CEO Intel belooft snelle update

Brian Krzanich, de CEO van Intel, heeft laten weten dat het beveiligingslek Meltdown in de Intel-chips nog deze maand zullen worden gedicht. Apparaten worden daardoor wel trager.

Hij zei dit tijdens zijn openingsspeech op de CES .

De processors en producten die de afgelopen vijf jaar zijn geproduceerd, krijgen binnen een week een update. Oudere producten voor het eind van januari.

De lekken Meltdown en Spectre veroorzaakten vorige week veel onrust. Ze maken onder meer laptops, tablets en smartphones gemakkelijk te hacken. Kwaadwillenden blijken al jaren vrij eenvoudig bij wachtwoorden en andere privé-gegevens te kunnen komen.

Meltdown

Meltdown zit in alle Intel producten en processors die sinds 1995 zijn uitgebracht. Aangezien het een hardwarelek betreft, is de enige échte oplossing om de chips te vervangen. Dat is echter niet doenlijk. Vandaar de software update, die hetzelfde effect moet bewerkstellingen.

Spectre

Spectre zit niet alleen in de chips van Intel, maar ook in die van ADM en ARM. En die laatste zijn de chips in onze mobiele telefoons. ADM is een concurtrent van Intel, zodat Spectre ook laptops en computers van andere fabrikanten treft. Het lek is lastiger te verhelpen, maar volgens specialisten ook lastiger te misbruiken.