondom de Dutch Windwheel gaat een totaalconcept uitwerken waarbij bedrijven uit de interieurbranche samenwerken met technologiebedrijven in sensoren en ICT om een circulaire hotelkamer en kantoorkamer te ontwikkelen volgens de criteria van de Well-standaard. Producten worden hergebruikt, materialen keren terug naar de producent, en door slimme samenwerkingen en service business modellen wordt de kringloop gesloten. In de kamer wordt data gegenereerd die informatie geeft over gebruik en status van spullen, microklimaat, en energiebalans.

Flowering Smart Systems

Opmerkelijk genoeg worden in de glastuinbouw nog amper smart technologies toegepast. En dat terwijl algoritmes, robots, en sensoren grote veranderingen te weeg zouden kunnen brengen. Een groep glastuinbouwondernemers wil nu samen met high-tech bedrijven een aantal innovaties te weeg brengen. Er zijn deelclusters gevormd rond de gewassen roos en gerbera. De ene groep richt zich op machine-learning voor gewasherkenning en de andere op data-analyse, sensoring en een zelfsturende kas.

Integrated Adapted Technology for Greenhouse Suppliers

Terwijl we zelf amper smart technologies toepassen, zijn high tech tuinbouwkassen een belangrijk exportproduct van Nederland. De sector tuinbouwtoeleveranciers bestaat uit gespecialiseerde componentenleveranciers en aanbieders van turn key oplossingen. Omdat klimaat en gebruikerseisen per land verschillen, hebben de bedrijven behoefte aan nieuwe producten en totaalconcepten toegespitst op de lokale omstandigheden. Daaraan wordt hier gezamenlijk gewerkt.

Innopool 2.0

Sensortechnologie en robotisering maken productieprocessen sneller, nauwkeuriger, veiliger, waardoor producenten efficiënter kunnen omgaan met grondstoffen en afval. Een samenwerkingsverband van mkb bedrijven verbonden door het gebruik van sensortechnologie en robotisering gaat samenwerken om sneller te kunnen profiteren van innovaties.