Zeeuwse docent werktuigbouwkunde start technische school in Afghanistan

John Langerak, docent werktuigbouwkunde bij een mbo-school in Terneuzen, heeft al zeven technische scholen in Afghanistan ingericht. Ook in gebieden waar de Taliban actief is en het onveilig is. In april gaat Langerak opnieuw naar Afghanistan met twee volle containers.

Dat meldt de Provinciale Zeeuwse Courant . Dit jaar trekt Langerak naar een vrij rustig oord: Bamiyan raakte in 2001 wereldwijd bekend na de vernietiging van eeuwenoude Boeddha-beelden door de Taliban. "Op de technische school daar zitten 348 studenten, onder wie tachtig meisjes, wat uniek is in Afghanistan. Zoals overal in het Afghaanse onderwijs is er gebrek aan alles."

De school in Bamiyan heeft de studierichtingen bouwkunde, metaal, motorvoertuigen en elektrotechniek in huis. "Voor al die richtingen hebben we spullen kunnen aanschaffen, zoals draai- en freesbanken, slijpmachines en zelfs een autobrug. Veel apparatuur komt van Scalda, waar het over was na de fusie."

Twee volle containers met een waarde van zo’n 150 duizend euro gaan in februari op een vrachtauto naar Bamiyan. In april gaat Langerak naar Bamiyan om met docenten de school in te richten. Hij bezoekt dan ook scholen die hij eerder hielp.