EO

UT wil geen groei, maar wel meer masters

12 januari 2018 om 09:32 uur

Met een populatie van zo’n 11.000 studenten nadert de UT de grens van de groei. “Heel veel meer dan 12.000 studenten moeten we niet willen”, zei collegevoorzitter Victor van der Chijs tijdens zijn nieuwjaarsspeech. “Want op de UT geldt het credo quality over quantity.”


Dat meldt UToday.nl . Verslaggever Rik Visschedijk: Bij het nieuwjaarsontbijt noemde Van der Chijs de streefaantallen voor het eerst. "We lopen voor op onze doelen. Dit collegejaar trokken we al de hoeveelheid bachelorstudenten die we voor 2020 ingetekend hadden. Daarom zetten we niet hard meer in op verdere groei."

 

Grenzen infrastructuur bereikt

De UT wil een kleine universiteit blijven met veel persoonlijke aandacht. "Daarnaast bereiken we de grenzen van onze infrastructuur. Opschalen kan alleen als de overheid substantieel meer geld beschikbaar stelt."

 

Meer masterstudenten

Van der Chijs wil echter wel een grotere masterinstroom. "We zijn een onderzoekuniversiteit en masterstudenten zijn onze toekomstige PhD's. De bachelor-instroom kunnen we consolideren, want die is op dit moment heel gezond. Het afgelopen jaar zijn we het sterkst van alle TU's gestegen in de bèta-opleidingen en is bewust de rem op de gamma-opleidingen gezet."


Maar in hoeverre is die instroom te beïnvloeden door de UT? "In beperkte mate", zegt Van der Chijs. "Het gaat erom hoe we ons profileren. We zijn een kleine universiteit, we geven onderwijs op projectbasis en ook ons gammaonderwijs is sterk technologisch georiënteerd. Dat kun je duidelijk voor het voetlicht brengen tijdens voorlichting en matching. Het afgelopen jaar is dat goed gelukt bij psychologie."

 

Gerelateerd nieuws

FME, Defensie en onderwijs bundelen krachten voor cyberveilig Nederland

FME, Defensie en onderwijs bundelen krachten voor cyberveilig Nederland

FME, het ministerie van Defensie en de Regionale Opleidingscentra gaan intensiever samenwerken op het gebied van cybersecurity. Er komt meer aandacht voor cyberveiligheid in de mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap …

Lichte stijging techniekstudenten

Lichte stijging instroom techniekstudenten

Sinds 2013 stijgt het aantal jongeren dat een technisch profiel of studie kiest gestaag. Dat blijkt uit de Techniekpact Monitor 2017. Ook is de werkloosheid onder technici afgenomen en kiezen meer afgestudeerden met een…

circus

Circus & Science: wetenschappers en circusartiesten treden samen op

Wat doet jongleren met je hersenen? De magie van circus en de wetenschap daarachter, samen op een podium: dat is Circus & Science op dinsdag 2 mei in de foyer van de Schouwburg. Met topartiesten van Rotterdam…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »