EO

Eén miljoen voor innovatieve technologiën Zuid-Hollandse MKB’ers

16 januari 2018 om 10:28 uur

High Tech kassen, circulaire hotel- en kantoorruimten en sensortechnologie in sectoren als de bloementeelt: 47 Zuid-Hollandse MKB-ondernemers gaan samenwerken om dit te realiseren. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) stellen hiervoor samen ruim één miljoen euro voor beschikbaar.


De projecten brengen ondernemers uit uiteenlopende branches samen. Door elkaars kennis te benutten, komen toepassingen tot stand die bijdragen aan de transitie naar de nieuwe economie waar technologieën als big data, 3D-printing, sensortechnologie en robotisering een rol spelen. Het gaat om de volgende projecten:

 

Dutch Windwheel - Smart Spaces as a Service

Het cluster rondom de Dutch Windwheel gaat een totaalconcept uitwerken waarbij bedrijven uit de interieurbranche samenwerken met technologiebedrijven in sensoren en ICT om een circulaire hotelkamer en kantoorkamer te ontwikkelen volgens de criteria van de Well-standaard. Producten worden hergebruikt, materialen keren terug naar de producent, en door slimme samenwerkingen en service business modellen wordt de kringloop gesloten. In de kamer wordt data gegenereerd die informatie geeft over gebruik en status van spullen, microklimaat, en energiebalans.

 

Flowering Smart Systems

Opmerkelijk genoeg worden in de glastuinbouw nog amper smart technologies toegepast. En dat terwijl algoritmes, robots, en sensoren grote veranderingen te weeg zouden kunnen brengen. Een groep glastuinbouwondernemers wil nu samen met high-tech bedrijven een aantal innovaties te weeg brengen. Er zijn deelclusters gevormd rond de gewassen roos en gerbera. De ene groep richt zich op machine-learning voor gewasherkenning en de andere op data-analyse, sensoring en een zelfsturende kas.

 

Integrated Adapted Technology for Greenhouse Suppliers

Terwijl we zelf amper smart technologies toepassen, zijn high tech tuinbouwkassen een belangrijk exportproduct van Nederland. De sector tuinbouwtoeleveranciers bestaat uit gespecialiseerde componentenleveranciers en aanbieders van turn key oplossingen. Omdat klimaat en gebruikerseisen per land verschillen, hebben de bedrijven behoefte aan nieuwe producten en totaalconcepten toegespitst op de lokale omstandigheden. Daaraan wordt hier gezamenlijk gewerkt.

 

Innopool 2.0

Sensortechnologie en robotisering maken productieprocessen sneller, nauwkeuriger, veiliger, waardoor producenten efficiënter kunnen omgaan met grondstoffen en afval. Een samenwerkingsverband van mkb bedrijven verbonden door het gebruik van sensortechnologie en robotisering gaat samenwerken om sneller te kunnen profiteren van innovaties.

 

Gerelateerd nieuws

Eerste nationale blockchain onderzoeksagenda

Nationale blockchain onderzoeksagenda samengesteld

De eerste onderzoeksagenda op het gebied van blockchain is aangeboden aan Rob van Gijzel, ambassadeur van de Dutch Blockchain Coalition.

‘Metallurgische industrie ligt op koers voor extra energiebesparing’

‘Metallurgische industrie ligt op koers voor extra energiebesparing’

De extra energiebesparende maatregelen van de Nederlandse metallurgische industrie zijn onlangs goedgekeurd door de Rijksoverheid. “Hiermee liggen we op koers om de komende jaren bij te dragen aan de afgesproken…

Subsidie voor project rond robots met 'soft touch'

Subsidie voor project rond robots met 'soft touch'

Vijf onderzoeksprojecten krijgen in totaal 22 miljoen euro subsidie van de 4TU.Federatie, een samenwerkingsverband op het gebied van wetenschappelijk onderzoek van de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Pilz lichtschermen geschikt voor de hoogste veiligheidscategorieën

PSENopt II lichtschermen zijn de eerste type 3 lichtschermen van Pilz en bieden hand- en vingerbescherming in PL...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2018, Veldhoven, Koningshof

Materials 2018

Vakbeurs en congres

30 mei 2018, Krimpen aan den IJssel

LTE-M Seminar

Top Electronics, KPN en Quectel houden een seminar over LTE-M.

4 juni 2018, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week (DTW) worden wonderlijke en innovatieve technologieverhalen verteld.

Meer agendapunten »